Wikstrand: ”Hoppas Mora går upp”

Mikael Wikstrand har växt ut till en av Färjestads viktigaste spelare och har stor del i den rådande defensiva formtoppen. Hockeybladet träffade Mikael och diskuterade Färjestad, Ottawa Senators – och Mora.
– Jag hoppas de går upp till SHL, säger han till Hockeybladet.

När Mikael Wikstrand skrev på för Färjestad inför förra säsongen var det högst osäkert om han ens skulle få spela för klubben. Han hade precis skrivit på ett treårsavtal med Ottawa Senators i NHL som först indikerade att man skulle låna ut honom till Färjestad – men sedan satte sig på tvären i frågan.

Efter många om och men fick han dock klartecken för spel i Karlstad drygt halvvägs in på förra säsongen, men hade svårt att finna sig till rätta med spelet. Svårigheterna tog han med sig in i upptakten av den här säsongen, men nu på sistone har det lossnat för 23-åringen från Ore.
– Det började väl lite sådär, tycker jag. Nytt spelsystem och ytterligare lite nya grejer den här säsongen när ”Leffe” (Carlsson) tog över som tränare, men jag tycker det gått bättre och bättre med tiden. Det brukar se ut så för mig, säger han till Hockeybladet.

Hur ser du på lagets säsong, då?
– Lite samma sak där. Lite för djupa dalar ibland och lite för få höga toppar för att vi ska vara nöjda. Vi vill ju vara ett av de sex bästa och det är det vi krigar för nu.

”Två fantastiska målvakter”

Under de senaste sex matcherna har laget hållit nollan i fem. I de två första var det Lars Haugen som vaktade målet, innan han släppte in fem mål mot Linköping. Därefter har Stefan Stéen spikat igen i tre raka matcher.
– Det är ett stort tecken på att vi gör någonting rätt, men sen har vi ju två fantastiska målvakter. Stefan har stått på huvudet på sistone! Mycket cred till honom och Lars, men även till ett väl fungerande försvarsspel.

Situationen med Ottawa

Mikael har fortfarande kontrakt med Ottawa Senators och är på utlåning till Färjestad. Sedan oroligheterna mellan honom och Ottawa har NHL-klubben bytt General Manager. Bryan Murray, som i huvudsak var den som höll kvar Wikstrand, avgick och ersattes av Pierre Dorion. Bytet till trots har Wikstrand inte hört någonting från Ottawa sedan utlåningen.
– Jag har lagt det där lite åt sidan och försöker göra mitt bästa här nu. Det blev ju inte så många matcher förra säsongen så det är kul att få en full säsong nu, så jag tar till vara på det nu och sen får vi se vad som händer.

Satt du uppe och följde ”trading deadline day” i onsdags för att se om du skulle bli trejdad?
– Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Det är inget jag lägger fokus på. Speciellt inte dagen innan match, då det kan hålla på till ganska sent.

Var ser du dig själv om fem år?
– Svårt att svara på. Jag har ju tre år kvar på kontraktet här efter den här säsongen och fem år är en lång tid.

Drömmen om NHL finns kvar?
– Ja, självklart. Det vore dumt att säga att man inte drömmer om det, men sen kanske jag klippt banden själv där borta. Att dra hem sådär är väl inte så populärt. Dick (Axelsson) fick ju ingen ny chans, så vem vet? Jag kanske har klippt banden för alltid.

Vill möta Mora nästa säsong

Trots att Wikstrand är född i Karlstad och hockeyfostrad i IFK Ore så är det i Mora IK han har sitt hockeyhjärta i grund och botten. Han spelade där under hela sin tid som junior och gjorde även fyra säsonger i klubbens a-lag. Nu ska laget spela i den hockeyallsvenska finalen mot BIK Karlskoga – och givetvis hoppas ”Wiken” på sitt älskade lag.
– Det ska bli spännande! Två jämna lag som spelat jämnt under grundserien, men jag tycker Mora har bättre spelare så Karlskoga får kämpa riktigt hårt om de ska ha en chans, säger han.

Du hoppas på att få möta Mora i SHL nästa säsong?
– Självklart vore det kul om de går upp, men det är en lång väg att vandra. Det blir inte lätt, men ingenting är omöjligt i hockey!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN