Stjärnan blickar vidare: ”Jag är jättesugen på att komma hem”

Relativt okänd slog han igenom med dunder och brak i sin första SHL-säsong. Efter ett par äventyr utomlands i NHL och KHL ser nu stjärnan en återkomst i svensk hockey framför sig.

Säsongen 2010/2011 var den anrika klubben AIK tillbaka i svensk hockeys finrum efter ett par år i Hockeyallsvenskan. Succén blev omedelbar och klubben tog sig vidare till slutspelet direkt. Väl där slog man ut HV71 med 4-0 i matcher redan i kvartsfinalen och den stora hjälten stavades Viktor Fasth. Målvakten spelade strålande hockey och bar fram sitt lag på den vinnande vågen ända fram till semifinalen där Färjestad blev övermäktiga.

Livet som proffs i hockeymetropolen

Året efter följde han upp och var återigen AIK:s bästa spelare och VM-målvakt för Tre Kronor. De två säsongerna hade gett eko runt om i hockeyvärlden och signalerade om en ny relativt okänd toppmålvakt. Framgångarna bar honom sedan ända till NHL för spel i Anaheim Ducks och Edmonton Oilers.

– Det började väldigt bra i Anaheim och jag hade en bra förstasäsong. Andra säsongen hade jag lite strul med en ljumske som i stort sett spoilerade första halvan av säsongen. När jag sedan blev skadefri vart jag trejdad till Edmonton, säger Viktor Fasth till Hockeybladet.

Klassiska Edmonton Oilers, från den något mer anonyma tillvaron på västkusten med Anaheim till hockeymetropolen. Livet som hockeyproffs i Edmonton blev en enorm läroperiod och inte alltid en dans på rosor.

– Intresset där är fantastikt stort och det är en grym hockeykultur i organisationen och runt laget. Sen kunde vi inte ge fansen det som de förtjänade och det var tufft. Men vi gjorde det bästa av situationen och det var ett lärorikt år och väldigt utvecklande.

”Man sover inte många nätter i sin egen säng”

Efter tre år i världens bästa liga skulle ett nytt kapitel inledas i Viktors hockeykarriär. Från en klassisk klubb med mycket historia till en annan, men på en helt annan kontinent. Den svenska målvakten hade nämligen valt att skriva på för den ryska storklubben CSKA Moskva. Förutom de långa resorna och det stora ansvaret som vilar över spelarna, så tycker Fasth att ligan håller väldigt hög klass.

– Man sover inte många nätter i sin egen säng, det blir mycket resor och hotellnätter. Hockeymässigt är ligan otroligt bra, det är hög kvalité och det är många skickliga spelare i alla 30 lag.

”Inte på samma sätt som i Sverige”

I Sverige och AIK var Stefan Persson, idag i Spartak Moskva, målvaktstränare åt Viktor Fasth. Jobbet sköttes noggrant, vlket det även gör i CKSA Moskva med målvaktstränaren Dmitri Yachanov, men på ett helt annant sätt.

– Det är inte riktigt på samma sätt som hemma. När jag jobbade med Stefan var allt väldigt noggrant med video. Här får man göra det själv om man vill ha det, så jag brukar ha med kamera ut själv på isen.

Landslagsmålvakten är 34 år nu och har trots att han slog igenom sent, hunnit testa olika utmaningar. Kanske väntar nu nästa kapitel bakom hörnet för stjärnan, om det är VM-spel eller en fortsättning i KHL åtestår att se. Ett kapitel som han redan nu avslöjar för Hockeybladet, är hans önskan om att återvända hem till Sverige och SHL igen.

– Jag vill absolut komma hem igen. Jag är jättesugen på att komma hem och spela i Sverige igen. Jag har ingen klubb som binder mig, så vi får se vad framtiden har att bjuda, menar Viktor Fasth.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN