STATISTIK: Så viktigt är det med bra tekare

0
1858
STATISTIK: Så viktigt är det med bra tekare
Att ha bra tekare i ishockey är viktigt. Det är till och med viktigare än många tror, i vissa fall en rent matchavgörande detalj. Titta bara på vilka som vann SM-guld förra säsongen.

Har du koll på hur bra tekare ditt lag har? Det är en detalj som är mycket viktigare än många tror. Därför går Hockeybladets statistikmästare Magnus Wessman igenom vikten av att ha bra tekare.

För det första, att ha kontroll på pucken är väldigt viktigt i svensk hockey, därför kan det inte nog poängteras vikten av att vinna en tekning. En tekning är ungefär som att spela poker eller schack. Spelaren måste vara listig som en räv, spela svårläst och tänka fort hur än situationen fortskrider. Såklart spelar även erfarenhet och styrka in, dock inte det sistnämnda på schack och poker.

En spelare sticker ut

När jag  tittar på de sista säsongerna i SHL, finns det alltid en spelare som sticker ut när det gäller tekningsprocenten. Frölundas fältherre och kapten Joel Lundqvist i Frölunda, i våras ledda han sitt lag till SM-guld. Det som kännetecknar denna herre är främst styrka och stor kroppshydda, men även en bra spelförståelse och så klart en rutin utöver det vanliga. Lundqvist brukar vinna cirka 60 procent av sina tekningar, vilket är en otrolig bra siffra.

Kikar jag sedan vidare på slutspelet den förra säsong ligger Lundqvist i ensam majestät med fina 61,56 procent när det gäller tekningar. Under slutspelet tekade Joel 333 gånger av de 1 002 gånger Frölunda tekade, alltså ungefär var tredje tekning. Som lag vann Frölunda endast 49,7 procent av sina tekningar.

Bra egenskaper

Då Lundqvist ses som en högt framstående spelare med många bra egenskaper, får han naturligtvis mycket speltid i både power- och boxplay.  Frölunda gjorde mål på hela 33,33 procent av tillfällena powerplay och höll tätt 85,45 procent av tillfällena i boxplay. Nu har jag inte gått in på tekningarna i special teams, det är ändå rimligt att Lundqvist tekade en hel del av sina tekningar i de båda spelformerna. Med tanke på hans fina tekningsprocent så fick Frölunda ofta ett puckövertag. Som jag bedömer det är det troligen en stor anledning till deras fina special teams-statistik. En detalj som definitivt avgjorde SM-finalen 2019 till Frölundas fördel.

Bästa tekare i SHL 2018/2019 (minst 400 tekningar)

 1. Joel Lundqvist, Frölunda – 61,24 %
 2. Fredrik Händemark, Malmö – 60,77 %
 3. Konstantin Komarek, Malmö – 59,96 %
 4. Petteri Wirtanen, Djurgården – 57,48 %
 5. Rickard Palmberg, Timrå – 55,88 %

Bästa tekare i slutspelet 2019 (minst 100 tekningar)

 1. Joel Lundqvist, Frölunda – 61,56 %
 2. Fredrik Händemark, Malmö – 59,41 %
 3. Jacob Josefson, Djurgården – 58,89 %
 4. Jack Connolly, Luleå – 57,07 %
 5. Johan Ryno, Färjestad – 56,63 %

Hockeybladets Magnus Wessman sticker ut hakan och rankar SHL:s bästa tekare inför den kommande säsongen.

Ranking: Fem bästa tekare 2019/2020

 1. Joel Lundqvist, Frölunda – Har legat stadigt i toppen senaste fem åren
 2. Fredrik Händemark, Malmö – Stor, stark och med bra teknik. Kan eventuellt knipa förstaplatsen
 3. Johan Sundström, Frölunda – Joels förväntade ersättare kan han med
 4. Linus Johansson, Färjestad – Linus kommer ha ett toppår i SHL innan han drar till NHL
 5. Robin Johansson, Linköping – Robin får dra ett tungt lass gällande defensiva tekningar i Linköping

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

5 − 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.