LYFTET: Ligans skarpaste burväktare

0
452
LYFTET: Ligans nu skarpaste burväktare
Foto: Bildbyrån
Två givna förstemålvakter, i samma lag! Hur lyckas en förening hitta och skapa de överlägset vassaste målvaktsparet i hela SDHL? Vi presenterar, ligans absolut skarpaste burväktare.

I SDHL finns det ett överflöd av skickliga och framgångsrika målvakter. Ofta brukar dessa, på grund av möjlighet till speltid, vända sig till olika föreningar. Men, ett lag sticker ut. Där spelar inte mindre än två av ligans absolut bästa målvakter för samma lag. Två givna förstemålvakter måste därför konkurrera om speltid.

Fjolårets vinnare 

Sara Grahn var utan tvekan överlägsen i fjolårets målvaktsliga. Efter att ha spelat 24 av 36 matcher, haft 1,42 insläppta mål per spelade 60 minuter samt haft en räddningsprocent på 93,19 var det ingen tvekan om att Grahn till stor del bidragit till Luleås framgångar under säsongen. Efter att ha storspelat i slutspelet är Grahn en stabil pjäs i Luleås stomme. Därför vore det kanske inte heller konstigt ifall Grahn anses vara den givna förstemålvakter denna säsong. Men det är hon inte.

Säsongens största utropstecken

Efter att endast ha spelat åtta matcher för AIK under säsongen 2018/19 är utropstecknet Minatsu Murase tillbaka i Luleå för att visa vad hon går för. Efter sin graviditet förväntade nog många sig att det skulle ta en viss tid för Murase att återvända till sin forna form. Hon har under denna säsong åter bevisat vilken klassmålvakt hon är, vilket självklart bör belönas med förstaspaden. Just nu ligger Murase på sin bästa placering någonsin, då är säsongen ännu inte över. Målvaktsstjärnan har med andra ord stått för ett markant lyft från tidigare säsonger.

Imponerande statistik

Sara Grahn och Minatsu Murase har nu intagit positionerna etta samt tvåa i SDHL:s målvaktsliga. Och med drygt elva matcher som startande målvakt för Grahn och nio för Muratse pekar det mot att slutänden av säsongen kommer bli en intern målvaktsstrid. Grahn är ännu snäppet vassare med en räddningsprocent på 94,03 i jämförelse med Murase som ligger på 93,91. Även antalet insläppta mål per 60 minuter lutar mot Grahns fördel, då hon har 1,45 mål och Murase har 1,54. Men, som tidigare nämnt, har Sara Grahn fortfarande spelat två matcher mer än Minatsu Murase vilket ger henne ett kort men betydligt försprång.

Vem vaktar i prestigemötet?

När SDHL drar igång igen efter landslagsuppehållet väntar en tuff match för Luleå då laget besöker ligaledaren HV71 på bortaplan fredagen den 20 december. Vem kommer tränare Mikael Forsberg välja som förstemålvakt? Vem det än blir så är det rimligt att anta att denna person kommer bli den självklara förstaspaden i laget.

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

3 × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.