Reportageserie: Möt Djurgårdens lagkapten 1:3

Hockeybladet mötte Djurgårdens nye lagkapten, Calle Ridderwall, under uppehållet för Channel One Cup. Spelarna i SHL var på väg till tre dagars semester innan SHL startar upp igen i eftermiddag.

Han är den tredje från familjen Ridderwall att spela i Djurgårdens tröja, farbror Rolf och kusinen Stefan har tidigare vaktat målet i Djurgården. Nu vill Calle följa i sin farbrors fotspår och vinna SM-guld med Stockholms Stolthet.

– Det vore en dröm att få vinna SM-guld med Djurgården, säger Calle Ridderwall till Hockeybladet.

Han presenterades som nyförvärv på Djurgårdens Facebooksida i en direktsändning i somras. Tack vare sin erfarenhet och sina ledaregenskaper blev han en av lagets assisterande kaptener redan första säsongen i klubben. Efter klubbens tunga start bytte Djurgården kapten under uppehållet för Karjala Cup. Klubben presenterade Calle Ridderwall som ny kapten.

– Det är ingen större förändring, Hank (Henrik Eriksson) är fortfarande med i lagledningen och driver på som vanligt i omklädningsrummet. Den största skillnaden är väl att jag ska ta media och sådana bitar, säger Ridderwall.

Djurgården har på papperet fyra lagkaptener, förutom kaptenen Ridderwall även tre assisterande kaptener. Marcus Ljung och Henrik Eriksson flankerar Ridderwall under matcherna och den långtidskadade Alexander Fällström får vänta på att leda laget på is. Utöver de uttalade kaptenerna har laget även informella kaptener som är med och driver på laget under träningar och matcher.

– Micke (Mikael Ahlén), Linus (Johansson), Brodin (Daniel) och så Tellan (Mikael Tellqvist) så klart är det som driver på laget extra. Tellan skulle kunna vara kapten (målvakter får inte vara kapten, eller assisterande kapten) med sina ledaregenskaper.

Usel säsongstart

Efter segern i premiären borta mot Leksand gick det mer eller mindre troll i Djurgårdens spel, skador och avstängningar var bidragande till lagets fall i tabellen. Vid avbrottet för Karjala Cup var Djurgården nere på kvalplats och spelarna åkte runt på isen och det låste sig för dem. Samtidigt fick laget publiken mot sig och tålamodet var inte långt på läktarna.

– Vi förtjänade det, vi spelade verkligen inte bra och det är klart att det blir dålig stämning. Publiken har betalt dyrt för att se oss spela och så spelar vi så dåligt.

Under Karjala Cup-uppehållet satte spelare och ledare sig ned och diskuterade hur man skulle ta sig ur krisen som blev allt djupare ju längre in i säsongen man kom. Bland annat kom man överens om att spela enklare hockey. I säsongsupptakten var det till exempel förbjudet att ta burskydd och slå sarg ut, något som satte allt för hög press på spelarna. I stället för att äga puck och skapa tryck på motståndet, skapades det tryck på sig själv och på laget. Passningarna var inte tajmade och det blev lätt så kallade indianare, vilket bidrog till att motståndarna fick enkla mål.

– Vi får slå sarg ut och ta burskydd nu. Vi ska ta det lite lugnare och inte ge bort pucken till våra motståndare och nu har det gått riktigt bra på slutet och det känns som om vi är på rätt väg.

Med åtta poäng till slutspelsplats har lagets mål för säsongen inte ändrats på något sätt, det är slutspel som är det första målet för Djurgården.

– Om man vill vinna guld spelare det ingen roll om vi får spela en extra slutspelsomgång än övriga lag. Det kan också vara positivt att få spela matcher.

Älskar att spela i Globen

Calle Ridderwall älskar att spela inför ett fullsatt Globen. Han ser fram mot matcherna i mellandagarna och hoppas att det kommer mycket folk.

– Att spela inför ett fullsatt Globen är bland det häftigaste man kan få uppleva som hockeyspelare. Det ska verkligen bli en upplevelse.

Inför kvällens match mot Växjö har Djurgården ont om backar och får låna in den förre Djurgårdsbacken Wilhelm Westlund från Almtuna. Laget har gjort sig av med Robin Press och Mikko Kousa, Ville Varakas är avstängd och David Bernhardt spelar JVM för Sverige.

– Vi lånar in en spelare nu och sedan får vi ju in en spelare efter nyår (Marcus Högström) och då har vi en ganska bra situation.

Som spelare påverkas man av det som sker på läktarna och många av spelarna hör vad som sjungs från läktarhåll. Calle Ridderwall har en egen favorit från läktaren.

– Jag gillar verkligen Sjung för gamla Djurgården som sjungs precis innan matchen, då kan jag få rysningar och det ger en bra start för oss. Sedan när det är som mot Leksand senast, då är det hur bra som helst.

Ridderwall tycker också att Djurgården har ett mycket bra stöd på bortaplan och det är ofta spelarna får kraft av supportrarna.

– Mot Leksand borta i premiären var det extra bra tryck och det var kul att vi fick dansa och fira med supportrarna efter matchen. Även i Karlstad senast var det riktigt bra tryck från Djurgårdsklacken. När det är så är det extra roligt att spela.

Vi kommer att få följa Calle Ridderwall i två reportage till nu i mellandagarna, håll utkik här på Hockeybladet. Har ni tips på spelare ni vill ha intervjuer med eller andra typer av reportage som ni saknar? Skriv gärna i kommentatorsfältet eller kontakta oss på Hockeybladet med tips.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN