Teemu Laine om karriären – ”blev mycket utomhushockey i början”

Teemu Laine har bland annat två SM-guld med HV71 och ett finskt ligaguld på meritlistan. Hockeybladet har pratat med den tidigare forwarden om hur karriären började, tiden i HV71 och om vännen Stefan Livs bortgång.
– Man bara satt och väntade på klara besked, säger Laine till Hockeybladet om vännens bortgång.

Hockeybladet träffar Teemu Laine på Speedcenter som är ett företag som han, tillsammans med tidigare lagkamraten Björn Melin, driver. Vi pratar om karriären, livet efter karriären och om hur den förre stjärnan minns sin vän Stefan Liv.

Teemu Laine började spela hockey när han var sex år, men det blev ofta spel utomhus i början.

– Det fanns inte många ishallar i Helsingfors. Så det var svårt att få istider så det blev mycket utomhushockey i början, säger han.

Inledde i storklubben

Forwardens karriär inleddes i den finska klubben Jokerit.

– Det var en bra tid för mig som junior men när jag började proffskarriären var det svårt att ta en plats i laget. Det var ett väldigt tufft lag, ett av dom tuffaste i Europa. Dom har väldigt många bra spelare, så där tillbringade jag fem år. Så jag stannade där lite för länge känner jag.

Efter tiden i moderklubben Jokerit fortsatte karriären i Temmerforsklubben Tappara i och där fick Laine mer speltid och utvecklades mycket.

– Där var jag i tre år och började utveckla mig som spelare. Fick mycket mer istid än jag fick i Jokerit, så det var en väldigt viktig tid för min karriär.

Teemu Laine om karriären – "blev mycket utomhushockey i början"
Teemu Laine jobbar numera som rehabcoach. Foto: Samuel Josefsson.

2000 blev Teemu Laine draftad av New Jersey Devils, men det blev aldrig nåt spel på andra sidan av Atlanten. Varför han inte fick chansen vet han inte.

– Jag var på plats på draften i Calgary och gick i andra rundan, men varför det inte blev nåt spel där vet jag inte varför. Kanske var jag för bekväm av mig och valde att stanna i Finland.

Efter tre år i Tammerfors gick karriären vidare till klubben TPS Åbo och det var här som genombrottet skedde.

– Det var väldigt bra, det var mitt genombrott i karriären. Jag fick spela i förstakedjan och mer istid. Det är en stor skillnad att spela i första än fjärdekedjan.

”HV71 är en fantastisk klubb”

Inför säsongen 2008/2009 valde Teemu Laine att lämna Finland för spel i Sverige. Klubbvalet blev HV71 och det var nu som hans kärlek för klubben började.

– Det var skönt att komma till en bättre liga och HV71 är en fantastisk klubb. Vi torskade i finalen mitt första år, så det var tungt men det var ett bra år.

Säsongen efter finalförlusten blev det SM-Guld för Laine och hans HV71, och det var Laine själv som avgjorde den sjätte finalmatchen på bortais mot Djurgården.

– Det var mäktigt! Ljudet från både hemmaklacken men också våra tillresta bortafans var högt. Man kunde knappt höra vad som sades på isen.

Vad säger du om guldfirandet i Jönköping?
– Det var en väldigt härlig känsla. Vi började i Husqvarna där folk tog emot oss och det var fans som sprang till och med på E4:an, det var helt sjukt. Och sen åkte vi ner på stan och firade med fansen. Det var helt kaotiskt.

Teemu Laine om karriären – "blev mycket utomhushockey i början"
Teemu Laine firar sitt första SM-guld med HV71. Foto: Bildbyrån.

Ett år efter guldet med HV71 valde Teemu Laine att fortsätta sin karriär i KHL och i den ryska klubben Dynomo Minsk. Men säsongen inledde med en stor tragedi. KHL:laget Lokomotiv Jaraslav skulle åka på sin bortapremiär just mot Dynomo när Lokomotivs plan tragiskt störtade. På planet fanns bland annat Laines tidigare lagkamrat och vän, Stefan Liv.

Hur reagerade du när du fick beskedet?
– Jag var och handlade med min fru men vi fick höra på nyheterna att planet att kraschat. Och första tanken var ”va?”. Sen att Stefan var på planet, det är så svårt att beskriva det, helt overkligt. Man bara satt och väntade på klara besked, men man förstod att det inte var bra.

Teemu Laine minns Stefan Liv med värme.

– En väldigt omtyckt person och vinnare, han hade vunnit allt som man kunde vinna i Europa. Så alltid när man matcherna blev tuffare så klev han fram och det är väldigt unikt vad jag har sett under min karriär.

Den första säsongen i KHL var den bästa i Laines karriär enligt honom själv. Forwarden bokfördes för 42 poäng på 54 matcher.

– Det var absolut min bästa hockey i min karriär. Det var lite knackigt i början med tanke på omställningen från SHL till KHL, men det var en riktigt bra säsong.

Fick flytta på grund av krig

Efter två säsonger i Minsk väntade spel i ukrainska Donbass Doneskt, som också spelade i KHL. Men redan efter ett halvår lämnade Laine klubben.

– Minsk är en av dom bästa städerna att spela i, men Doneskt var väldigt bra det med. De hade renoverat väldigt i mycket i staden för Fotbolls-EM 2012, så staden var bra och laget var väldigt bra. Men vi var tvungna att flytta bara efter ett halvår på grund av kriget.

Flyttlasset gick tillbaka till Sverige och HV71, men nu gick det inte lika bra för HV71 som det gjorde under finländarens första sejour i klubben.

– Jag började bra andra året med sju mål på 15 matcher innan jag blev skadad. Skenan fastnade i isen och jag hörde direkt i knäet att något var fel, och det var korsbandet som gick av. Då visste jag att säsongen var över.

Karriären tog slut

Efter skadan blev aldrig någon långvarig comeback för publikfavoriten Teemu Laine som fortsatte att lida av knäskadan och 2017 valde han att avsluta sin karriär på bästa möjliga vis. I den sjunde och avgörande finalmatchen besegrade HV71 Brynäs i ett kokande Kinnarps Arena.

– Det var viktigt att jag kunde spela lite den säsongen så jag kände att jag var lite delaktig. Det var härligt att hålla uppe bucklan för fansen och tacka dem för allt. De är helt klart dom bästa fansen i världen, avslutar Teemu Laine.

Av:
Mattias Nilsson, Samuel Josefsson.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN