Stjärnan stortrivs i Schweiz: ”Ville ha ett nytt äventyr”

Backstjärnan, Henrik Tömmernes, lämnade tryggheten hemma i Sverige för äventyret i Schweiz. Hockeybladet träffade den 27-åriga backstjärnan som berättar om den inledande tiden, skillnaden från hemma och varför valet föll på Schweiz och Genevé.

Efter två riktigt bra säsonger i Frölunda valde den 27-årige backen Henrik Tömmernes att gå vidare i karriären. Resväskan bar av till Schweiz trots intresse från både KHL och NHL. Tömmernes förklarar varför valet föll på just Schweiz.

– Det var flera faktorer som spelade in. Jag kände att jag ville ha ett nytt äventyr efter två riktigt bra säsonger i Frölunda, säger han och fortsätter:

– Det fanns olika alternativ både från Schweiz, Ryssland men också lite intresse där bortifrån (NHL), men i slutändan kändes Schweiz bäst för mig hockeymässigt, men också för min familj, med tanke på att jag och min fru väntar vårt första barn den här månaden.

Vad var det som gjorde att valet till slut föll på Geneve?
– Geneve ville verkligen satsa och visade att de vill vinna. De var en av de viktigaste faktorerna när jag skulle skriva på för ett nytt lag. Jag kom från två säsonger där jag vunnit mycket och när man väl har smakat på det vill man ha det igen. Men kanske framförallt, Geneve är en fantastiskt fin stad med nära till mycket, säger han.

”Det har gått upp och ner”

Något vinnarlag har man dock inte varit. Den inledande tiden har varit tuff och man placerar sig ”bara” på en svag åttondeplats efter åtta spelade matcher.

– Det har varit lite upp och ner. Vi har slagit dem bra lagen, Bern och Zürich. Men sedan förlorat mot de lagen vi ska och måste vinna mot. De senaste matcherna har det dock känts bättre, så vi får hoppas att de vänder snart, säger han.

Precis som för laget så har den inledande tiden i Schweiz varit en anpassningstid, både på isen, men också utanför. Han tackar sin svenska lagkamrat, Johan Fransson och hans familj, för att det varit väldigt hjälpsamma.

– Det har väl varit lite som för laget, att det har gått upp och ner. Jag har väl inte riktigt fått igång poängproduktionen och spelet i powerplay, men i fem mot fem och i övrigt tycker jag att det har känts bra. Jag har fått spela mycket och förhoppningsvis kommer det både för mig och laget snart, säger han och fortsätter:

– Jag och Johan hjälps åt med mycket, både med det hockeymässiga men också livet utanför. Han har familj här och de har ju varit här i två och ett halvt år så många frågor har jag gått med till honom såhär i inledningen, säger han.

”De är väldigt mycket utvisningar i matcherna här”

Hur mycket skiljer sig spelet där nere från här hemma?
– De skiljer sig väldigt mycket såhär inledningsvis. Hemma i Sverige är alla väldigt skickliga i defensiven och de flesta lagen har väldigt strikta spelsystem. Vissa lag här nere spelar väldigt offensivt och bara kör på utan att egentligen följa några riktlinjer. Det känns som det är olika inför varje match. Hemma är det lite mer att alla lag spelar på samma sätt och sätter press överallt på banan, säger han samtidigt som han påpekar:
– Det är väldigt mycket utvisningar i matcherna här, så det gäller att man har bra special teams.

Intresset utanför isen har varit mer likt hemma och i inledningsmatchen mot Lausanne var det fullsatt i hemmaarenan Las Vernets.

– Intresset här nere har varit  förvånansvärt bra, faktiskt. Det är rätt mycket folk på matcherna. Vi hade ett derby inledningsvis i serien och det var väl nästintill fullsatt och grymt bra stämning på läktarna. Trots att det vissa dagar har varit 25-30 grader så har folk tagit sig hit och stöttat oss, säger han.

”Självklart följer man dem”

Trots att han har lämnat Göteborg och Frölunda följer han laget på väldigt nära håll.

– Självklart har jag koll. Jag har väl inte sett någon hel match, men jag har sett någon period här och där när jag har kunnat. Jag har väl rätt bra koll och många kompisar spelar ju kvar, självklart följer man dem. Sedan får vi se hur många matcher man hinner kolla live, de har väl också haft de lite upp och ner. Men jag är inte orolig, de har ett bra lag, avslutar han.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN