LULEÅ-DIF: Minns ni bråket som startade rivaliteten?

Det är snudd på derbystämning när Luleå och Djurgården möts. Minns ni bråket som startade rivaliteten mellan lagen? Hockeybladet har grävt i arkivet.
– Visst var det en härlig match, sa domaren Thomas Andersson då.

Minns ni bråket som startade rivaliteten mellan Luleås och Djurgården? Nu för tiden är det snudd på derbystämning när de båda lagen möts. Genom åren har det varit infekterat på isen, något som också smugit sig upp på läktarna. Det är sedan 5 december 2000 riktigt dålig stämning mellan Luleå och Djurgården. Något som håller i sig än idag.

Anmälningar

Sedan matchen i Delfinens ishall år 2000 har det varit pååkningar, fula tacklingar, anmälningar fram och tillbaka. Det har varit oplockade gåsar, böter för tränaren Niklas Wikegård för uppvigling och det har varit massor av matchstraff och avstängningar sedan dess. Hur startade det hela? Hockeybladet har grävt i arkivet och funnit att det redan innan 5 december 2000 var tuffa matcher mellan lagen. Däremot var det den händelsen som verkligen startade den stora rivaliteten mellan lagen.

– Det brukar vara hårda men rejäla tag när vi möter Luleå, sa Charles Berglund, dåvarande lagkapten i Djurgården till Aftonbladet efter matchen.

250 utvisningsminuter

Bråket börjar efter att Djurgårdens Jonas Finn-Olsson åker mot Luleås målvakt Jarmo Myllys som står bakom målet med pucken vid klubban. Finn-Olsson tar pucken samtidigt som han slår till Myllys klubba. Ett tilltag som inte gillas av Luleåmålvakten. Därmed var det stora bråket igång. Totalt delade domaren Thomas Andersson ut 250 utvisningsminuter i matchen, 122 minuter för Luleå och 128 minuter för Djurgården. Vad tyckte då domaren Andersson om matchen?

– Plötsligt brakade det loss, som jag såg det för en skitsak, sa han till Aftonbladet då och fortsatte:

– Men visst var det en härlig match.

Ordbråk

Efter matchen var inte tränarna speciellt överens om vems fel det var eller varför det blev bråk med i stort sett hela lagen på isen.

– Som jag såg det fick Myllys ett slag över handsken, sa Luleåtränaren Ulf Taavola då.

– Allt var Myllys fel. Han är en jävla hetsporre som har svårt att tygla sitt humör, kontrade Djurgårdstränaren Hardy Nilsson.

Nytt möte ikväll

Ikväll är det dags för ett nytt möte mellan lagen, det är återigen match i Luleå. Kommer stämningen vara lika infekterad ikväll? Det finns retstickor i båda lagen.

Matchen startar klockan 18.00 och sänds på Cmore. Kvar från den matchen är Thomas ”Bulan” Berglund som inte kunde hålla tyst efter matchen då. Hör vad han sa då i klippet nedan.

Spelarna som fick matchstraff var Lars Edström, Jarmo Myllys, Fredrik Svensson och Sami Mettovaara i Luleå samt Jonas Finn-Olsson, Mathias Tjärnqvist, Marcus Kristoffersson och Mikael Magnusson i Djurgården. Matchen vanns av Luleå med 6-3.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN