LISS & HÄNDEMARK: Bästa polare och spelar i rivalklubbarna

Utanför isen är de bästa polare och har varit det sedan tidig ålder. Jämngamla och med Björbo IF i Dalarna som moderklubb. Vi talar såklart om Olle Liss och Fredrik Händemark som för Hockeybladet berättar om vänskapen och varandras bästa samt sämsta sidor.
Numer är de rivaler i varsin SHL-klubb i Skåne, Malmö och Rögle. Hockeybladet träffade masarna som tillsammans rest ner till VM och Danmark för att tillsammans heja fram Tre Kronor.

– Det är kul! Vi är som du säger bästa polare och när man inte är med varsitt lag, får man passa på att hänga med varandra. När vi inte spelar är vi polare och när vi spelar då får man tänka på att annat, säger Olle Liss med ett skratt.

Fredrik Händemark fyller i:
– Detta är magiskt, vilken inramning. Köpenhamn är en fin stad och landslaget är aldrig fel att kolla på heller, det är första gången för mig som supporter att kolla på ett VM. Det är helt otroligt och vilket tryck det är på läktaren.

Finns det någon Arena som kan mäta sig med detta i SHL?
Lindab Arena säger Liss blixtsnabbt dock inte utan att Händemark proklamerar ut ett fullsatt Malmö Arena som bäst.

Något som Liss inte alls håller med om utan ställer sig frågande till sin polare i Malmö, hur kan det vara det när ni aldrig har fullsatt i Arenan?

– Men det är klart jag har spelat där en gång i ett derby och då var det riktigt bra. Vi vann med 5-1,  då var det riktigt bra skrattar Liss.

Cmore har full koll på oss

– Cmore har full koll på vart vi kommer från, vi behöver väl inte göra jättemycket för att höja stämningen inför match. Rivaliteten finns redan mellan klubbarna och energin finns i luften men han passar på att ge en liten känga till polaren Liss som är lite mer pinfärsk på rivalmöten lagen emellan.

– Nu har jag ju bara varit med på ett derby men klart rivaliteten finns ju och det brukar bara bra tryck i Malmö Arena, Rögle har ju många supportrar till exempel säger Liss och fortsätter:

Nu blir det fyra spännande bataljer där nere kommande säsong som jag ser fram emot.

Mer erfaren

Den mer erfarne Händemark får frågan om hur det känns att vinna och förlora ett derby lagen emellan.

– Det är klart att det är värre att förlora mot Rögle än tillexempel Frölunda. Måste nämna hur det var när Olle skulle vara med i sitt första derby här. Vi snackade innan i sms och sen gör han mål när jag är inne på isen genom att skjuta pucken i bakhuvudet på vår målvakt. Då stod man bara där liksom, vad hände där liksom? Blir det dessutom en stor förlust som det blev där, känns det extra bittert.

Vad håller Olle på med?

Liss gjorde lite av en kometavslutning på säsongen både i SHL och även i Tre Kronor där han var med och slogs om en plats i VM-truppen. Det missade såklart inte Händemark som inte hade en aning om vad Liss höll på med.

– Ja vad ska jag säga det är overkligt. Jag frågade Olle vad han höll på med och han visste ju inte det heller. Fick svaret att jag skjuter på allt och allt gå in. Det är jäkligt kul att han fick och tog chansen efter ha krigat runt i olika serier och ligor. Sen var det ju sjukt att han kom med i Tre Kronor, men inte oväntat efter den säsongen han gjorde, säger Händemark.

Just platsen i Tre Kronor var ingenting Liss trodde på. Inte ens när han fick ett SMS av Popovic, utan han viftade bort det som ett skämt innan han insåg allvaret i det hela.

– HAHA det var overkligt. Jag fick ett sms av Popovic dagen innan han ringde så jag viftade bort det ganska kvickt. Men det var visst på riktig och man fick försöka smälta det på något vis. Men det har varit sjukt häftigt och roligt hela resan sen det tog slut med Rögle och landslaget säger Liss.

Bästa polare

Att de är bästa polare råder det inget tvivel om de blandar och ger i intervjuerna och det är någon broderlig tuppfajt hela tiden om vem som är bäst. Men hela tiden med glimten i ögat. Olle och Fredrik ser fram emot sommaren och hoppas att de kan få umgås så mycket som möjligt innan säsongen drar igång. Men som alla bra polare, vet man om varandras sämsta sidor med, något vi såklart vill ha reda på. Vi frågar Fredrik om vilka som är Olles sämsta sidor.

– HAHA Fredriks sämsta sidor säger Olle?

– Tryck på nu, garvar Händemark i bakgrunden

– Det finns sjukt mycket dåliga sidor med Fredrik säger en gapskrattande Liss och utvecklar:

– Fredrik är liksom halvbra på allting, det finns mycket att lära honom och jag ska försöka. Ska vi ta en skottävling har han ingenting att sätta emot. Men det är tur att sommaren är lång jag har mycket att lära Fredrik.

Vi vänder tillbaka frågan, vilka är Olles sämsta sidor?

– HAHA det är ingen skridskovirtuos jag måste lära honom att åka skridskor. Jag måste lära honom att åka skridskor.

Liss försvarar sig lite snabbt med att han allt var nära eller i alla fall låg jämsides med Axel Jonsson-Fjällby innan han påstår att han blev neddragen.

– Jag skulle tippa på att jag och Axel Jonsson-Fjällby är ungefär lika snabba, skrattar Liss.

Ser de bästa vännerna några positiva sidor i varandra, eller har du fulll sjå att hitta felen? Svaren kommer snabbt från båda två.

– Målsinnet och skottet. Det räcker med ett läge sitter den det är han och Patric Hersley som har det bästa skottet jag sett. Liss har absolut ett av hockeysveriges bästa skott säger Fredrik.

Liss är snabb att fylla i:
– Oj den har jag aldrig hört för ut. Nu är han ödmjuk pojken, riktigt ödmjuk. Men ska jag vända det nu skojar man inte bort Sveriges bästa center. Kolla bara på honom storleken och allting. Helt klart en topp tre av Sveriges bästa centrar.

Måste hålla ordning på Olle hela tiden

Tuppfajten fortsätter både på och utanför isen och Händemark är noga med att poängtera att han hela tiden måste hålla koll på Liss som är lite överallt och ingenstans:

– Olle han är lite överallt, jag måste hålla koll på honom. Han är tankspridd och jag måste samla ihop honom hela tiden. Han har ingen koll på var han är någonstans.

Liss kontrar snabbt med Fredriks sämsta privata sidor.

– Äsch det går inte göra något spontant med honom. Han måste planera allt ett år innan, skrattar han och fortsätter:

– Spontant och han går inte ihop, det sätter griller i huvudet på honom och sabbar hans planering, då är det kört.

Smultronstället

Nu har ni hela sommaren på er att försöka få ordning på varandra och träffas och ungås innan säsongen drar igång. Vilka är era smultronställen i Dalarna/Brjörbo.

– Vi har en sommarstuga i Dammsjön heter det som ligger lite utanför. Vi har en bra story därifrån jag och Fredrik, men den drar vi en annan gång skrattar Olle och fortsätter:

– Men det är riktigt trevligt. Där trivs vi bra och där kan man slappna av.

Händemark trivs även han vid stugan men avslutar med en touch av Stockholmsdialekt att han även söker sig till Fänforsen för en stund i lugn och ro.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN