KRONWALL: ”Detroit var en spökstad”

Den svenske superstjärnan Niklas Kronwall startar sin i höst sin 15:e säsong i Detroit Red Wings. Veteranen har upplevt stadens förvandling från industristad till spökstad och tillbaka till en amerikansk metropol, samt hur det var att lämna den mytomspunna hemmaarenan Joe Louis Arena.
– Den har varit mångas hem under en väldigt lång tid. Det är blandade känslor för alla, säger Kronwall.

Sommaren 2003 lämnade Niklas Kronwall Sverige och Djurgården för spel i Detroit Red Wings och NHL. Nu möter han Hockeybladet och blickar tillbaka på den tid han bott i den amerikanska bil- och musikstaden. En stad som under Kronwalls tid gått från blomstrande industristad till spökstad.

– Det har hänt väldigt mycket. Det gick väldigt tungt för staden mellan åren 2008 till 2011. Då var det tufft på många håll och kanter, flera hus som var till salu. Mycket tomma hus med skyltar överallt. Det var lite av en spökstad på sina ställen, säger Niklas Kronwall till Hockeybladet.

Arbetstillfällen skapas

Nu har staden hämtat sig och är en av USA:s mest expansiva städer, Detroit blomstrar igen. Det är en av de städer som det byggs mest i och arbetslösheten har sjunkit kraftigt. Det öppnas nya restauranger och barer i stort sett varje dag i Detroits hjärta, Downtown, som bara för tio år sedan var stället man höll sig borta från.

– Det har varit jättehäftigt och kul att se förändringen den här staden har gjort. För tio år sedan kunde man inte drömma om att åka ner till staden och käka middag. Nu däremot, så fort man har barnvakt är det dit man vill åka. Det är där dom bästa restaurangerna finns.

Alltid visat sitt stöd

Krisen för staden påverkade inte laget nämnvärt och publiken fortsatte att komma till Joe Louis Arena under alla år. Publiken följde även med till nybyggda Little Caesars Arena som invigdes förra säsongen. Publikens intresse för hockey och Red Wings har alltid varit stort i staden.

– Vi har alltid varit bortskämda med det. Nu fick vi ju även en ny arena och ibland kanske det såg ut som det var halvfullt på läktarna men det var utsålt varenda match. Men det man ska veta är att vi har lyxen att ha flertalet barer, restauranger och andra faciliteter i arenan som gör att folk väljer att stanna kvar där istället för att komma tillbaka till isen.

15:e säsongen

Säsongen 2018/2019 blir Kronwalls 15:e säsong i Detroit. Hade det inte varit för strejken 2004/2005 hade det varit den 16:e säsongen. 2011 fick han förtroendet att vara assisterande lagkapten, något han fortfarande är.

I gamla arenan Joe Louis Arena satt historiken i väggarna, nya spelare kände av det och ingen behövde säga något. Minnena av klubbens Stanley Cup-segrar är inget de kan ta med sig förutom veporna som hänger i taket tillsammans med de pensionerade spelarnumren. Nu ska en ny Detroit historia skrivas i Little Caesars Arena.

– Det kommer ta lite tid att bygga upp samma känsla. Man måste vinna och skapa minne och kultur igen. Det är inte bara att ta vimplarna och placera i nya arenan i hopp om att få samma känsla, det går inte, säger Kronwall och fortsätter:

– ”Joe” var ju 30 plus och mycket har såklart hänt i den byggnaden, den har varit mångas hem under en väldigt lång tid. Så det är blandade känslor för alla.

Hyllar den nya arenan

Den gamla arenan var förutom minnena i väggar och tak mycket nedgången. Den nya arenan hyllas av Kronwall som är stolt över att få vara med om bytet. Nu har hans Red Wings en modern anläggning där det finns allt och nu kan klubben blicka framåt igen.

– Den nya arenan helt fantastisk. Otroligt fräsch och det finns allt, precis allt du kan tänka dig. Så det är häftigt att fått se den med, avslutar Kronwall.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN