HOCKEYHISTORIA: Kommer ni ihåg silvermedaljörerna?

Alla kommer ihåg vinnarna, men kommer ni ihåg silvermedaljörerna? De som nästan skrev in sig i hockeyhistorien som eviga vinnare.

Sedan 1922 har det spelats ishockey i Sverige och sedan dess har det delats ut 95 SM-guld. Det har också delats ut 95 SM-silver, men kommer ni ihåg silvermedaljörerna?

De flesta hockeyälskare har koll på hur många SM-guld favoritlaget har, om de nu har något guld. De flesta vet också att Djurgården är det lag som vunnit flest gånger, något som lagets supportrar och klubben själva är duktiga på att förmedla.

När Hockeybladet grävde i Svenska Ishockeyförbundets arkiv fann vi att samtliga år utom fyra sedan starten 1922 har det utsetts guld- och silvermedaljörer. Under åren 1956-1965 och 1968-1974 avgjordes inte SM-guldet genom finalspel, utan ettan i serien vann guld och tvåan i serien tog sedemera silver.

Silverlagen

Bland de lag som tagit silver en gång hittar vi klubbarna, Gävle GIK, HV71, Mora, Timrå och Stockholmslaget UoIF Matteus-Pojkarna.

Två klubbar, Malmö och Växjö har aldrig förlorat en SM-final. Mora, Timrå, UoIF Matteus-Pojkarna, Linköping och Västerås SK (inte Västerås IK), har aldrig vunnit en SM-final.

Mesta mästarna Djurgården är också de som kommit tvåa flest gånger, tolv gånger har spelarna fått motta silvermedaljer. Flest finaler har dock Färjstad förlorat, elva gånger i historien har de fått vika ner sig i finalspel.

Totalt kan 20 klubbar stoltsera med SM-silver.

Silverligan
Djurgården 12
Färjestad 11
Södertälje 11
Hammarby 8
Skellefteå 8
Frölunda 7
AIK 6
Leksand 5
Brynäs 5
Göta 4
Modo 4
Luleå 3
Linköping 2
Västerås SK 2
Björklöven 2
Gävle GIK 1
HV71 1
Mora 1
Timrå 1
UoIF Matteus-Pojkarna 1

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN