Björn Hellkvist om sjukdomen: ”Inte jobbigare än pollenallergi”

0
5692
Foto: Bildbyrån

IK Oskarshamn går mot en spännande resa kommande säsong. Inför säsongen har man plockat in sportchefsprofilen Per Kenttä men också tränaren Björn Hellkvist. Hockeybladet tog pulsen på Oskarshamns nya huvudtränare som berättar om den tuffa tiden som sjuk, varför det blev Oskarshamn men också hur Danmarks ishockey står sig jämfört med Sverige.

Björn Hellkvist lämnade Malmö Redhawks efter säsongen 2015/2016. Två år senare är han tillbaka i svensk ishockey. Den sjätte april presenterade den HockeyAllsvenska klubben, IK Oskarshamn, Hellkvist som sin nya tränare. Men varför blev det just Oskarshamn?

– Det passade ganska bra nu, jag har varit i kontakt med klubben under en längre tid (inte bara denna säsongen) och det föll sig ganska naturligt att det var dags att hoppa på nu. Jag håller mig i södra Sverige och har nära till min utgångspunkt som är Ängelholm där jag och min familj bor. Det gick att lösa på ett någorlunda sätt…

– Och sen har det ju varit lite min uppgift i HockeyAllsvenskan att göra de här ombyggnaderna. Det var likadant i Rögle och Malmö. Att börja från scratch, helt enkelt.

IK Oskarshamn har värvat intressant under silly season och i och med rekryteringen av sportchefen,Per Kenttä, och den nya huvudtränaren, Björn Hellkvist, visar klubben att man är på väg mot en spännande resa.

Vad blir målsättningen i år?
– Vi har ju inte byggt klart laget hundra procent ännu. Vi har en långsiktig plan över tre år, målet är att bli som sämst åtta i år och vi vill självklart gå vidare till… ”Heter det Playoffserien”? (Meca Hockey Race). Det är illa när tränarna knappt vet vad det heter, säger han med ett skratt.

Den 40-årige huvudtränaren kommer närmast från en sejour i Danmark där han hade huvudansvaret över Rungsted Seier Capital. I laget spelade en hel del kända namn från svensk ishockey. Bland annat huserade de gamla Malmöprofilerna, Morten Green och Kent McDonell i laget. Men hur står sig egentligen den danska ishockeyn mot den svenska?

– Det individuella toppskickligheten i de två första femmorna är ju definitivt högre i Danmark måste jag ju säg… Men däremot så hade de svenska lagen vunnit mot de danska, på grund av att man är noggrannare i spelet med puck.

”Man måste ju alltid göra en avvägning”

Björn Hellkvist har alltid varit känd för en energifylld ishockey med högt tempo och spelade den typen av ishockey i både Malmö och Rögle. Det spåret är något som han tänker fortsätta på, även om materialet inte är detsamma.

– Man måste ju alltid göra en avvägning utefter det materialet man har. Det går ju inte att säga att jag står för denna ishockeyn och alla ska följa den, utan det handlar om vilka spelare man har och hur gruppen fungerar. Det är ju min uppgift att hitta något som passar både ledare och spelare, säger han och fortsätter:

– Det är ingenting som har förändrats sedan jag var i Sverige sist, utan jag är bäst på en intensiv ishockey med mycket puckinnehav, och det är det jag vill fortsätta lära ut.

Oskarshamn har värvat en del unga spelare och bland annat har man knutit till sig den slovakiska stortalangen Martin Fehérváry från Björns tidigare klubb, Malmö Redhawks.

Är det en slump att klubben värvat så pass ungt som man ändå gjort?
– Nej, det är ju absolut en medveten strategi från klubbens sida, vi vill förändra laget och skapa en mer utvecklande miljö istället för en bevarande miljö.

Ja just Oskarshamn är ju känt för att ta fram en hel del intressanta namn. Bland annat spelade Johan Ryno och Mattias Guter i klubben under sina utvecklingsår. Att plocka fram unga spelare med potential är något som Hellkvist och klubben vill fortsätta jobba med.

– Det är något vi ska fortsätta med, absolut.

Diagnostiserades med Parkinson

Det var hösten 2010 som läkarna ställde diagnosen. Då hade Björn varit nära att ramla omkull med sin nyfödda flicka i famnen och gick till slut till doktorn. Efter många undersökningar kom det tunga beskedet. En aggressiv form av Parkinson, en sjukdom utan botemedel eller bromsmediciner. Det finns bara mediciner som kan lindra symtomen.

Men lite drygt tre år har gått sedan Björn Hellkvist utförde en hjärnoperation som skulle förändra hans liv – till det bättre. Idag lever Oskarshamntränaren ett helt nytt liv.

– Jag tänker inget på sjukdomen nu för tiden, säger han innan han fortsätter:

– Just nu är mitt liv inte jobbigare än någon som har pollenallergi. Jag försöker ta hand om min kropp varje dag och hålla igång, men det är klart att jag hade velat haft det ogjort, men nu har man ju skiten, och då får man ju göra det bästa utav det, säger han innan han avslutar:

– Efter jag opererade mig så har det varit ganska lugnt. Men det är klart att man känner av det ibland, men det är inget som påverkar mig speciellt mycket.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.