SERIESYSTEMET: Så spelas SHL och Hockeyallsvenskan nästa säsong

Nästa säsong ändras seriesystemet. Ändringarna gäller SHL, Hockeyallsvenskan samt Hockeyettan från och med nästa säsong. Vad tycker ni om ändringen? 

2018 kom Ola Lundbergs förslag om hur det nya serieupplägget skulle se ut inom svensk hockey. På Förbundsmötet 2019 klubbades beslutet igenom om att ett lag Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ska avancera och ett ska degraderas. Ni kan se förbundsmötet på denna länk. Ändringarna gäller SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan från och med nästa säsong.

Så här skriver Swehockey på sin hemsida: 
”Beslutet som togs innebär att från och med säsongen 2020/21 införa direkt upp- och nedflyttning av ett (1) lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. Det betyder att det garanteras att ett (1) lag avancerar till SHL och Hockeyallsvenskan varje år, och som en följd av det att ett (1) lag direkt åker ur från samma serier.!”

Det står alltså helt klart att från säsongen 2020/21 kommer ett lag att degraderas från SHL och ett avancera från Hockeyallsvenskan. Samma visa gäller mellan Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Play-out ersätter direktkvalet

SHL kommer att fortsätta att spelas i vanlig ordning. Skillnaden blir att i stället för direktkvalen med de allsvenska lagen införs Play-out. Lag 13-14 i SHL kommer att mötas i bäst av sju matcher och förloraren åker ur SHL.

SERIESYSTEMET: Så spelas SHL och Hockeyallsvenskan nästa säsong

Gällande de två lägre serierna Hockeyallsvenskan och Hockeyettan är det respektive serie som bestämmer hur kvalspelet ska gå till. Dock har ett förslag inlämnats från samme Lundberg om hur det borde gå till. Beslutet förväntas tas senare under våren.

Hockeyallsvenskan kan komma att bli ett race

Om förslaget går igenom kommer Hockeyallsvenskans slutspel ha exakt samma upplägg som SHL. Först spelas en grundserie på 52 omgångar och sedan ett slutspel likt SM-Slutspelet med åttondelsfinaler, kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren av finalen spelar SHL kommande säsong.

Lag 13-14 precis som i SHL deltar i deras Play-in där de spelar bäst av sju matcher för att undvika degradering till Hockeyettan. Förloraren åker ut Hockeyallsvenskan. Se upplägget i bilden nedan.

Alla slutspelsmatcher spelas i bäst av sju.

SERIESYSTEMET: Så spelas SHL och Hockeyallsvenskan nästa säsong

 

Hockeyettans klubbar röstade nej till förslaget 

Även samma sak gäller i framtida Hockeyettan om förslaget går igenom. Dock har förslaget om att banta ner till 36 lag i stället för årets 47. Det är beslutat att ett lag kommer att ta sig upp från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan varje år. Hur vida det ska gå till är inte klart ännu men förväntas komma beslut om det under våren 2020.

SERIESYSTEMET: Så spelas SHL och Hockeyallsvenskan nästa säsong
Superettan
SERIESYSTEMET: Så spelas SHL och Hockeyallsvenskan nästa säsong
Fortsättningsserien

 

Ovan kan ni se förslaget som skickades till Hockeyettan men det är alltså inte beslutat ännu. Det är även inte beslutat hur många lag som degraderas varje år. Men i förslaget med tre serier är det ett lag från varje serie som ersätts av lag från Hockeytvåan.

Länk till förslaget på swehockey >>>

 

Sorry, there are no polls available at the moment.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN