NHL: Minns ni de klassiska lagen

Under NHL´s mycket långa historia finns det många lag som kommit och gått under åren. Det är ett ganska vanligt fenomen att klubbar byter hemadress och därmed byter namn i den exklusiva ligan borta i Nordamerika. På senare tid har även helt nya lag dykt upp i Las Vegas och i framtiden kommer Seattle att få ett lag i världens bästa liga. 

Det spelades ishockey redan på 1800-talet borta i Nordamerika, men det var inte förrän 1917 den nationella hockeyligan skapades – NHL. På den tiden fanns bara fyra lag i ligan. Två från Montreal samt Quebec och Ottawa. När NHL skapades anslöt sig även Toronto till ligan.

Boston blev det första laget från USA att ansluta sig till NHL och detta skedde 1924. I dagens läge är de amerikanska lagen dominerande i ligan, men det var alltså i Kanada ligan skapades. Under 40-talet fanns sex lag vi även ser i dag. Utan förändring, namnbyte eller flytt.

The Original Six

I denna trogna skara ingår Boston BruinsChicago BlackhawksDetroit Red WingsNew York RangersMontréal Canadiens och Toronto Maple Leafs. De är i ordmun de klassiska lagen från NHL som även spelar i dagens liga.

Många lag har skapats under årens gång och många har flyttat på sig och fått nya namn. I dag finns 31 lag i NHL och inför säsongen 2021-2022 kommer ytterligare ett lag att ansluta sig till ligan. Från Seattle kommer nästa lag att komma och det betyder att västkusten får ett nytt lag. Det enda laget i nuvarande NHL med en titel från västkusten är Anaheim Ducks när de vann sin titel 2006.

Det finns flera flyttar i NHL genom tiderna, bland annat när Quebec tog flyttlasset 1995 till Denver i Colorado USA. Minns ni dessa lagen som flyttade och blev nya klubbar i dagens NHL. Här nedan listar vi en del av dom.

NHL: Minns ni de klassiska lagenAtlanta Flames

Flames skapades 1972 och blev kvar i ligan i 8 år. Kenta Nilsson spelade med klubben under debutsäsongen och gjorde 93 poäng på 80 matcher. 1980 försvann klubben till Calgary där de finns kvar än i dag.

 

NHL: Minns ni de klassiska lagenAtlanta Thrashers

Atlanta försökte igen med ett lag i NHL 1999. Thrashers fanns fram till 2011 då laget denna gång flyttade till Winnipeg i Kanada. Även denna gång blev det ingen större framgång för Atlanta i ligan då man endast en gång gick till Stanley Cup.

NHL: Minns ni de klassiska lagenHartford Whalers

Whalers hade från början sitt fäste i Boston men flyttade till Hartford och bytte namn från New England Whalers till Hartford. Där på den amerikanska östkusten blev klubben kvar från 1979 till 1997 då flyttlasset gick till Raleigh, North Carolina och Carolina Hurricanes.

NHL: Minns ni de klassiska lagenKansas City Scouts

Kansas City är en svårflörtad stad i mellersta USA. Genom åren har det ryktas att flera lag ska flytta till staden i Missouri utan framgång. Scouts hade dock ett lag i NHL mellan 1974 och 1976 innan man flyttade till Denver Colorado. Även där blev det inte lyckat och 1982 gjorde klubben ett nytt försök utanför New York. I dag är klubben känd som New Jersey Devils.

 

NHL: Minns ni de klassiska lagenMinnesota North Stars

North Stars är nog en av de mest klassiska lag i NHL som inte finns längre. Eller de flyttade till Dallas i Texas 1993 och blev Dallas Stars. Sju år senare anslöt sig Minnesota till ligan igen genom Wild men det är en annan historia. I North Stars har bland annat Roger Melin spelat tre matcher.

NHL: Minns ni de klassiska lagenWinnipeg Jets

Jets är visserligen tillbaka i NHL efter ett par års frånvaro. Denna klubb skapades dock 1979 och var kvar i den kanadensiska staden till 1996 då flyttlasset gick till Phoenix, Arizona. Där blev klubben kvar till 2014, sedan flyttade man på sig 15 km och bytte namn till Arizona Coyotes. Sedan 2011 är Winnipeg åter en stad med NHL – lag.

NHL: Minns ni de klassiska lagenQuebec Nordiques

Nordiques är nog den klubb svenskarna känner till mest. Det var nämligen dom som värvade Mats Sundin en gång i tiden. Den enda svensk (hittills) som draftats först i den första rundan. Fram till 1995 var klubben bofast i den kanadensiska storstaden Quebec sedan flyttades de till Denver i USA och blev Colorado Avalanche.

Här kan ni läsa mer om NHL >>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN