Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Genrepet

NHL har dragit igång med buller och bång och här kommer NHL-kollen. Det finns spaltmeter att skriva om ligan som till iår utökades med ett lag till. Som nummer 31 i ordningen välkomnar vi Vegas Golden Knights som börjat sin resa strålande.

Succérookien som överraskat alla

Jesper Bratt. Där har ni namnet på allas läppar i NHL just nu. Det var ingen som kunde förutspå den här utvecklingen inför säsongen. 19-åringen spelade med AIK i allsvenskan förra säsongen, där han dessutom var nere och spelade med J20-laget några matcher. Han ratades dessutom inför JVM där han inte fick spela. Några månader senare hittar vi Bratt på delad trettonde plats i den totala poängligan efter en succéstart med 3 mål och 2 assist på sina två första matcher i New Jersey Devils.

Samma poängantal har bland annat Sidney Crosby, Steven Stamkos och Auston Matthews. Snacka om utveckling! Etta bland svenskarna i hela NHL tillsammans med Nicklas Bäckström och Mika Zibanejad. Kyle Palmieri skadades i första matchen, det tackade Bratt för och har förvaltat chansen i förstakedjan med Taylor Hall och Pavel Zacha på ett utomordentligt sätt. Frågan är om han kan fortsätta att leverera poäng för Devils, som fått en kanonstart på säsongen med två vinster och 10-3 i målskillnad.

Gammal är äldst

Evighetsmaskinen fortsätter. Många var vi som fick ett leende på läpparna när det stod klart att Jaromir Jagr till slut lyckades få ett kontrakt i världens bästa liga. Calgary Flames blir ny klubbadress och det är den första kanadensiska klubben som tjecken spelat i. 45-åringen som ligger tvåa i NHLs totala poängliga genom tiderna bakom oslagbare Gretzky ska nu gå in på sin 24:e säsong! Förra året blev det 46 poäng på 82 matcher i Florida Panthers. Han har möjlighet att passera Ray Bourque i assistligan där han “bara” är 20 assist ifrån fjärdeplatsen. En sak är säker, det finns fortfarande krut i gubben!

Ryssduon i huvudstaden med kalasstart

Alexander Ovechkin och Evgeny Kuznetsov. Där har ni NHLs mest effektiva duo i inledningen av serien. Ovechkin har startat upp med hela sju mål på tre matcher, där målen prickades in på dom första två matcherna. Var det någon som sa att ryssen är slut? Hans vapendragare Kuznetsov leder hela poängligan på åtta poäng då han spelat fram till samtliga av Ovechkins mål och dessutom adderat ytterligare en assist senast då Ovechkin blev mållös och Washington förlorade mot Tampa Bay.

Svenskkollen

Jag var inne på dom tidigare, Bratt och Bäckström är svenskarna som gjort störst avtryck hittills men även Mika Zibanejad har tackat för förtroendet att vara förstecenter i New York Rangers genom att smälla in fem kassar på fyra matcher. Filip Forsberg har tidigare år varit trögstartad med målskyttet, men iår har han redan gjort tre mål och en assist på tre matcher. William Nylander står noterad för tre poäng för Toronto, som börjat oerhört målrikt och frejdigt med tre raka segrar.

Näst bästa back poängmässigt bland svenskarna är en överraskande sådan. Gustav Forsling har ridit på Chicagos framgångsvåg där man tex vann med 10-1 mot regerande mästarna Penguins och står noterad för tre assist redan. Förra året gjorde han fem poäng på 38 matcher. Ett väntat namn hittar vi som nummer ett bland svenskarna där John Klingberg gjort fyra poäng hittills i öppningen av serien. Vi noterar också att den första svensken att göra poäng i Vegas Golden Knights historia blev Oscar Lindberg när han satte 5-1 i nattens hemmapremiär mot Arizona, vilket också leder oss in på nästa punkt.

Vegas Golden Knights!

Ett nytt lag har kommit in i ligan iår. Och som dom har gjort det! Man började på bortaplan två gånger om där man i premiären slog tillbaka Dallas Stars med 2-1 efter storspel av Fleury i kassen och avgörande av James Neal sent i tredje. Man fortsatte mot Arizona där man vann igen, samma hjältar igen, Fleury och Neal när man vann på övertid. Och i den mycket känsloladdade hemmapremiären vann man mot Arizona igen. Man hyllade hjältarna bland brandkår, polis och ambulans samt civila som fanns där när massmördaren härjade som värst för tio dagar sedan. Efter det så gick man ut och gnistrade rejält med fyra raka mål i första perioden. För tredje gången på tre matcher stod också James Neal för det avgörande målet. Man kan lugnt konstatera att Vegas inte kunde ha fått en bättre start på sin dynasti.

Annonser

Kommentarer

Kommentarer