KLASSIKERN: Minns ni HV71´s galna vändning

Den fjärde oktober 2011 är ett datum de flesta AIKare helst vill glömma. HV71 stod för en makalös vändning på Hovet i Stockholm denna tisdag

Under 2011 hände många saker inom svensk hockey och den dåvarande Elitserien. Aktiebolagen fick betala för polisinsatsen på arenorna, Växjö gjorde debut i högsta serien och Djurgården mot AIK sändes i 3D-format. Dessutom fick vi se historiens mest makalösa vändning.

3826 personer hade bänkat sig på Hovet i Stockholm för att se matchen mellan AIK och HV71 i Elitserien. De dom inte visste då var att de skulle få se en riktig klassiker sällan skådat. Hemmalaget började matchen bäst och genom bland andra Robert Rosén skaffade sig ett tre måls överläge efter den första perioden. När David Lillieström-Karlsson gjorde 5-1 efter halva matchen hade Gnaget gästerna helt under kontroll. 1:46 in i den tredje perioden gör Oscar Ahlström 7-2 och Hovet kokar. Då händer någonting märkligt.

Fem mål på under fem minuter

Att ligga under med fem mål när det återstår drygt tio minuter av en serielunk-match i oktober månad kan få vilket lag som helst att ge upp. Dock bestämde sig Jönköpingslaget att skapa en klassiker. Först ut var Oscar Fantenberg med 3-7, fyra minuter och femtiofem sekunder senare gör Jesse Joensuu 7-7 och ingen på Hovets läktare tror sina ögon. När sedan Andreas Andersson räddar den avgörande straffen är vändningen ett faktum.

Matchens stora hjälte heter Jesper Fast efter att ha gjort ett mål och spelat fram till fyra i den klassiska matchen. Dessutom gjorde han ett mål i straffavgörandet. Numer spelar Fast i New York Rangers och har ett VM-Guld från 2013 på meritlistan.

AIK repade sig dock denna säsong och tog sig till en meriterad semifinal där man föll mot mästarna Skellefteå. För HV71 tog det stopp i kvartsfinalen mot Färjestad.