Regeländringar säsongen 2019/2020

0
5233
Domaren på bilden (Morgan Johansson) har inget med artikeln att göra. Foto: Bildbyrån

Dags för en ny säsong i svensk hockey. Med detta kommer det en del regeländringar som är värda att hålla koll på. Se listan nedan på vad som är nytt i år. 

Precis som tidigare år så kommer det nya regler inför den kommande säsongen inom svensk ishockey. Dessa regler gäller all elithockey. Det vill säga från SHL ner till Hockeyettan. Finns det nån regel som du längtat efter?

Late Hit
Det har tillkommit en ny utvisning som heter ”late hit” = sen tackling på en spelare som inte längre har kontroll på pucken. Döms istället för interference (som fortfarande används, men bara om man hindrar en icke puckförande spelare).

Domartecknet för late hit är att domaren slår två knutna nävar mot varandra – som tecknet för boarding fast bägge nävarna är knutna.

Timeout
Man får inte längre ta timeout efter att ha slagit en icing.

Tekningar
(Denna regel tillämpades även förra säsongen).

Ny bedömning vid tekningar. Om ena laget felar får laget en varning, men man byter inte ut tekaren. Felar man två gånger vid samma tekning tilldöms 2 min lagstraff för ”delaying the game” – oavsett om det är tekaren och/eller annan spelare som felat.

Puck out
Om pucken går över sargen ska tekningen ske i den zonen där pucken slås ut, oavsett om det är anfallande eller försvarande spelare som är sist på pucken.

Icing
Domarna ska slå av icing om de är osäkra på vilket lags spelare som kommer nå pucken först.

Goaltender interferece
Ny bedömning kring ”goaltender interference”. Om en utespelare kommer i kontakt med målvakten/en del av dennes utrustning som befinner sig utanför målområdet ska domaren inte blåsa av för goaltender inferference. T.ex. om målvakten står i målområdet men har plockhandsken utanför linjen så är det ok att toucha plockhandsken för anfallande spelare.

Offside
Ny bedömning för offside. Det räcker att skridskon är ovanför blålinjen för att man ska vara ”onside”, skridskon behöver inte vara i kontakt med isen.

Refusing to play the puck
Denna tillämpas om ett lag tar för lång tid på sig att spela upp från ett burskydd eller liknande. Samma regel gäller om en ohotad spelare vänder om och spelar hem i stället för att avancera. Samma regel som redan finns inom basketen.

Vid förseelse så får laget först en varning, sedan straffas man med två minuter lagstraff.

Samtliga regler hittar du här.
(Swehockey externlänk)

 

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.