Viksten straffas av disciplinnämnden

Under gårdagens match mellan Örebro och Leksand crosscheckade Örebrostjärnan Daniel Viksten Leksands Tobias Forsberg och stängs nu av i tre matcher.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn: Daniel Viksten
Förening: Örebro HK
Matchdatum: 2016-12-01
Mellan: Örebro HK – Leksands IF, SHL
Domare/Anmälare: Christer Lärking
Avstängningsperiod: 2016-12-02 – 2016-12-10, 3 match(er)
Böter: 13 000:- betalas senast 2017-01-01

BESLUT
Efter matchen Örebro HK – Leksands IF, SHL, den 1 december 2016, åläggs Daniel Viksten, Örebro HK, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head):
1. Avstängning fr.o.m. den 2 december 2016 t.o.m. den 10 december 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 13 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara tre matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Daniel Viksten och en videosekvens av händelsen.
Anmälan: I mitten av tredje perioden så kommer Örebrospelare med pucken mot 3 st Leksandsspelare. Örebrospelaren lägger ut pucken mot Örebrospelaren Viksten. Leksandsspelaren står i vägen för Viksten som Crosscheckar Forsberg i ansiktet. Skada uppstår.
Daniel Viksten: Jag kommer i väldigt hög fart och försöker ta mig förbi Forsberg, jag har klubban i båda händerna för att vara redo att ta emot en passning. Forsberg styr av mig och försöker hindra min åkväg. Jag får känslan av att Forsberg kommer att tackla mig, Jag försöker skydda mig och har ingen avsikt att skada honom utan försöker undvika att bli tacklad. Klubban träffar honom väldigt olyckligt i ansiktet eftersom att jag har hög fart, jag gör ingen rörelse framåt med klubban utan det är min fart som gör att klubban träffar honom. Jag är ångerfull att klubban träffade honom så som den gjorde och bad honom om ursäkt efter matchen.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Daniel Viksten utdelat en crosschecking mot huvudet på motspelaren. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:
• Crosscheckingrörelser mot huvud,
• Tacklingen innebär stor risk för skada och skada uppstår.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 124.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN