Foto: Henric Wauge
Hockeybladets Magnus Wessman har rankat de fem bästa 35-plussarna i Svenska Hockeyligan.

Man brukar säga att äldre är äldst och när en hockeyspelare närmar sig slutet av sin karriär så ändras ofta kravet på dem. De går från att vara en spelare som ska leverera poäng till en spelare som ska vara en förebild och ha lite mer av ”papparoll” i laget. Men detta är naturligtvis väldigt individuellt och från spelare till spelare.

I SHL finns i dagsläget nio stycken spelare som är 35 år eller äldre, och äldst är Frölundas David Printz med sina 39 år. Om man backar tillbaka tiden och tittar fem säsonger tillbaka så fanns det 13 stycken spelare som var över 35 år. Då spelade bland annat Magnus Johansson som då var 42 år.

Om man tittar lite närmare på dessa nio spelare i årets säsong av SHL så kan man snart förstå varför de finns kvar i sina lag. Jag skulle vilja påstå att tre av dessa spelare sticker ut lite extra.

Magnus Wessman: De fem bästa 35-plussarna

1. Joel Lundqvist, 37 år, Frölunda
Kaptenernas kapten. En spelare som alltid går i bräschen och leder sitt lag till framgång efter framgång med en meritlista som är oerhört svårslagen. Hur länge orkar Joel leda Frölunda?

2. Joakim Lindström, 35 år, Skellefteå
Ytterligare en framgångssaga som nästan skulle kunna dela första platsen med Joel. Har gjort imponerande 370 poäng på 462 matcher i SHL. Säsongen 2018/2019 var första hela säsongen i SAIK som inte Joakim Lindström snittade mer än en poäng per match. Den senaste säsongen landade 35-åringen på 0,88 poäng per match.

3. Viktor Fasth, 37 år, Växjö
Rankas år efter år som SHL:s bästa målvakt. Han slog inte igenom förrän vid 28-års ålder men har sedan dess levererat starkt varje säsong. Är inne på sin sista säsongen på ett tre-års kontrakt.

4. Markus Svensson, 35 år, Färjestad
Har sedan 2012/2013 när han kom till SAIK tillhört toppeliten av målvakter varje säsong. Är inne på sista säsongen på ett två-års kontrakt.

5. Karl Fabricius, 36 år, Luleå
En spelare som alltid ger järnet för sin klubb. Han ger hårt jobb ett ansikte. Gjorde en av sina bästa säsonger föregående år med 10 mål. Så länge Karl håller sig skadefri som han gjort i många säsonger så kan han nog tillföra mycket i Luleå framöver.

Kommentarer

Kommentarer