UTSPELET: Vill att Frölunda behåller indianen
Foto: Henric Wauge
Frölundakaptenen vill att Frölunda behåller indianen på tröjorna, trots debatten om att den kan anses vara nedvärderade mot den amerikanska ursprungsbefolkningen. Vad tycker du? Omröstning finns längst ner i artikeln.
– Indianen har stått för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida, säger Joel Lundqvist till GP.

Joel Lundqvist vill att Frölunda behåller indianen på matchtröjorna, för honom symboliserar indianen bland annat kämpaglöd.

– Indianen har stått för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, säger han till GP.

Stor debatt i USA

Just nu rasar det en het debatt framförallt i USA där hockeylaget Chicago Blackhawks strider för att behålla indianen på tröjorna. I ett pressmeddelande har klubben meddelat att de kommer att behålla indianen på tröjorna. Även baseballlaget Cleveland Indians och Washington Redskins i amerikansk fotboll har uppmanats att byta logo.

“Chicago Blackhawks namn och logo symboliserar en viktig och historisk person, Black Hawk från Illinois Sac & Fox Nation, vars ledarskap och liv har inspirerat generationer av vår ursprungsbefolkning, veteraner och människor i allmänheten.

Vi firar Black Hawks arv genom att vördnadsfullt visa upp exempel av vad ursprungsbefolkningens kultur består i och vilka bidrag den har gett till samhället i stort. Vi skapar också en plattform för en genuin dialog med lokala och nationella ursprungsbefolkningsgrupper. I takt med att vårt lags popularitet har växt de senaste årtiondena har också vår plattform och vårt arbete med de här viktiga grupperna gjort det.

Vi inser att det är en tunn linje mellan respekt och respektlöshet och vi berömmer andra klubbar för deras villighet att ta sig an den här diskussionen. Framgent är vi engagerade i frågan att höja ribban ännu högre och skapa större medvetenhet om Black Hawk och de viktiga bidragen till hela ursprungsbefolkningen”, skriver Blackhawks i ett pressmeddelande

Sorry, there are no polls available at the moment.

Kommentarer

Kommentarer