Tufft straff för Karalahti

Hela sju domar kom från Disciplinnämnden i helgen. Hårdast straffades HV71:s Jere Karalathi med sju matchers avstängning och 37 500 kronor i böter.

Spelare: Jere Karalahti, HV71
Anmälare: Patrik Sjöberg
Brott: Tackling mot huvudet

Anmälan: I slutet av tredje perioden försöker Jere Karalahti skjuta pucken ner mot mål samtidigt som han blir offensivt attackerad. Efter avslutad skottrörelse sätter han upp klubban i en crosscheckingrörelse som träffar motståndaren mot huvudet.
Jere Karalahti har uppgett i huvudsak följande. I situationen tar jag ett skott samtidigt som Frölundaspelaren kommer emot och vill tackla. I samma rörelse, skottrörelsen, tar jag upp min klubba för att skydd mig mot tacklingen. Klubban är inte onormalt hög. Klubban träffar inte heller Frölundaspelaren i ansiktet utan går under hakan och träffar övre delen av bröstet. Detta bekräftas även av Frölundaspelaren själv i intervju med Expressen. Han skadas inte.

Dom: Uppgifterna i anmälan får stöd av vad som framgår av filmsekvensen, som visar hur klubban träffar precis under hakan på motspelaren. Att aktivt föra klubban mot motspelarens huvud på det sätt Jere Karalahti gjort är vårdslöst och förenat med stor skaderisk och bör därför föranleda en avstängning. Vid bestämmande av avstängningens längd beaktar nämnden i skärpande riktning att Jere Karalahti i slutet av förra säsongen (Disciplinnämndens beslut den 26 mars 2015 i ärende nr 167) stängts av fyra matcher, också det för en crosschecking som träffade motspelaren i huvudet. Han har därefter, omedelbart efter att tiden för tidigare avstängningen gått ut, på nytt stängts av för en tackling mot huvudet (Disciplinnämndens beslut den 30 september i ärende SIF-000402). Jere Kerelahti har nu, omedelbart efter den senaste avstängningen, åter gjort sig skyldig till en liknande förseelse. Det är således fråga om flera återfall i liknande förseelser och som ligger i omedelbar anslutning till varandra. Allt detta talar med styrka för att straffskärpningen med hänsyn till återfallen ska vara betydande. Disciplinnämnden vill samtidigt poängtera att återfallets betydelse för avstängnings längd alltid måste stå i rimlig proportion till den anmälda förseelsen. Med hänsyn härtill finner nämnden att Jere Karalahti nu ska stängas av en tid motsvarande tio matcher. Tre av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat SHL.

Straff: Sju matchers avstängning och 37 500 kronor i böter, vilket motsvarar totalt tio matchers avstängning.

Spelare: Joakim Hagelin, IK Oskarshamn
Anmälare: Filip Sandstedt
Brott: Diving

Anmälan: Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joakim Hagelin samt en filmsekvens från händelsen.

Dom: Domaren har stått bra placerad och filmsekvensen ger inte anledning att ifrågasätta uppgiften i anmälan att Joakim Hagelin gjort sig skyldig till diving. Förseelsen är av sådan karaktär att den bör leda till bestraffning. Påföljden bestäms till ett måttligt bötesstraff.

Straff: 5 000 kronor, ingen avstängning

Spelare: Patrick Galbraith, Karlskrona HK
Anmälare: Marcus Linde
Brott: Slagsmål

Anmälan: Efter att Patrick Galbraith blockerat pucken i knästående position reser han sig till stående position och utdelar ett slag med sin klubbhandske på en spelare i Linköping. Slaget träffar i ansiktet på Linköpingsspelaren. Ingen skada uppstår.
Patrick Galbraith har uppgett att han inte har något att tillföra utöver det som framgår av anmälan.

Dom: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. En målvakt som använder sin klubbhandske för att slå en motspelare ska ådömas en avstängning. Påföljden kan stanna vid en avstängning som i tid motsvarar två matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty.

Straff: Två matcher ingen böter.

Spelare: Kari Sihvonen, Tingsryds AIF
Anmälare: Filip Sandstedt
Brott: Slagsmål

Anmälan: Tingsryds Kari Sihvonen och Västerås Charlie Cook hade precis avtjänat varsitt mindre straff för roughing. När de lämnade utvisningsbåset kastade båda spelarna handskarna och började slåss. Båda spelarna riktade ett stort antal slag mot huvudet på den andre. Bedömningen är att båda spelarna är lika pådrivande i att börja slåss och att båda spelarna är lika delaktiga i slagsmålet.

Dom: Det är utrett att Kari Sihvonen gjort sig skyldig till slagsmål på sätt som framgår av anmälan. Disciplinnämnden finner med ledning av praxis att avstängningen bör bestämmas till en tid som motsvarar tre matcher, inklusive den automatiska match som följer vid ett match penalty. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat HockeyAllsvenskan.

Straff: Två matchers avstängning plus 6 000 kronor i böter, vilket motsvarar totalt tre matchers avstängning.

Spelare: Charlie Cook, VIK Västerås HK
Anmälare: Filip Sandstedt
Brott: Slagsmål

Anmälan: Tingsryds Kari Sihvonen och Västerås Charlie Cook hade precis avtjänat varsitt mindre straff för roughing. När de lämnade utvisningsbåset kastade båda spelarna handskarna och började slåss. Båda spelarna riktade ett stort antal slag mot huvudet på den andre. Bedömningen är att båda spelarna är lika pådrivande i att börja slåss och att båda spelarna är lika delaktiga i slagsmålet.

Dom: Det är utrett att Charlie Cook gjort sig skyldig till slagsmål på sätt som framgår av anmälan. Disciplinnämnden finner med ledning av praxis att avstängningen bör bestämmas till en tid som motsvarar tre matcher, inklusive den automatiska match som följer vid ett match penalty. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat HockeyAllsvenskan.

Straff: Två matchers avstängning plus 4 000 kronor i böter, vilket motsvarar totalt tre matchers avstängning.

Spelare: Patrik Lundh, Växjö Lakers HC
Anmälare: Christer Lärking
Brott: Slashing

Anmälan: Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Patrik Lundh samt en filmsekvens från händelsen.

Dom: Filmsekvensen ger stöd för uppgiften i anmälan och nämnden anser att Patrik Lundh medvetet har utdelat en slashing som träffat motspelaren mellan benen. Att utdela ett slag med klubban i skrevet på en motspelare medför skaderisk och leder regelmässigt till avstängning. Disciplinnämnden finner med ledning av praxis att avstängningen bör bestämmas till en tid som motsvarar tre matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat SHL.

Straff: Två matchers avstängning plus 17 000 kronor i böter, vilket motsvarar totalt tre matchers avstängning.

Spelare: Per-Åge Skröder, Modo Hockey
Anmälare: Christer Lärking
Brott: Tackling mot huvud

Anmälan: En Brynässpelare kämpade med en annan Modospelare om pucken snett framför mål. Brynässpelaren blev av med pucken till följd av en hakning från den andre Modospelaren. Per-Åge Skröder kom då från blindside och tacklade Brynässpelaren rätt i huvudet. Brynässpelaren blev liggande på isen men kunde sedan ta sig till båset och fullfölja matchen.

Dom: Nämnden anser att det är sannolikt att Per-Åge Skröder i och för sig i första hand sökte pucken och att han inte i första hand varit ute för att tackla motspelaren. Han har dock de facto träffat en motspelare med en tackling i huvudet. Det är viktigt att komma ihåg att även oavsiktliga tacklingar mot huvudet enligt gällande regelverk ska bestraffas. Med hänsyn till att uppsåtet inte i första hand varit att tackla Brynässpelaren i huvudet, att kraften i tacklingen inte var alltför hög och att motspelaren inte blev skadad är frågan om det varit tillräckligt med ett straff på isen eller om förseelsen är av sådan karaktär att nämnden bör utdöma en avstängning. Nämnden gör i denna del följande bedömning: Brynässpelaren var i kamp om pucken med en annan Modospelare och befann sig efter att ha blivit hakad i en situation där han hade svårt att skydda sig. Skröder bör enligt nämnden ha kunnat uppfatta detta och gjort mer för att undvika att träffa Brynässpelarens huvud. Därför anser nämnden att det finns ett sådant mått av vårdslöshet som motiverar en avstängning. Nämnden anser dock att förseelsen är lindrig och att avstängningen kan stanna vid en tid som motsvarar en match.

Straff: Avstängning i en match, ingen böter.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN