Tankar om nya förslagen till SHL-kvalet

Tidigare idag kunde Sportbladet avslöja att SHL och Hockeyallsvenskan för diskussioner om hur ett framtida kval till SHL skulle kunna se ut. Förslagen skiljer sig åt en del och kan komma att påverka ligorna i olika riktningar. 

Det nuvarande formatet går i korthet ut på att lag 13 och 14 ställs mot varsitt lag från Hockeyallsvenskan i ett direkt avgörande kval om en plats i nästkommande säsongs SHL. Problemet med nuvarande system skulle kunna vara att vägen till detta direktkval, för de allsvenska klubbarnas del, är relativt snårig och krångligt formulerad. Först ska en kvalserie med lag 3 till 8 i allsvenskan utse en vinnare som i sin tur ställs i ytterligare matcher mot förloraren i en direkt hockeyallsvensk final mellan 1:a och 2:an. Det är först efter detta möte man ställs mot ett SHL-lag och, på riktigt, får chansen att ta steget upp i högsta serien. Hängde ni med? Nja

”Inte på något sätt positivt för svensk hockey”

Det nuvarande systemet förblir krångligt och vägen från Hockeyallsvenskan till SHL är lång och svår. Visserligen har lag lyckats ta sig upp på senare år men nuvarande system kan fortfarande, med alla mellansteg som föregår kvalet, anses utformat för att SHL-lagen ska bestå i den högsta ligan och följer i någon mån tanken om en stängd liga i framtiden.

En hierarki där lagen underifrån ständigt får svårare att ta klivet upp är inte på något sätt positivt för svensk hockey. Svensk hockey mår istället bäst av att ha två starka ligor, med pulserande fans och kvalitativa trupper. Två levande serier där alla lag har rimliga och, i största mån, rättvisa förutsättningar att uppnå sina drömmar är eftersträvansvärt. Tunga profiler har dessutom så sent som denna veckan propagerat för att just Hockeyallsvenskan är roligare och mer underhållande än SHL.

Utformat för att gynna SHL-lagen 

De två nya förslagen som lagts upp på bordet skiljer sig en hel del från varandra. SHL:s förslag lyder enligt följande:
Lag 13 och lag 14 från SHL möter de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan.
SHL förespråkar i sådana fall att Hockeyallsvenskan kör ett slutspelsträd med åtta lag och serier med bäst av fem matcher. De två bästa lagen i slutspelsträdet möter därefter SHL-motstånd i bäst av sju matcher.

Tankar om förslaget:

Spontant känner jag att detta förslag inte skiljer sig särskilt ifrån det nuvarande formatet. Det innebär, i stora drag, samma princip där SHL ställs mot Allsvenskan i två direkt avgörande 7-matchers serier. Förslaget är utformat för att gynna och befästa SHL-lagens platser i ligan och bidrar inte till att jämna ut skillnaderna mellan landets två högsta serier. Utsikterna för SHL-spel blir med andra ord oförändrade för de hockeyallsvenska lagen.

Ett rättvisare format 

Hockeyallsvenskans förslag ser istället ut enligt följande:
Lag 13 och 14 i SHL hamnar direkt i ett slutspel med lag 1 till 6 i hockeyallsvenskan.
Slutspelet spelas enligt trädformat och börjar med kvartsfinaler.
Lagen möts i bäst av fem eller sju matcher head to head och de två lag som är kvar till sist spelar i SHL.

Tankar om förslaget:

Som sagt så skiljer sig detta förslag ganska rejält ifrån SHL:s förslag. Rimligt att anta är ju dock att de båda ligorna gör sitt för att förbättra de egna lagens förutsättningar. Men med detta förslag i beaktande kan vi börja diskutera fördelar respektive nackdelar. En första tanke som slår mig är att alla 8 lag som här deltar i kvalet startar på samma villkor. Det finns med andra ord inga yttre förutsättningar eller tidigare kvalomgångar som försvårar eller förbättrar för något lag i jakten på den åtråvärda SHL-biljetten. Det är i mina ögon positivt. Förslaget innehåller heller inga snåriga mellansteg utan fungerar helt och hållet som ett vanligt slutspel. SHL-lagen får sin beskärda fördel i och med lättare motstånd i kvartsfinalen och när semifinalerna tar vid, gör de det med en SHL-plats i potten.
Förslaget skulle förmodligen även leda till ett större drag kring matcherna då SHL-platserna spontant känns mer öppna och en vinna eller försvinna situation uppstår med en gång.

Så av dessa två förslag är det andra, åtminstone enligt mig, att föredra. Ett rättvisare format som levandegör kvalet och förhoppningsvis skapar ett större drag kring matcherna.

 

LÄS MER: Statistik: SHL i november – en ljus eller mörk historia

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN