SHL PRIDE: Ingen ska vara rädd för att komma ut

Inför omstarten av SHL introduceras ett nytt koncept för att öka medvetenheten och acceptansen för HBTQ-personer inom svensk ishockey. I veckan drog SHL Pride Week igång. På QX-gaygala träffar vi idrottsprofiler ger sin syn på initiativet.

Under QX-gaygala för lite mer än en vecka sedan träffade Hockeybladet expertkommentatorn Maria Rooth samt Skellefteå målvakten Mantas Armalis, en av de tre representanterna från SHL som skulle dela ut pris på galan. Samtliga hockeyprofiler menar att ingen ska vara rädd för att komma ut. Vad behöver egentligen göras för att minska stigmat kring att vara en öppet homosexuell hockeyspelare och hur kommer SHL Pride Week bidra till mer öppenhet i hockeyvärlden?

SHL PRIDE: Ingen ska vara rädd att komma ut

Hockeysveriges högsta liga gick i höstas ut med att initiativet ”SHL Pride Week” kom att startas i vinter. Initiativet bakom veckan är att uppmärksamma att det ännu inte finns någon manlig hockeyspelare i den högsta ligan som kommit ut som HBTQ-person. Dessutom arbetar initiativet för att ändra på de fördomar och stigmatiseringar som hindrar just HBTQ-spelare att våga komma ut. Under QX-gaygala träffar Hockeybladet expertkommentatorn och fd spelaren Maria Rooth som beskriver hur acceptans är den viktigaste idrottsfrågan i Sverige.

– Alla människor få stå upp och visa vilka de är, även på arenorna. Kan man inte göra det i samhället så kan man inte göra det i arenorna heller. Men någonstans måste man börja. Gör vi det i arenan så kanske man kan våga göra det i det vanliga livet också!

Mantas Armalis är inne på samma spår när frågan om vad SHL Pride Week kan göra för Hockeysverige i längden. Armalis pekar på att hockey är alla spelares sport tillsammans och att acceptans kommer skapa en öppnare miljö för samtliga spelare.

– Förhoppningsvis ska det gå så långt att vi har en öppet homosexuell hockeyspelare på elitnivå. I grund och botten handlar det om att vi vill att fler ska vara villiga och inte vara rädda för att komma ut i vår sport, säger Armalis till Hockeybladet.

Se hela båda intervjuerna i klippet nedan.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN