SHL: Historiens viktigaste spelare

0
1592
Montage. Foto: Bildbyrån
SHL har haft många spelare genom tiderna. Vilka är de mest betydelsefulla? Det finns fyra spelare med fem SM-Guld var och flera med fyra. En av dessa kan få sitt femte guld efter denna säsong. Här nedan finner du listan över historiens viktigaste spelare. 

Det finns många sätt att vara betydelsefull för sitt lag. Men oavsett hur man än vänder och vrider är det en stor merit att vinna SM-Guld med sitt lag. Om man dessutom gör det med samma lag fem gånger, då är man i topp av historiens viktigaste spelare i SHL s historia. Samtliga fyra första spelarna nedan har vunnit hela fem sm-tecken. Dessutom tar vi med en spelare som i vår kan även han höja bucklan för femte gången.

Jörgen Jönsson – Färjestad 

SHL: Historiens viktigaste spelare
© Bildbyrån

Ålder: 47 
Födelseort: Ängelholm 
Moderklubb: Rögle BK 
Antal A-landskamper: 285
Matcher i SHL: 711

Jörgen Jönsson föddes i Ängelholm och första klubben blev Rögle BK. 1992 spelade han sin första match i Elitserien med moderklubben och 1995 gick han till Färjestad. Där vann han hela fem SM-Guld och fyra silver. Dessutom har Jönsson hela 285 A-landskamper och elva mästerskapsmedaljer. Jörgen Jönssons tröja nummer 21 är självklart upphissad i taket på Löfbergs Arena i Karlstad.

Peter Nordström – Färjestad 

SHL: Historiens viktigaste spelare
© Bildbyrån

Ålder: 45
Födelseort:Munkfors
Moderklubb: IFK Munkfors
Antal A-landskamper: 113
Matcher i SHL: 549

Peter vann samtliga guld tillsammans med ovanstående Jörgen. Kan vi kalla honom för MR. Värmland då han under hela sin karriär lämnade födelselandskapet endast tre säsonger. När spelarkarriären tog slut försökte han på sig som tränare, dock utan större framgångar. Är i dag tränare för Vimmerby i Hockeyettan. Peter vann förutom alla SM-Guld även ett VM-Guld samt ett silver och ett brons. Hans tröja nummer 19 hänger i taket på Löfbergs Arena.

Charles Berglund – Djurgården

SHL: Historiens viktigaste spelare
© Bildbyrån

Ålder: 54
Födelseort: Stockholm
Moderklubb: IFK Tumba
Antal A-landskamper: 142
Matcher i SHL: 487

Här behövs nog ingen närmare beskrivning. Den som inte vet vem Challe Berglund var kanske inte är så ishockeyintresserad. Skämt å sido. Inledde karriären i IFK Tumba och spelade i Huddinge och Nacka innan han blev trogen Djurgården. Vann hela fem SM-Guld med Stockholmsklubben innan han la skridskorna på hyllan 2001. Har efter det varit huvudtränare i Väsby, Timrå, Modo och Djurgården. Självklart hänger Challes tröja nummer 2 i Hovets tak.

Mikael Johansson – Djurgården 

SHL: Historiens viktigaste spelare
© Bildbyrån

Ålder: 53
Födelseort: Huddinge
Moderklubb: Huddinge IK
Antal A-landskamper: 87
Matcher i SHL: 582

Mikael Johanssons tröja nummer 25 är en av åtta i taket på Johanneshovs isstadion. Femton säsonger blev det för Stockholmarna innan han lade av 2005. Sedan dess har Johansson tränat Djurgården, Vita Hästen, Mora och Huddinge. Numer står han längst upp i båset i Västervik. Under karriären blev det två VM-Guld och hela fem svenska mästerskap.

Joel Lundqvist – Frölunda 

SHL: Historiens viktigaste spelare
Foto: Bildbyrån

Joel har blivit mr. Frölunda med alla genom åren. Fyra SM-Guld med klubben för 37-åringen från Åre. Tillsammans med tvillingbrodern Henrik är de levande legender för Göteborgsklubben. Skrev nyligen kontrakt till säsongen 2020/21. Till att börja med….

Mycket talar för att även Lundqvist kommer att hamna med den exklusiva klubben med fem sm-guld tagna under karriären.

Mer läsning

RETROKOLLEN: Mina klassiska matchställ från 90-talet

JUNIOR-VM: Härifrån kommer de svenska spelarna

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.