Vem har gjort flest poäng genom tiderna, eller vem har spenderat mest tid i utvisningsbåset? Statistik är fruktansvärt kul att titta på. Här har ni allt ni behöver veta om den svenska hockeyligan, SHL. 

Efter mängder av listor från NHL är det nu dags att vi tar en titt på SHL. Svenska hockeyligan eller Elitserien som den hette förr startade 1975. Vi är nu inne i den 45:e säsongen av vår älskade liga.

Här listar vi allt i från vem den mesta målskytten är, vem den största busen är och poängkungen såklart. Vi får även med flest matcher och annat smått och gott. Likt vanlig ordning är det bara att säga till vad ni vill läsa om. Ingenting är omöjligt som Gunde sa.

Flest mål genom tiderna i SHL 

På första plats hittar vi Lars-Gunnar “LG” Pettersson från Luleå.
Två gånger vann “LG” priset årets skyttekung i Elitserien, 1987 och 1989. Moderklubben för Pettersson var IFK Luleå. Klubben slogs 1977 i hop med Luleå SK och blev GroKo Hockey. 1979 bytte klubben namn och blev klubben det vi i dag känner igen som Luleå HF.

1987 vann Lars-Gunnar Pettersson både VM-Guld med Tre Kronor och SM-Guld med IF Björklöven. En klubb han representerade i sju säsonger innan han kom tillbaka till Luleå igen. 1980 draftades LG av Edmonton Oilers men spelade aldrig en enda match borta i NHL. Våren -94 la Pettersson skridskorna på hyllan och då hade han gjort 271 mål i Elitserien. Ett rekord som än i dag håller i.

Flest poäng genom tiderna i SHL 

Karriären började i IFK Tumba och avslutades i Haninge Anchors.
Allt däremellan är en sann saga för Fredrik “Linkan” Bremberg. Totalt 16 säsonger i tre omgångar blev det i Djurgårdströjan för Linkan. Ett SM-Guld, två silver och utsedd till mest värdefulla spelaren i Elitserien blev det under karriären. Linkan provade lyckan i Nordamerika men det blev ingen lyckad visit.

Förutom Djurgården spelade Bremberg även i Malmö och HV71 innan han avslutade sin karriär 2014 i Haninge Anchors i division 2. Linkan gjorde totalt 581 poäng på 773 matcher.

SHL´s värsta buse genom alla tider

Den mindre smickrade ligan leds föga förvånade av Andreas Jämtin. 36-åringen föddes i Stockholm men gjorde sin första SHL-match med Färjestad 2001. 571 matcher senare gjorde Jämtin sitt sista framtränade i SHL 2017 med just bollklubben från Karlstad.

Under sin karriär tillhörde Jämtin förutom Färjestad även HV71, Linköping och AIK. Under en tid sökte han lyckan även utomlands, men det gick sådär. Totalt satt Danderyd-sonen 1 465 minuter i utvisningsbåset under sin karriär i SHL. Det är drygt 24 timmar. Alltså över ett dygn på botbänken.

Flest matcher i SHL någonsin

Frågan är om det är någon som vet exakt hur många matcher Jan Sandström gjorde under sin karriär. I videon ovan kommer de fram till att siffran landar på 1 047 matcher. Dock i den “officiella” Elitprospects sägs det att Sandström gjorde 952. Vilken siffra det än är så heter rekordmannen Jan Sandström och kommer från Öjeby norr om Piteå.

Under sin karriär gjorde Janne en utflykt till Luleå, AIK och Skellefteå innan karriären tog slut 2018. Då for han upp ensam i topp i denna liga. Även om Janne spelade ordentligt med matcher i SHL vann han aldrig någonting där. Enda guldmedaljen hemma i prisskåpet är från Champions Hockey League. När Luleå vann sitt enda SM-Guld spelade Sandström i AIK.

Färjestad mesta mästarna 

Oj vad denna mening kommer att uppröra folk från huvudstaden. Dock är det faktiskt så att från och med Elitseriens start 1975 har Karlstadklubben vunnit flest SM-Guld. Nio tecken har det blivit före tvåan Djurgården som har sex guld.

Här är listan:
9 – Färjestad BK
6 – Djurgården IF, Brynäs IF
5 – HV71
4 – Västra Frölunda/Frölunda HC
3 – Skellefteå AIK
2 – Växjö Lakers, AIK Hockey, Modo Hockey, Malmö IF
1 – Luleå HF, IF Björklövven, Södertälje SK

Övrig statistik 

  • Den äldsta spelaren i år är David Printz i Frölunda med sina 39 år. Även den yngsta tillhör samma förening i Lucas Raymond med sina 17 år. Alexander Holtz i Djurgården är 62 dagar äldre än Raymond.
  • Kortaste spelaren är 24-åriga Oskarshamnsspelaren Tyler Kelleher. Han är 168 cm från skenan till hjälmen. Över en linjal längre är Elmer Söderblom i Frölunda med sina exakta två meter.
  • Samuel Asklöf i Brynäs är lättaste spelaren på endast 70 kg. Tyngst är Mattias Karlsson i Leksand med sina 104 kg.

  • Äldsta laget är Leksand med sina dryga 27 år i snitt, medan Rögle är yngst med drygt 24 år i snittålder.

  • Linköping har flest spelare registrerade (31) och Växjö tillsammans med Örebro minst (23).
  • Utöver svenska spelare är Kanada det landet som representerar flest spelare i SHL.
  • Linköping, Rögle, Oskarshamn och Örebro är de enda lagen i SHL som aldrig vunnit SM-Guld.
  • Brynäs IF och Färjestad BK är de enda lagen som spelat samtliga säsonger i SHL/Elitserien.

Läs mer om SHL här >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer