Så många mil, så många år – för sitt älskade Färjestad

0
1678
Bilden är från Bratislava i maj under Hockey-VM i Slovakien. Foto: Henric Wauge
Vi och många fler medier har genom åren skrivit om supportern Micke Andersson från Mariestad. Han följer sitt älskade Färjestad i vått och torrt. Det finns ingenting som kan stoppa honom från att se klubben i sitt hjärta på plats. 

För nästan två år sedan gjorde min kollega Piotr Arvidsson ett reportage om Mariestadsbon Micke Andersson. Då gjorde han sin 250:e match i rad för sitt Färjestad på plats i Skellefteå. Drygt 120 matcher och en och en halv säsong senare har Micke fortfarande inte brutit sviten.

Första matchen var finalen 2014 mot Skellefteå, sedan har Micke Andersson sett samtliga matcher Färjestad har spelat – oavsett var den spelats. Det spelar ingen roll om matchen äger rum i Milano, Karlstad eller Luleå. Eller om det är en träningsmatch, CHL-match eller SHL-slutspel. Micke Andersson är på plats oavsett. Lägg där till flertalet J20-matcher också.

Den stora idolen

Många spelare har kommit och gått genom åren i Färjestad för Micke Andersson. Den stora anledningen till att det blev just FBK för 51-åringen är Tommy Samuelsson när han gick från Mariestad till Färjestad 1976. – Det är mycket Tommy Samuelssons ”fel” att det blev så här. När han gick till Färjestad från Mariestad var det klart att man började följa Färjestad sa Andersson till Färjestads hemsida för fem år sedan.

Det är dock Håkan Loob, föga förvånade, som är den stora idolen för Andersson. – En mycket härlig och ödmjuk herre. Jag har dessutom fått två matchtröjor av honom. Loob spelade tolv säsonger med Färjestad och tog ett SM-Guld med klubben. Ett SM-Guld Micke dock inte fick uppleva på plats. Hans första guld var 1997, då var Loob general manager. Genom åren har Micke Andersson upplevt tre SM-Guld på plats. Förutom 1997 även 2002 och 2006.

Alltid klädd i samma tröja

På den sköld du klär som vi alla bär sjunger Micael Hellberg under Färjestads inmarsch på hemmamatcherna i Löfbergs Arena. Förutom att Micke Andersson närvarar på samtliga matcher bär han även samma tröja. Han är alltid iklädd förre FBK-målvakten Patrik Haltias gula ”Löfbergströja” (bortadressen) från mitten av 1990-talet.

Så många mil, så många år sjunger Sven-Erik Magnusson från Sven-Ingvars. Den välkända dansbandsgruppen från Filipstad har med sin låt Torparrock gett många FBK-supportrar glädje genom åren. Den gamla ”dängan” från 1985 är Karlstad-klubbens segerlåt. Genom åren har det blivit många mil för Micke Andersson som för det mesta reser alldeles själv i sin egna bil. Förutom att han har tolv mil enkel resa till Karlstad tvekar han inte att ta bilen upp till Skellefteå eller ner till Wien.

Det finns gånger man undrar över vad man håller på med

En mycket speciell resa Micke kommer i håg var nere i Davos i Schweiz. Då fastnade han i tullen på väg in i landet och fick vänta i över en timma innan han släpptes. Det Micke blev mest nervös över var att han transporterade en del utrustning för laget. Samma resa blev han bestulen på en matchtröja och fick spendera halva natten på polisstationen.

Vissa månader kör Micke över 1000 mil i bilen och då efter en bortamatch långt borta kan tanken i bland komma att vad han egentligen håller på med. Speciellt om laget spelat dåligt. Men likt förbannat sätter han sig och åker till nästa match igen. Det finns även positiva resor. Den i Strömstad då han bestämt sig för att campa i bilen under en träningsturnering. – Det var jävligt kallt och det regnade minns Micke. Då knackar det på rutan och Lars Haugen erbjuder sig att bjuda på hotell. Haugen hade vunnit priset som matchens lirare och då var priset ett par hotellnätter. Micke tackade nej, men övertalades när hela laget kom ner och uppmanade honom.

Fick köra Milan Gulas bil 

Det har blivit många resor och många mil bakom ratten för Micke Andersson genom åren. Ett tillfälle han minns väl är när han fick köra hem Milan Gulan och hans bil från Liberec i Tjeckien. Gulan är enormt flygrädd och de skulle spela match två dagar senare i Karlstad mot HV71.

Förutom alla mil och alla resor har det upplevts massor med arenor under året för Mariestadsbon. Den arenan förutom Löfbergs han rankar högst är Hovet i Stockholm. – De vinner alla dagar i veckan säger han. Måste jag kapa några blir det Catena, Coop Norrbotten och Vida Arena. I alla fall deras borta stå.

Frågan är hur länge Micke kommer att orka. Han skadade sig i en arbetsplatsolycka för några år sedan och dras med kronisk huvudvärk. Kliniken han gått till som hjälp honom med detta lades ner och han har inte funnit någon ny i Sverige. – Det kan hända att jag blir sängliggande och då kan jag inte fortsätta som jag gjort. Dessutom kostar det väldigt mycket att göra dessa resor, ibland skulle man önska sig lite bidrag säger Micke och skrattar. Det är bara att swisha, haha.

Ikväll spelar Färjestad borta mot Malmö i Malmö Arena. Självklart är Micke Andersson på plats då.

Fem snabba med Micke Andersson

  • Zoegas eller Gevalia: Gevalia 
  • Dansband eller Hårdrock:Hårdrock 
  • Stockholm eller Göteborg:Karlstad 
  • Grön/Vitt eller Gul/Lila:Gul/Lila 
  • Saab eller Audi:Audi

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

2 × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.