Så här spelas SHL och slutspelet 2015/2016

I och med att SHL utökas till 14 lag blir det en del förändringar i spelschemat och upplägget för SHL. Bland annat byter Play In namn till åttondelsfinaler och lagen möter varanda fyra gånger i stället för fem gånger.

Sedan tidigare har det varit klart att SHL till kommande säsong 2015/2016 kommer att spelas med 14 lag och 52 omgångar, där så kallade back to back-möten enbart kommer att spelas mellan inbördes lag. Läs mer om de tidigare förändringarna>>>

Nu är det också klart att förlängningsspelet i de max fem minuter långa fjärdeperioderna, som tar vid efter ett oavgjort resultat vid full tid, även framöver kommer att bjuda på spel tre mot tre ute på isen.

– Den förändring vi genomförde efter julen 2014 har fallit mycket väl ut. Spelet i förlängningarna har blivit mer öppet, chansrikt och underhållande samtidigt som de matchavgörande målen har blivit fler, förklarar SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Play In ”försvinner”
Under ett par säsonger har lag 7-10 i SHL spelat Play In för att försöka kvalificera sig till SM-slutspelets kvartsfinaler. Från och med säsongen 2015/2016 införlivas detta tankesätt helt i SM-slutspelet och matchserierna, som även fortsättningsvis avgörs i bäst av tre matcher, utgör från och med nu åttondelsfinaler i kampen om att få lyfta LeMat-pokalen.

– Med Play In har det skapats ytterligare ett tävlingsmoment och vi tror att det kan passa in ännu bättre i en serie med 14 lag, säger Johan Hemlin.

Dessa nya fastställda förändringar innebär alltså följande för SHL och SM-slutspelet.

• Lag 1-6 efter SHL:s 52 omgångar går direkt till kvartsfinal.
• Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9 i åttondelsfinal. Matchserierna spelas i bäst av tre matcher och respektive matchserievinnare går till kvartsfinal.
• Lag 11 och 12 har spelat klart för säsongen.
• Lag 13 och 14 spelar direktkval till SHL och möter var sitt lag från HockeyAllsvenskan. Matchserierna spelas i bäst av sju matcher och respektive matchserievinnare är klart för spel i SHL säsongen 2016/2017.

Grundregeln för samtliga steg ovan är att högst placerat lag i SHL möter lägst placerat lag. I samtliga matchserier har det högst placerade laget hemmafördel i en eventuell sista och avgörande match. Matchserierna spelas med varannan match hemma och varannan match borta, där det högst placerade laget inleder hemma.

Spelschemat för SHL 2015/2016 släpps i början av maj. Säsongsstart sker i mitten av september.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN