Så fungerar värvningsstoppet i SHL

Hur fungerar det här med värvningsstopp i SHL egentligen? I och med att flera lag presenterat nyförvärv under den senaste tiden har det uppstått stor förvirring bland landets hockeysupportrar. Vad är det egentligen för riktlinjer som gäller? 

Förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att alla värvningar och kontraktsförlängningar bland SHL-klubbarna stoppas med omedelbar verkan. Detta på grund av den ekonomiska ovissheten efter coronavirusets framfart. Trots detta har flertalet värvningar presenterats, vilket gjort flertalet av Hockeybladets läsare förvirrade över vilka riktlinjer som faktiskt gäller. Hockeybladet förklarar: Så fungerar värvningsstoppet i SHL.

Så fungerar värvningsstoppet i SHL

Idag kunde Luleå presentera att Linus Klasen återvänder från utlandsspel till SHL och Luleå. När nyheten presenterades fylldes kommentarsfält runt om på internet med förvirrade själar. Var det inte värvningsstopp i SHL? Jo, så är fallet. Inga spelare får förlänga sina kontrakt eller skriva på nya kontrakt med klubbar inom SHL. Det enda undantaget gäller så kallade ”Rookiekontrakt” gällande spelare i åldern 18 till 21 år där en minimilön redan är reglerad. Det gäller även kontrakt i liknande lönepartier. Men spelare som Linus Klasen är inte en rookie, hur kommer det då sig att Luleå idag kunde bekräfta hans återkomst till klubben?

Tidigare skrivna kontrakt kan presenteras 

Det hela är egentligen en mycket enkel historia. De spelare som nu presenteras av sina klubbar har sedan innan beslutet om värvningsstopp skrivit på kontrakt med sina klubbar. Klubbarna väljer själva när och hur de vill presentera sina nyförvärv/kontraktsförlängningar och detta förklarar varför de kan tillkännage värvningar trots värvningsstoppet. Slutsatsen som går att dra är att de kontrakt som klubbarna de kommande veckorna kommer kunna presentera inte är ”nya” värvningar utan istället kontrakt som skrivits sedan en tid tillbaka.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN