PERSSON: Så slutar SHL – 17/18

Idag är det 19 dagar kvar till SHL-premiären. Därför passar Hockeybladets chefredaktör, Mattias Persson, på att tippa hur SHL-tabellen kommer att summeras i mars månad. Håller du med? Har jag placerat något lag fel? Kommentera och motivera gärna varför. 

1. Frölunda
– För mig finns det inget annat lag i SHL som kan utmana Frölunda om att vinna SHL. Man har spets och bredd på alla positioner och lägg därtill att man har två grymma målvakter i Johan Mattsson och Johan Gustafsson som kan stänga matcher på egen hand. Kapten Joel Lundqvist får en mycket viktig roll och utmaning i hur man ska få ihop laget.

Nyckelspelare: 
Ryan Lasch
Flopprisk:
Bröderna Westerholm

2. Brynäs
– Brynäs har värvat intressant och man har bland annat tagit in sylvasse Aaron Palushaj som har fått mycket goda referenser. I övrigt ser forwardssidan mycket vass ut och kan Kevin Clark och Jesper Jensen återupprepa succén från ifjol lovar det mycket gott. Lägg därtill att man har SHL:s bästa backsida med Ryan Gunderson i spetsen.

Nyckelspelare:
Ryan Gunderson
Flopprisk:
Louie Caporusso

3. Skellefteå
– Skellefteå kommer som vanligt vara med och hota om topplaceringarna i tabellen. Jag tycker att sportchefen Mikael Lindgren har gjort ett gediget arbete och man har de mest intressanta laget på länge. Spets blandat med ungdomlig entusiasm. Sen går det inte att bortse att man har seriens bästa spelare i Joakim Lindström som får ut några procent extra av sina medspelare.

Nyckelspelare:
Joakim Lindström

Flopprisk:
Matt Anderson

4. Linköping
– Linköping har ett mycket intressant lag på pappret och missar sällan topp fyra. Man har två mycket intressanta målvakter i Jonas ”Monstret” Gustavsson och Jonas Johansson. Jag tycker att de transatlanter man har plockat in ser mycket spännande ut, och jag tror att Dan Tangnes och den övriga ledarstaben tillsammans med laget fixar topp fyra även i år.

Nyckelspelare:
Chad Billins

Flopprisk:
Derek Roy

5. HV71
– HV71 har efter guldet ersatt sina spelare intressant, och man har bland annat plockat in Pierre Engvall och Victor Ejdsell som gjorde succé i HockeyAllsvenskan ifjol. Lagets stora utmaning blir hur man ska återupprepa succén från ifjol, och hur Linus Söderström hanterar målvaktsspelet den kända svåra andra säsongen. Ett litet frågetecken för backsidan som ser svagare ut än ifjol.

Nyckelspelare:
Martin Thörnberg

Flopprisk: 
Max Wärn

6. Växjö
– Växjö som hade ett mycket starkt lag på pappret ifjol, ser betydligt svagare ut i år. Tappen av Dennis Everberg och Olli Palola väger tungt. Dock har man plockat in en matchvinnarmålvakt i Viktor Fasth som på egen hand kan avgöra matcher. Jag är dock mycket positiv till värvningen av Elias Pettersson som ska bli intressant att se på SHL-nivå. Bör kunna nå topp sex.

Nyckelspelare:
Viktor Fasth

Flopprisk:
Andrew Calof

7. Malmö
– Malmö känns betydligt mer uppgraderade sen fjolårets säsong. Man har plockat in Andy Miele, som inte gjort en enda dålig säsong i AHL. Dessutom har man tagit in spelare med potential i Max Görtz och Daniel Zaar som samtidigt spetsar till det här laget. Lär sluta bättre än ifjol, och att man har en av seriens bästa målvakter i Oscar Alsenfelt gör att chanserna till att sluta högre än så här är väldigt stora.

Nyckelspelare:
Andy Miele

Flopprisk:
Tuukka Mäntylä

8. Färjestad
– Färjestad har ett mycket intressant lag på pappret. Finurlige Dick Axelsson och Marcus Nilsson, sherifferna Illari Melart och Ole-Kristian Tollefsen. Addera därtill vasse Johan Ryno och Joakim Nygård. Färjestad slår ur underläge och kan bli att räkna med mot slutet av säsongen. Slutspel ska vara givet för värmlänningarna.

Nyckelspelare:
Johan Ryno

Flopprisk:
Jesse Virtanen

 

9. Luleå
– Jag tror att Luleå får svårt att nå direktslutspel, men lyckas man väl med sina importvärvningar är det mycket väl möjligt att Luleå hamnar högre upp i tabellen. Niklas Olausson är tillbaka och han blir en direkt nyckel för laget med tanke på sin kaptensroll. Man har plockat in den offensive backen Daniel Sondell, som alltid gör mycket poäng och han blir inte minst viktig i lagets powerplay.

Nyckelspelare:
Niklas Olausson

Flopprisk: 
Joey Hishon

10. Djurgården
– Tycker mig se ett svagare Djurgården än ifjol, med stort frågetecken för backsidan som ser allt annat än bra ut. Joacim Ericsson i buren har varit ett stort frågetecken hittills och har en del att bevisa för att kunna vara en fullvärdig ersättare till ”Tellan”. Andreas Engqvists hemkomst är oerhört viktig med tanke på vilka egenskaper han besitter både på isen som utanför. Flera intressanta forwards som kan få sitt genombrott på denna nivån. Spännande!

Nyckelspelare:
Andreas Engqvist

Flopprisk: 
Joacim Eriksson

11. Rögle
– Rögle känns som seriens mest spännande lag inför kommande säsong. Man har värvat intressant och ser desto starkare ut i år, såväl defensivt som offensivt. Ska bli intressant att se Juhamatti Aaltonen tillsammans med hemvändaren Ted Brithen och vad de kan få uträttat för ängelholmarna. Dessutom ser det ut som man har värvat en bra ersättare till Anders Lindbäck i Ville Kolppanen som har varit grym för skåningarna under försäsongen.

Nyckelspelare: 
Ted Brithén

Flopprisk:
Daniel Widing

12. Örebro
– Även om Örebro imponerat under försäsongen är jag mycket tveksam till deras lagbygge. Man har byggt ett ”budget” lag med hjälp av Niklas Johanssons kontaktnät. Tvillingarna Spink ska bli intressanta och se, hur de kan hantera spelet på SHL-nivå. Jag tror att man klarar sig undan kval, men längre än så räcker det inte. Fullt godkänt med tanke på de ekonomiska förutsättningarna.

Nyckelspelare:
Libor Hudacek

Flopprisk:
Joakim Andersson

13. Karlskrona
– Karlskrona har precis som Örebro ett ”budget” lag och jag tycker att man har värvat svagt. Tappet av Alexander Bergström var tungt. Man ser sämre ut på förhand jämfört med fjolårssäsongen och jag tror att Ove Melins mannar får det svårt att undvika kval neråt. Gäller att nyckelspelarna i laget får det att stämma, då finns chansen för KHK.

Nyckelspelare:
Joel Kellman

Flopprisk: 
Cory Murphy

14. Mora
– Nu tänker ni säkert att det är fegt att tippa en nykomling sist. Men jag ser inget lag i den här serien som ser sämre ut än Mora på förhand. Man har för många spelare som inte håller på denna nivån, även om man såklart kan vinna många matcher på individuell skicklighet. Men man saknar jämnheten och när nyckelspelarna har sämre dagar kan det bli tufft. Tappet av succétränaren Jeremy Colliton var tungt.

Nyckelspelare: 
Andrew Rowe

Flopprisk: 
Keaton Ellerby

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN