Överfallet straffas med sex plus fyra matcher

Det brutala överfallet på Malmös Jens Olsson från Rögles Jakob Lilja i kvalet till SHL. Tar sig Rögle vidare missar Lilja de två inledande matcherna i matchserien om en plats till SHL. Hela bestraffningsärendet hittar du här.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Jakob Lilja
Förening:                        Rögle BK
Adress:                           Ishallsvägen, 262 54 Ängelholm
Matchdatum:                  2015-03-05
Mellan:                            IF Malmö Redhawks – Rögle BK
Domare/anmälare:        Andreas Harnebring

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IF Malmö Redhawks och Rögle BK, HockeyAllsvenskan, den 5 mars 2015, åläggs Jakob Lilja, Rögle BK, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head);

  1. Avstängning fr.o.m. den 6 mars 2015 t.o.m. den 20 mars 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 12 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 10 matcher, varav 4 matcher omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Jakob Lilja samt en filmsekvens från händelsen.

Av anmälan framgår i huvudsak följande: Efter att i spelsekvensen tidigare blivit lätt neddragen av nr. 28 i Malmö Jens Olsson åkte Jakob Lilja ikapp Olsson och markerade sin närvaro genom att lägga klubban mot Olssons rygg. En sekund senare delade Lilja ut en crosschecking rakt bakifrån med mycket kraft som träffade Olsson i nedre delen av nacken. Olsson blev skadad.

Jakob Lilja har i huvudsak uppgett följande: Jag skulle backchecka och Olsson ställde sig då i vägen och vill stänga min åkväg. Jag stötte då till honom lågt i ryggen och ville därefter fortsätta backchecka men han blockerade min väg. Då försöker jag trycka till min klubba högre i ryggen för att han skulle tappa balansen lite men oturligt nog gled den upp mot hans nacke, vilket inte var min avsikt. Jag är djupt ångerfull över det inträffade.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan får stöd av filmsekvensen och nämnden anser att det är utrett att Jakob Lilja utdelat en hård crosschecking mot motspelarens nacke på sätt som där beskrivs. Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. Händelsen sker utanför spelet och är helt onödig och respektlös. Att slå hårt med klubban mot det oskyddade nackpartiet innebär en stor risk för allvarliga skador. Någon annan påföljd än en kännbar avstängning är uteslutet. Vid avstängningens längd beaktar nämnden att Lilja tidigare den här säsongen bestraffats av nämnden (se ärende 41-14/15) dock för en betydligt lindrigare förseelse och att det nu alltså är fråga om återfall. Avstängningens längd bestäms till tio (10) matcher inklusive den automatiska match som följder vid ett match penalty. Fyra av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som används i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN