Sedan Elitserien startade 1975 har sammanlagt 25 klubbar deltagit i serien som numer heter SHL. Av dessa är det alltså tio som inte spelar SHL just nu, vilket saknar du mest?

Innan ni börjar sätta er med miniräknarna och fundera på vad skribenten hade i mattematik på högstadiet kan vi berätta att en av klubbarna finns inte längre. Örebro IK var med i Elitserien/SHL 1976/77 samt 1978/79. 20 år senare, 1999 gick klubben i konkurs.

Två av föreningarna har dock bara gästspelat någon/några gång(er). Hammarby Hockey och Väsby IK. Efter det har vi föreningar med idel år i högsta serien med nyliga degraderingar. Faktum är att det endast är två föreningar med samtliga år i den högsta serien sedan Elitserien startade 1975. Det är Färjestad och Brynäs, resterande har någon gång degraderats.

Björklöven på god väg upp igen 

Umeålaget känns som ett av de mest klassiska lagen i svensk hockey. Dock har de inte varit uppe sedan 2001.Samt att det är hela 30 år sedan de tillhörde SHL kontinuerligt. Nu är dock klubben på väg upp igen till högsta serien. Andra minst lika klassiska lag är Södertälje, Modo Hockey, Västerås IK och AIK. De sistnämnda har väldigt lång väg tillbaka till Eliten. Efter säsongen 2000 gick Västerås IK i konkurs och fick börja om i division 2 Västmanland. Efter detta har inte klubben kommit tillbaka till SHL igen. Man gjorde dessutom en säsong i Hockeyettan västra under förra säsongen.

Karlskrona HK var upp i tre säsonger mellan 2015 – 2018. Numer spelar de i Hockeyallsvenskan. Ett av de mest klassiska lagen är Södertälje SK. Likt Västerås har även de varit nere och vänt i Hockeyettan. Mora IK har varit de laget som bytt plats med Leksand flera gånger, endast en säsong har de spelat i hop i SHL. Då kom leksingarna på en sista plats och Mora gick till slutspel. Modo Hockey är nog laget med de bästa spelarna genom alla tider. Även de huserar i Hockeyallsvenskan idag, dock är chanserna stora att de snart är tillbaka i finrummet igen.

Flest SM-Guld av alla lag

Utan att tveka är det Hammarby IF som har mest SM-tecken av alla lag i denna lista. Dock är de flesta av dessa utfärdade före andra världskriget. Numer har klubben väldigt långt upp igen då laget slutade sist i Hockeyettan denna säsong. Vilda Väsby gjorde ett vilt äventyr åt båda håll. Laget gick upp till Elitserien 1987 genom den så kallade köksvägen. Alltså via samtliga kval och playoff. I år vann laget Hockeyettans östra serie och kommer att spela AllEttan efter jul. Dock är det en bra bit kvar till SHL.

Timrå IK tillhörde SHL under hela det första deveniumet detta sekel. Nu ligger de på en fjärde plats i Hockeyallsvenskan efter att blivit utslagna förra säsongen av IK Oskarshamn.

Omröstning, vilket/vilka lag saknar du i SHL (du kan välja flera alternativ)

Sorry, there are no polls available at the moment.

Kommentarer

Kommentarer