ÖDESMATCHEN: Jumbofinal i SHL – kan lämna kvalplatsen
Foto: Bildbyrån
Ikväll är det jumbofinal i SHL där segraren kan lämna kvalplatsen beroende på resultatet i matchen Linköping-Skellefteå. Är det dags för något lag att kliva uppåt?

Den 25 september låg de etta och två i tabellen, ikväll möts de i stället i en jumbofinal i SHL. Segraren mellan Leksand och Oskarshamn kan klättra i tabellen och ta rygg på lagen framför, om resultaten går med klubbarna.

Tio plus tio

Efter fem spelade omgångar hade de båda lagen spelat ihop tio poäng var och på de 17 senaste omgångarna har de fördubblat poängskörden. Poängsnittet per match har dock sjunkit drastiskt från 2,0 till 0,59. Då kan man förstå att lagen sjunkit som en bomb i tabellen, samtidigt som paniken smyger sig på.

Vid vinst ikväll kan man få tillbaka självförtroendet, däremot är faran för kvalspel långt från över. Frågan är om det krävs tränarbyten för att klara sig kvar? Känslan är att Oskarshamns Håkan Åhlund sitter säkrare vid en förlust, än vad kollegan Roger Melin i Leksand skulle göra.

Sämsta tänkbara

Det sämsta scenariot för båda lagen är ett oavgjort resultat, då får man ett respektive två poäng med sig i stället för tre viktiga poäng. Varje poäng är livsviktig för båda lagen, att tappa poäng är dock värre. Det senaste är något ledningarna i klubbarna behöver få bort från spelarnas tankar, annars blir det tvångstankar.

Hoppet om att lämna kvalplatsen i alla fall för någon omgång är stor då Linköping inte heller fått spelet att stämma och vid förlust hemma mot Skellefteå kan lagen ramla ner på kvalplats.

Ska de verkligen behöva oroa sig när det är 30 omgångar kvar att spela och 90 poäng kvar att spela om? Ja, minst ett av de tre lagen Leksand, Linköping och Oskarshamn kommer att tvingas kvala för att ha chansen att spela i SHL även nästa säsong.

Vilka tror du får kvala i vår?

Kommentarer

Kommentarer