Malmö Redhawks har inlett samarbete med medicintekniskt företag

Malmö Redhawks har inlett ett samarbete med det medicintekniska företaget Brain Cool AB (publ).

Detta avseende en klinisk utvärdering av produkten The PolarCap System för behandling av hjärnskakningar, som är ett stort problem inom flera kontaktsporter såsom ishockey, fotboll, hästsport och kampsport.

BrainCool AB (publ) har specialiserat sig på medicinsk kylning och är börsnoterat på Aktietorget. Bolagets första produkt, The BrainCool System, inriktar sig på två områden, hjärtstopp och stroke, med fokus på att kyla ner patientens hjärna för att minska risken för hjärnskador. Sänkning av hjärnans temperatur är idag en evidensbaserad behandlingsmetod för att minska hjärnskadorna hos t.ex. för tidigt födda barn och vid hjärtstillestånd. Studier talar för att kylning av hjärnan också kan minska de neurologiska skadorna vid akut stroke och traumatiska hjärnskador.

The Polar Cap® System är ett portabelt kylsystem med hög effekt, som kommer att användas för att sänka hjärnans temperatur hos ishockeyspelare genom nedkylning av skalp och hals via cirkulerande kall vätska i en mössa med tillhörande halskrage. Flera olika verkningsmekanismer kan förklara de gynnsamma effekterna av nedkylning. För varje grads sänkning av hjärnans temperatur minskar dess ämnesomsättning med ca 6%. Det förbrukas mindre syre och glukos, vilket minskar risken för celldöd. Risken för hjärnödem (vätskeansamling i hjärnan) minskar och följaktligen även trycket inom kraniet. Produkten utvärderas nu i en första klinisk studie där Malmö Redhawks och ytterligare ett svenskt ishockeylag medverkar

Patrik Sylvegård, VD Malmö Redhawks kommenterar;

Hjärnskakningar i samband med idrott är ett växande problem och svensk ishockey inklusive Malmö Redhawks arbetar aktivt med att förebygga dessa skador på hjärnan.
Jag har erfarenhet både som ledare och spelare med lagkamrater som har drabbats och hjärnskakning är tyvärr en vanlig arbetsskada på isen som vi med krafttag arbetar för ta bort.
Vår medverkan som pionjär i studien med PolarCap System, är en viktig del i utvärderingen av en ny lovande behandlingsmetod för att ta hand om vår personal.

Fredrik Nyquist, Läkare Malmö Redhawks kommenterar;

Problemet är växande med fler och fler spelare som får men under och efter karriären. Det har även visats att upprepade hjärnskakningar som uppstår inom en kortare tidsperiod, och/eller hjärnskakningar som uppstår trots att det utlösande våldets kraft är ringa, är särskilt farliga. Upprepade hjärnskakningar ses ofta inom bl.a. ishockey där hjärnan inte läkt färdigt efter den första smällen.
Även diagnostiken av hjärnskakningar behöver utvecklas. Amerikanska studier har visat att över 80% av hjärnskakningarna inte upptäcks för att det medicinska teamet och spelaren misstolkar symptomen. Tyvärr är det också så att man efter en smäll mot skallen kan få en skada på hjärnan utan att det ger symptom. Vi måste veta när det är en hjärnskada och när det inte är det.

Martin Waleij, VD BrainCool AB (publ) kommenterar;

En viktig orsak till att hjärnskakning under pågående match kan ge svåra besvär, är att kroppstemperaturen och därmed även blodets och hjärnans temperatur ofta uppgår till cirka 39º C under match; detta innebär att hjärnans behov av syre och glukos är förhöjt vilket påtagligt ökar risken för celldöd i samband med hjärnskakningen. Ett stort antal studier har visat att tiden fram till sänkning av hjärnans temperatur är kritisk. Kylning senare än tre timmar efter skada har i regel ingen effekt. En fördel med kylning av ishockeyspelare som drabbas av hjärnskakning, är att läkare och övrig vårdpersonal finns närvarande då skadan inträffar; kylning kan således påbörjas inom några minuter efter inträffad skada.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN