Luleå tog skön revansch – satte avgörande efter 37 sekunder

Luleå tog under lördagskvällen revansch på Färjestad. Laget var mycket nära att komma ur med tre poäng, men fick nöja sig med två efter att matchen avgjorts i förlängning.

Färjestad kom med en vinst i bagaget till returmötet med Luleå i Coop Norrbotten under lördagen. Lagen spelade under torsdagen i en match som krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

Den första perioden började i ett bra tempo med två lag som åkte mycket skridskor och chanser öppnades åt båda hållen. Trots att hemmalaget var något hetare, fick ändå Färjestad nätkänning först, som betydde 1-0 till Karlstadgänget. Målet gjordes av supertalangen Joel Eriksson-Ek i power-play, framspelad av Rasmus Asplund. Glädjen blev dock kortvarig för de tillresta bortafansen då Oscar Engsund fixade kvitteringen bara fyra minuter senare.

Snabbt svar på tal

Mittakten skulle bli hemmalagets period. De fick inleda i numerärt överläge utan att utnyttja det, men revanscherade sig snabbt och Kael Mouillierat prickade in 2-1 efter fyra minuter. Färjestad skulle dock snabbt ge svar på tal när Alexander Johansson och Joakim Nygård bjöd på ett riktigt delikatessmål. Duon kom i en kontring och spelade fullständigt ut Luleås målvakt Joel Lassinantti.

Perioden vanns till slut av Daine Todds Luleå. Kanadensaren höll sig framme och sköt distinkt sitt lag åter i ledning via mål i power-play, assisterad av finländaren Ilari Melart.

I den sista perioden blev uppförsbacken genast mycket längre för Färjestad. Hemmapubliken fick nämligen tillfälle att jubla direkt när kaptenen Johan Harju tryckte in fyran i power-play, efter bara en minuts spel. Med nio minuter kvar skaffade sig FBK momentum i matchen inför slutminuterna. Då höll sig lagets poängkung Johan Ryno framme och sköt reduceringen från dålig vinkel. Det hela gav luft under vingarna på Färjestad, och när Kael Mouillierat satt utvisad, passade Magnus Nygren på att utjämna matchläget inför sluttampen.

Även i den här bataljen mellan Luleå och Färjestad fick det hela avgöras under förlängning. Men den här gången var det Luleås tur att gå segrande ur tillställningen efter att Ilari Melart skjutit det avgörande målet, efter 37 sekunder.

Luleå HF – Färjestad BK 5 – 4 (1-1, 2-1, 1-2, 1-0)
0-1 (11.36) Joel Eriksson-Ek (Rasmus Asplund, Mikael Wikstrand), spel fem mot fyra
1-1 (14.43) Oscar Engsund (Johan Harju, Christian Jaros)
2-1 (24.37) Kael Mouillierat (Karl Fabricius)
2-2 (25.17) Alexander Johansson (Joakim Nygård, Jonas Holös)
3-2 (28.28) Daine Todd (Ilari Melart), spel fem mot fyra
4-2 (41.03) Johan Harju (Anton Hedman, Daine Todd), spel fem mot fyra
4-3 (51.01) Johan Ryno (Alexander Johansson)
4-4 (54.20) Magnus Nygren, spel fem mot fyra
5-4 (60.37) Ilari Melart (Andreas Falk, Bill Sweatt)
Skott: 26 – 35 (11-10, 10-14, 4-11, 1-0)