LISTA: Ungtupparna som ska ta chansen

Varje år slår tonåringar igenom i SHL. Senast var det Rasmus Dahlin. Vi har listat ungtupparna från SHL-lagen som ska ta chansen kommande säsong.

Det finns alltid spelare som inte slår igenom med dunder och brak som redan nämnda Rasmus Dahlin förra säsongen. Vi har valt ut en spelare från varje lag som den kommande säsongen ska ta nästa steg. Haken är dock att spelaren i dagsläget inte ska ha fyllt 20 år. Samtidigt ska spelaren inte fått sitt absoluta genombrott. Konkurrensen är stenhård även bland de yngre spelarna i vissa lag och det tuffa har varit att bara välja en spelare.

Brynäs IF

Jesper Boqvist, född 1998, Center
Han gjorde bara 16 matcher i grundserien förra säsongen. Dock fick han en hel del istid på vägen fram till SM-silvret med sina lagkamrater då det blev 10 matcher för Gävleklubben. Där har han hållit till sedan junioråren under Lars ”Lillis” Lövblom efter att ha fostrats i Hedemora. Jesper Boqvist har varit en ständig landslagsman som junior och till kommande säsong ska han alltså bli ordinarie på allvar. Den smarta centern draftades i andra rundan av New Jersey Devils i somras.

Djurgårdens IF

Axel Jonsson Fjällby, 1998, Vänsterforward
Han har konkurrerat med en stark forwardsuppsättning sedan debuten. Bland annat med en rad duktiga yngre spelare bröderna Jonathan och Markus Davidsson och så Lukas Vejdemo som även han kan ta nästa steg kommande säsong. Lägg därtill J20-ynglingen Erik Walli Walterholm som gick i sommarens NHL-draft. Axel Jonsson Fjällby fick förra säsongen göra sina 24 första matcher i SHL och kan ta nästa steg i sin utveckling nu. Den Washington-draftade vänsterforwarden är en spelare som alltid spelar högintensiv ishockey och tvekar inte i närkamperna. Kan även producera offensivt vilket det är dags för. Har visat fina intentioner under försäsongen.

Frölunda HC

Filip Westerlund, 1999, Back
Den Härnösandsfostrade backen fick den senaste säsongen chansen att visa upp sig på Sveriges högsta nivå. Detta med 33 SHL-matcher i Frölundatröjan. Juniorlandslagsmannen Filip Westerlund har visat fina kvalitéer som ishockeyspelare och framförallt i sitt passningsspel. Han väntar fortfarande på sitt första seniormål men det kan bli en del assist kommande säsong. Arizona Coyotes valde honom i den andra rundan under midsommarhelgen.

Färjestads BK

Fabian Zetterlund, 1998, Center/Vänsterforward
Ytterligare en som omges av en rad talangfulla spelare i sitt lag. Färjestad har bland annat Oskar Steen som kan komma att sticka ut under säsongen 17/18. Zetterlund har de senaste säsongerna stuckit ut när det kommer till spel med de yngre landslagen. Fina prestationer i J20-laget gav honom en chans till SHL-spel. Det blev totalt 14 matcher förra säsongen för Fabian Zetterlund som kommer att få än fler chanser kommande säsong. Den Färjestadsfostrade forwarden är bra på skridskorna och en av hans styrkor är att vinna dueller och puck. Även den här 98:an draftades i somras och då av New Jersey Devils i runda nummer tre.

HV71

Erik Brännström, 1999, Back
Vände hem till Sverige gjorde bland annat den tidigare Leksandstalangen Tom Hedberg. Dock kommer han att varva SHL-spel med spel hos Oskarshamn i HockeyAllsvenskan. En som kommer att vara ordinarie är Erik Brännström. Backen gjorde förra säsongen 35 matcher i SHL och snittade mer än en poäng per match i J20 och SuperElit. Dock fick han inte spela någon slutspelshockey på vägen mot SM-guldet. Kommande säsong ska han bli ordinarie över 52 matcher och slutspel. Han är en back som helst spelar med pucken på bladet, styra spelet och förflytta pucken. Har även ett fint passningsspel och kan styra ett powerplay. Inte för att han är dålig i egen zon ska tilläggas. Draftades i första rundan under midsommarhelgen av expansionslaget Las Vegas Golden Knights.

Karlskrona HK

Joseph Jonsson, 1997, Center
Den HV71-fostrade centern är äldst på listan och har hunnit fylla 20 år. Dock har Karlskrona i dagsläget ingen yngre spelare som tillhör A-laget. Spelaren med näst flest poäng från klubbens J20-lag den gångna säsongen, Tomas Vildumetz, har bland annat flyttat hem till Tjeckien. Joseph Jonsson gjorde förra säsongen 39 SHL-matcher samt producerade 27 poäng på 28 J20-matcher. Det är kommande säsong dags att ta nästa kliv.

Linköping HC

Adam Ginning, 2000, Back
Ytterligare en spelare född efter millennieskiftet som ska ta sig an SHL-hockey för andra året i rad. Adam Ginning visade under förra säsongen prov på stabil ishockey från backplats. Bra passningsspel och en offensiv uppsida, framförallt för att sätta bra passningar ur egen zon. Fostrad i LHC och född i Linköping, en egen produkt från de egna leden. Adam är aktuell för 2018 års NHL-draft och kommer att finnas med i snacket i juni. ”Cluben” har även ett talangfullt nyförvärv, AIK:aren Fredrik Karlström, som får visa upp sig i högsta serien. Detta tillsammans med bland annat Johan Södergran som fick debutera under året.

Luleå HF

Isac Lundeström, 1999, Center/Vänsterforward
Han var den näst yngste debutanten någonsin när han klev ut i Scandinavium som 16-åring. Nu har han ytterligare en SHL-säsong under bältet och det är dags för att ta för sig i större utsträckning. Isac Lundeström hann med 45 matcher på seniornivå senaste säsongen och sex poäng. Debut blev det även i SM-slutspelet. I den blågula tröjan presterar forwarden ständigt och är även aktuell för den kommande NHL-draften.

Malmö Redhawks

Filip Lennström, 1998, Center/Högerforward
Här är en spelare som inte spelade i SHL alls förra säsongen. Till exempel slog Carl-Johan Lerby igenom på backplats förra säsongen och det är dags för Filip Lennström kommande säsong. Han har sedan tidigare fyra matcher SHL på CV:t. Förra säsongen gjorde den USA-födde en del poäng i SuperElit och ska nu ta sig an seniorhockeyn på allvar. Dock kommer han i grunden att tillhöra J20-laget men borde nog få sina chanser i A-laget.

Mora IK

Matek Galavy, 1998, Högerforward
Mora har ingen yngling som från start har en plats i SHL men väl juniorer som knackar på dörren. En av dessa är Slovaken Matek Galavy. Han flyttade till Sverige för fem år sedan från moderklubben HC Banska Bystrica. Då gick flyttlasset till just Mora. Bland annat så har han sedan dess spelat med Orsas J18-lag samt Växjös U16- och J18-lag. Nu har han dock tillhört Mora sedan 2014. Har bland annat meriter från Slovakiens U17-landslag och gjorde förra året sju matcher i HockeyAllsvenskan. Nu blir nog målet att få chansen i SHL utöver J20-hockeyn.

Rögle BK

Rasmus Sandin, 2000, Back
Och så var det dags för ytterligare en back född 2000. Linus Sandins bror, Rasmus. Båda är klara för spel i Ängelholm och Rögle kommande säsong. Lillebrorsan gjorde sig känd i TV-pucken när han representerade Ångermanland hemma i Ö-vik. Då dammade han av en ”Foppa”-straff och klippet spreds snabbt. Uppsalagrabben Rasmus Sandin har spelat för tre juniorlag de senaste åren. Det har blivit hos Modo, Almtuna och sist Brynäs för den puck- och skridskoskicklige backen. Nu väntar alltså klivet in i SHL för 00:an som även är aktuell för den kommande draften.

Skellefteå AIK

Linus Lindström, 1998, Center
Skellefteå får säsong efter säsong fram duktiga juniorer och talanger. Bland annat så spelade Andreas Wingerli, Sebastian Olsson och Tim Söderlund Junior-VM i vintras. Till i år är det dags för Linus Lindström att ta en större roll. Detta tillsammans med bland annat Simon Krekula. Just Lindström gjorde förra säsongen 50 matcher i SHL och han har massor av landskamper på CV:t som junior. Nu ska han få sitt genombrott på seniornivå.

Växjö Lakers HC

Jonas Røndbjerg, 1999, Höger/Vänsterforward
Den danske stortalangen Røndbjerg ska slå sig in blande de absoluta talangerna i SHL kommande säsong. Förra säsongen blev det debut och fem matcher. Han producerade fina siffror i SuperElit och spelade JVM för Danmark. Han har bland annat Timråtalangen Elias Pettersson vid sin sida kommande säsong, han slog dock igenom i hockeysverige på allvar förra säsongen tillsammans med Jonathan Dahlén. Jonas Røndbjerg draftades i somras i tredje rundan av Las Vegas Golden Knights.

Örebro HK

Glenn Gustafsson, 1998, Center/Forward
Stockholmaren har en duktig storebror. Erik Gustafsson tillhör Chicago Blackhawks organisation och brorsan Glenn kan komma dit en dag han med. Med 39 SHL-matcher förra säsongen fick han visa upp sig på allvar för första gången. Inför säsongen som kommer har Glenn Gustafsson även debuterat i juniorlandslaget. Nu ska den 179 centimeter korta forwarden ta nästa kliv i utvecklingen.

Ungtupparna ska ta chansen men…

… Tiden kommer för alla. En sak är viktig att komma ihåg för alla unga som äldre ishockeyspelare där ute. Jobbar man tillräckligt hårt och vill tillräckligt mycket så går det till slut. Det finns massor av exempel på spelare som inte varit de största talangerna men lyckats ändå. Glöm aldrig att hockey ska vara roligt!

LÄS MER: Mardrömmen: Nyförvärvet gick sönder direkt

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN