Home Klubbar Brynäs LISTA: Tre kvartsfinaler som satte extra ton på svensk hockey

LISTA: Tre kvartsfinaler som satte extra ton på svensk hockey

0

På fredag är det dags för kvartsfinaler i SHL. Allt ställs på sin spets när matcherna kommer bli hetare, snabbare och grinigare. Det är upplagt för nya klassiker i arenorna runt om i landet. Hockeybladet ser tillbaka på tre fanatastiska matchserier genom åren.

Imorgon inleds kvartsfinalerna i årets SHL-säsong 2016/2017 och räkna med att känslor och intensitet kommer skruvas upp. Genom åren har det spelats mängder av spännande och fartfyllda kvartsfinaler i SHL som idag blivit rena klassiker. Hockeybladet.nu listar tre riktiga tungviktsmöten till kvartsfinaler som var något alldeles extra.

Tre tunga kvartsfinaler – som blev riktiga klassiker

3. Frölunda HC – Djurgårdens IF, säsongen 2015-2016 (4-1 i matcher till Frölunda)
Väst mot öst, storstäderna Göteborg mot Stockholm i en sprakande het kvartsfinal inledde slutspelet 2015/2016. Även om Frölunda till sist kunde vinna matchserien relativt enkelt, så bjöd Djurgården upp rejält till dans. Göteborgarna med stjärnor som Ryan Lasch, Joel Lundqvist, Artturi Lehkonen och Andreas Johnsson ställdes öga mot öga med Patrik Thoresen, Marcus Sörensen och Linus Hultström. Båda lagen spelade en intensiv hockey inför fulla arenor i både Scandinavium och Hovet. Detta var en kvartsfinal som hade alla komponenter och ingredienser för att det skulle bli en matchserie i svensk hockey att minnas.

2. AIK – HV71, säsongen 2010/2011 (4-0 i matcher till AIK)
Regerande svenska mästaren från Jönköping, HV71, ställdes mot nykomlingen för säsongen, AIK. Solnaklubben som gjorde sin första säsong i högsta serien snubblade in i slutspelet i den sista omgången av grundserien efter att man slagit Modo med 3-2 hemma på Hovet. Resten blev en ren och skär framgångshistoria med fenomenala Viktor Fasth i kassen. HV71 såg vid flera tillfällen ut att inte veta alls hur man skulle överlista den storspelande målvakten, samtidigt som spelarna i AIK hade förmågan att göra mål på allt. Det hela slutade till sist med att AIK, med Roger Melin som tränare besegrade den stora draken HV71 med hela 4-0 i matcher. Idag räknas den matchserien som en av de största skrällarna någonsin i svensk ishockeyhistoria.

1. Färjestad BK – Modo Hockey, säsongen 2004/2005 (4-1 i matcher till Färjestad)
Säsongen 2004/2005, året då SHL var världens bästa hockeyliga. Stjärnor som Peter Forsberg, Zdeno Chara, Markus Näslund, Martin Gerber och bröderna Sedin förgyllde ladorna. En kvartsfinalserie som det skulle spraka ordentligt i, var den mellan Färjestad och Modo. Redan i den första matchen i Karlstad, blev det en rejäl känsloladdning på isen. Modos amerikan och lockout-spelare, Dan Hinote var inte sen med att kasta handskarna mot den väldige slovaken Zdeno Chara.

Publiken bjöds på vad som i det närmaste kunde likna NHL och publiken fullkomligt älskade det. I den fjärde kvartsfinalen i Karlstad skulle helvetet braka lös ordentligt och kaffetemplet gick redkordvarmt. Peter Forsberg gjorde nämligen sensationell comeback, men redan i den andra perioden var det över för ”Foppa”. Färjestads Peter Nordström satte upp klubban och gav honom en lindrigare hjärnskakning. Modos tränare, Kent Forsberg, var inte nöjd med Nordströms tilltag. Matchserien vanns till slut av Färjestad med klara 4-1 i matcher.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.