LISTA: Toppar och floppar i SHL efter en femtedel av serien

Lagen i SHL har spelat ungefär en femtedel av säsongen. Lagen har spelat mellan nio och tolv matcher. Vilka är säsongens toppar och floppar? Här är listan.

Det är dags att utse säsongsstartens toppar och floppar i SHL. Vilka har levt upp till förväntningarna och vilka har det inte. Vilka har överraskat positivt och vilka har överraskat negativt. Här listar jag mina betraktelser, håller ni med?

Poängkungen

Topp – Johan Ryno, Färjestad (1+16)

Johan Ryno brukar vara trögstartad och därför är det något överraskande att han är i topp i poängligan efter elva omgångar. 17 poäng från Rynos klubba är signifikativt med Färjestads succéstart på säsongen.

Flopp – Tony Mårtensson, Linköping (0+2)

37-årige Tony Mårtensson värvades hem från KHL för att ösa in poäng för Linköping. Det verkar mer som att fixstjärnan åker och väntar på slutspel eller så hänger han inte med längre. Två poäng på tolv matcher står definitivt inte i paritet med förväntningarna

Skyttekungen

Topp – Joakim Nygård, Färjestad (7 mål)

Förra säsongen gjorde Joakim Nygård 16 mål i SHL. Efter elva matcher den här säsongen har 24-årigen redan gjort sju mål. Håller Nygård i målproduktionen kommer han att dubbla sitt tidigare målrekord.

Flopp – Linus Johansson, Djurgården (1 mål)

Förra året en överraskning i Djurgården, i år har målskyttet inte fungerat alls för Linus Johansson. Har endast mäktat med ett mål i målglada Djurgården den här säsongen.

Målvakt

Topp – Adam Reideborn, Djurgården

Har gått från att vara den givne andremålvakten till en av de bästa i SHL. Reideborn är den målvakt som släpper in minst antal mål per match (1,47) och han har näst bäst räddningsprocent (94,12). Har till slut blivit supportrarnas val som målvakt och hyllas oftare och oftare.

Flopp – Oscar Alsenfeldt, Malmö

Uppskriven som en av SHL:s bästa målvakter innan säsongen. Starten på säsongen har inte alls gått som han tänkt det och har seriens näst sämsta räddningsprocent (88,37) och släpper in 2,77 mål per match.

Powerplay

Topp – Rögle (32,14 procent)

Rögle har inte gjort flest mål i powerplay, men de är effektivast i hela SHL. I nästan vart tredje powerplay gör Rögle mål. På 28 försök har de mäktat med nio mål i powerplay. Ängelholmslaget har dessutom gjort 28 mål totalt och nästan vart tredje mål görs i powerplay. Viktigaste anfallsvapnet för Rögle hittills under säsongen.

Flopp – Djurgården (9,52 procent)

Det går inte att komma undan, Djurgården är sämst i klassen på powerplay. Nu har Djurgården tillsammans med HV71 fått minst antal försök i numerärt överläge i matcherna. Endast två mål på 21 försök är inte bra. Djurgården har gjort lika många mål i boxplay som i powerplay.

Boxplay

Topp – Skellefteå (92 procent)

Skellefteå är inte vana att släppa in mål i boxplay, på 25 försök har västerbottningarna endast släppt in två mål. Sju procentenheter bättre än tvåan i boxplay Brynäs.

Flopp – Luleå (70 procent)

För några säsonger sedan vägrade Luleå att släppa in mål i boxplay. Nu släpper de in mål i tre av tio boxplay. Hela 22 procentenheter sämre än Skellefteå som är bäst i klassen.

Tabellplacering

Topp – Örebro (5:e)

Inför kvällens derby mot Färjestad har de chansen att norpa fjärdeplatsen. Då jag tippade Örebro sist i tabellen så är Örebro den största överraskningen i tabellen. Klubben har jobbat i ekonomisk motvind, sportchef Niklas Johansson har tillsammans med tränarna Niklas Sundblad, Petri Liimatainen och Niklas Eriksson hittat ett lagbygge som överraskar. Hatten av för Örebro i serieinledningen.

Flopp – Brynäs (13:e)

Att vicemästarna Brynäs skulle få en knackig inledning med att byta tränartyp så radikalt var att vänta. Att det skulle bli turbulens och tränarbyte trodde jag inte, i alla fall inte så tidigt. Utan plan B står Brynäs nu utan huvudtränare och fallet är svårstoppat. Kan vara ny jumbo ikväll vid förlust mot Mora.

Lyft – Rögle

Från att ha varit hjälplöst sist och både supportrar och media skrikit, sig mer hesa än Anders Eldebrink någonsin kommer att bli, på Eldebrinks avgång till formlaget i SHL. Tre raka segrar poäng i fem av de sex senaste matcherna. När det stormade satt Anders ”Masken” Carlsson lugnt i båten, plockade in Justin Pogge och krisen är avblåst – i alla fall för nu.

Det finns fler saker att nörda ner sig i, men det får räcka för den här gången. Vad saknar du på listan? Håller du med? Gör din egna lista.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN