LISTA: Tio stjärnor i SHL som lär försvinna till nästa säsong

Som vanligt lämnar alltid ett gäng stora stjärnor SHL efter säsongens slut. Det här året är inget undantag för det och flera spelare har starka säsonger i ryggen som dragit till sig intresse. Hockeybladet listar tio SHL-stjärnor som lär försvinna till nästa säsong.

Ikväll spelas den sista omgången av grundserien i SHL och hockeysäsongen 2016/2017 börjar lida mot sitt slut. För sportcheferna och lagledningen börjar arbetet inför nästa säsong, näst intill direkt. Flera av lagens spetsspelare gör sina sista matcher i klubben och nästa säsong väntar nya uppdrag och utmaningar för SHL-stjärnorna. Hockeybladet listar tio stjärnor i SHL som mycket väl kan vara förlorade till seriestarten i september.

10. Ilari Filppula, Malmö Redhawks
Den skickliga finländaren Ilari Filppula var inledningsvis av säsongen fullkomligt strålande. Efter ett par dippar under säsongen, står ändå 35-åringen på respektabla 33 poäng efter 47 matcher med en omgång kvar. Med de siffrorna leder han Malmös interna poängliga med två pinnar före Andreas Thuresson. Till nästa år ser Malmö dock ut att få klara sig utan veteranens tjänster. Enligt finska medier ska han återvända till finska Liiga och spela för TPS, som han enligt uppgifter ska ha fått ett treårskontrakt av.

9. Julius Hudacek, Örebro HK
En av klubbens största publikfavoriter de senaste säsongerna. Slovaken har bjudit Örebros supportrar på vackra räddningar, men även fantastiska nummer av ”Hudashows”. Den här säsongen kan dock bli den sista som fansen får se sin målvakt uppträda efter lagets vinster. Målvakten har kontrakt över nästa säsong men enligt rykten ser sig Örebro om efter en ny burväktare då Hudaceks lön ska vara för dyr.

8. Nick Bailen, Växjö Lakers
I december plockade Växjö Lakers in amerikanen Nick Bailen från Dinamo Minsk. Succén har blivit ett faktum och Växjö går in i slutspelet med en riktig spetsback i jakten på SM-guldet. Senaste tiden har dock rykten gjort gällande att Bailen ska vara påväg tillbaka till KHL, trots kontrakt med Lakers nästa säsong. Enligt ryska källor uppges Nick, som även har ett vitryskt pass, vara klar för KHL-klubben Traktor Tjeljabinsk. 27-åringen har på 19 matcher gjort 14 poäng i Växjötröjan.

7. Oscar Alsenfelt, Malmö Redhawks
Malmös skotträddare, som nu även även är historisk med sin nionde nolla, går mot sin bästa säsong i karriären. Med nästan 95 i räddningsprocent går Malmö in mot åttondelsfinalerna med en målvakt vars spel kan bära långt. Efter säsongen går även Oscar Alsenfelts kontrakt med klubben ut och något tal om förlängning har ännu inte varit på tapeten. Med tanke på den starka säsong Oscar har i ryggen, och det faktum om att han närmar sig 30, kan öppna för ett äventyr utomlands. Alsenfelt har tidigare aldrig spelat utomlands, mer än i danska andraligan.

6. Alexander Bergström, Karlskrona HK
Karlskronas överlägset bästa poängplockare den här säsongen är färska landslagsdebutanten Alexander Bergström. På 51 matcher har han svarat för 40 poäng och ligger sexa i den totala poängligan. Det starka spelet under säsongen har tagit honom hela vägen till Tre Kronor och nu kan ännu ett äventyr vara aktuellt. 31-åringen har kontrakt med Karlskrona nästa år, men i kontraktet finns även en out-klausul. Klausulen har Bergströms agent, Johan Finnström, sedan tidigare bekräftat, men att den enbart gäller för spel i KHL eller NLA i Schweiz.

5. Magnus Nygren, Färjestad BK
Värmlänningarnas lagkapten och publikfavorit, Magnus Nygren, gör en mycket stark säsong från sin backposition. På 48 matcher har han gjort starka 30 poäng och ligger tre i Färjestads interna poängliga. De senaste dagarna har även rykten placerat Karlstadsonen i NLA och Fribourg-Gotteron, rapporterar media i Schweiz. Försvarsgeneralen själv väljer att dementera uppgifterna, men i hans kontrakt finns en klausul som möjligör att han kan bryta sitt avtal för spel utomlands. Nygren har varit en av de bästa backarna i SHL, och den typen av spelare brukar dra till sig uppmärksamhet från både söder, öst och väst.

4. Henrik Tömmernes, Frölunda HC
Ännu en back i SHL som dominerar från offensiva blå är Frölundas duktiga back och poängspruta Henrik Tömmernes. 26-åringen gör sin andra säsong i Göteborg, efter äventyren i AHL och finska Liiga, och det med bravur. Med sitt kyliga spel med pucken, samt förmåga att göra poäng, så är han ett hett villebråd på den europeiska marknaden. Under säsongen har Tömmernes ryktas till både KHL och Schweiz. I öst sägs det främst handla om HK Sochi, som även knep Oscar Fantenberg från Frölunda inför den här säsongen.

3. Joel Eriksson-Ek, Färjestad BK
Färjestads unga supertalang var på gränsen till att få stanna kvar i Minnesota Wild och NHL redan den här säsongen. I sista stund vände Joel dock hem till Värmland och blev genast en av lagets viktigaste spelare. I JVM fick centern även huvudansvaret som lagkapten och imponerade stort med sitt kraftfulla, men samtidigt skickliga spel. Senare under säsongen blev han även en man för Rikard Grönborgs Tre Kronor. Och även på internationell nivå gick Eriksson-Ek in och gjorde skillnad och var en framstående spelare. Det ska mycket till om inte Minnesota vill plocka över ungtuppen till nästa säsong.

2. Broc Little, Linköpings HC
Amerikanen Broc Little gör sin fjärde säsong i SHL och har producerat duktigt med poäng under alla hans år i både Linköping och AIK. Den här säsongen har han fortsatt på den inslagna vägen och ligger inför kvällens sista omgång tvåa i SHL:s poängliga bakom Joakim Lindström. Förutom 15 matcher i Jokerit, säsongen 2013/2014, har 28-åringen aldrig spelat i något annat land i Europa än Sverige. Little, vars snabba skridskoåkning och frejdiga spelstil, samt förmåga att alltid producera poäng, lär dra till sig intresserade ögon. I hans kontrakt finns även klausuler som gör det möjligt för en flytt till Schweiz eller Ryssland, och även NHL.

1. Oskar Lindblom, Brynäs IF
Årets största genombrottsman, stavas Oskar Lindblom. Den unga forwarden har stått för en makalös poängexplosion den här säsongen och är en av de största orsakerna till Brynäs starka säsong. På 51 matcher har det blivit 47 poäng för 20-åringen som är draftad av Philadelphia Flyers, och som lär plocka över honom till Nordamerika utan att ens blinka nästa säsong. Om det blir spel i AHL eller NHL är fortfarande oklart, men han kommer iallafall få testa på spel i världens bästa liga säsongen 2017/2018. Hur många matcher det blir är helt och hållet upp till han. Men klubben tror hårt på svensken och kommer ge honom chansen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN