LISTA: Tio bästa juniorerna i SHL

SHL kryllar av talangfulla juniorer och det svenska JVM-laget är fullt av stjärnor som redan är etablerade spelare som producerar i SHL. Detta gör JVM-laget till guldfavoriter. Hockeybladet har listat de bästa juniorerna i SHL.

Det svenska JVM-laget som presenterades i förra veckan är guldfavoriter i den turneringen. Det beror mycket på att den truppen består av flera spelare som redan är ordinarie i sina respektive SHL-klubbar och spås att få en ljus framtid. Nu rankar Hockeybladet de bästa juniorerna i SHL.

10. Jesper Boqvist – Brynäs

Hade nog varit högre upp på den här listan om det inte var för den skada som förstörde inledningen av säsongen för Jesper Boqvist. Brynäs talang har bara spelat fyra matcher i SHL den här säsongen men har på dem redan stått för ett mål och en assist. Boqvist är en mycket skicklig center som inte minst besitter ett riktigt bra spelsinne. Kan genom JVM få chansen att på allvar visa upp sig för det svenska folket.

9. Tim Söderlund – Skellefteå

Började säsongen i en rasande fart och öste verkligen in mål under säsongens inledande matcher. Även om den farten har minskats en hel del så är han fortfarande en viktig spelare i Skellefteå. Söderlund debuterade i SHL redan för två säsonger sedan men fick framförallt stort förtroende i Skellefteå förra säsongen då han spelade 39 matcher i SHL som 18-åring. Är en underhållande spelare att kolla på som imponerar med sin snabbhet och sitt hårda jobb.

8. Axel Jonsson-Fjällby – Djurgården

Axel Jonsson-Fjällby har precis som laget han spelar i imponerat under SHL;s första halva. Framförallt de inledande matcherna var Jonsson-Fjällby riktigt bra. Protokollet säger fyra mål och fyra assist än så länge på 25 matcher. Han är en snabb spelare som lär skrämma en hel del försvar under JVM.

7. Filip Gustavsson – Luleå

Filip Gustavsson får nog ses som ett av de största målvaktslöftena Sverige har just nu. 19-åringen debuterade i SHL redan för två säsongen sedan och fick då chansen i sex matcher. Förra säsongen ökade hans förtroende och han fick stå 15 matcher. Den här säsongen ser han ut att öka den siffran ytterligare och han har redan stått tio matcher för Luleå. Förväntas även bli Sveriges förstamålvakt under kommande JVM.

Svårplacerade Elvenes

6. Lucas Elvenes – Rögle

Placeringen av Lucas Elvenes på den här listan var svår då han inte ännu har lyckats producera i SHL. Men 18-åringens siffror i Hockeyallsvenskan är för imponerande för att lämna honom utanför den här listan. Eller vad sägs om 21 poäng på 22 matcher? Elvenes debuterade i Rögle redan förra säsongen och spelade 12 matcher. Inför den här säsongen blev han utlånad till Oskarshamn och där blev det som sagt succé innan Rögle kallade tillbaka honom. Han har än så länge spelat fyra SHL-matcher den här säsongen och har på dem stått för en assist.

5. Erik Brännström – HV71

Erik Brännström draftades i somras i första rundan som nummer 15 av Vegas Golden Knights och bara det visar vilken talang han är. Backen får mycket speltid i HV71 och gör det med bravur. 18-åringen gjorde sin SHL debut med HV redan för två säsonger sedan men spelae då bara tre matcher. Förra säsongen gjorde han 35 matcher i SHL och det slutade med ett mål och fem assist. Han var även otroligt bra i HV:s J20 lag och blev där utsedd till ligans bästa back. Har den här säsongen producerat lite sämre än en del hade trott men väntas ändå bli en bärande spelare i JVM.

4. Isac Lundeström – Luleå

Luleås 18-åring Isac Lundeström spelade hela 45 matcher i SHL redan förra säsongen och är var redan då en tillgång för laget. I år har han utvecklats ytterligare och är en viktig spelare för ett Luleå som imponerat. Han har än så länge noterats för tre mål och tio poäng på säsongens 24 första matcher. Lundeström väntas även draftas högt i sommarens NHL-draft och ser nästan redo ut för NHL redan nu. Han är lite av en Peter Forsberg typ i det att han både är en otroligt skicklig spelare och att han inte är rädd för att smälla på och spela tufft.

De tre bästa juniorerna

3. Lias Andersson – Frölunda

Jag tror nog hela Göteborg jublade när New York Rangers valde att släppa Lias Andersson till Frölunda efter att ha spelat med Rangers under NHL:s försäsong. Han var redan förra säsongen en viktig spelare för HV71 med sina 19 poäng på 42 matcher. Inför den här säsongen valde han dock att lämna HV för att följa i sin pappa (Niklas Anderssons) fotspår och spela i Frölunda. Efter att ha gått som nummer sju i NHL draften fick han då som sagt sedan chansen under försäsongen i Nordamerika men fick sedan återvända till Sverige. Än så länge har det blivit sju mål och sju assist på 22 matcher för Lias del. Han väntas vara en av Sveriges bärande stjärnor under JVM.

2. Rasmus Dahlin – Frölunda 

Vad har inte redan sagts om Rasmus Dahlin? Backen ses som en av de största talangerna som Sverige någonsin har fått fram och väntas bli nästa stora svenska backstjärna. Dahlin blev den första spelaren född på 2000-talet i SHL och har även redan hunnit med att debutera i A-landslaget. Det gjorde honom till Tre Kronors tredje yngsta spelare genom tiderna. Han förväntas gå som nummer ett i sommarens NHL-draft och har stora möjligheter till att ta en plats i NHL direkt. Har den här säsongen noterats för elva poäng på 26 matcher.

”Sinnessjukt och osannolikt”

  1. Elias Pettersson – Växjö

Elias Pettersson får nog ses som säsongens största utropstecken i SHL. Visst trodde de flesta att han skulle klara av SHL på ett bra sätt efter att ha noterats för 41 poäng på 43 matcher i Allsvenskan förra säsongen. Men frågan är om någon hade kunnat drömma om att det skulle gå såhär bra för Elias Pettersson? Han har fått en ledande roll i Växjö Lakers och spelar väldigt mycket. Även i lagets fruktade powerplay. Och det har också gett resultat i poängprotokollet. Eller vad sägs om 35 poäng på 26 matcher? Det är faktiskt helt sinnessjukt och osannolikt. Elias Pettersson leder hela SHL:s poängliga och ska alltså spela JVM. Det är nästan konstigt att en såhär stor talang spelar i SHL och inte i Nordamerika. Men jag klagar inte, jag bara njuter! Och det hoppas jag att ni också gör.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN