LISTA: Tio bästa backarna i SHL

Det finns ett helt gäng med grymt bra backar i den högsta svenska ligan. Hockeybladets skribent går igenom vilka dom tio bästa backarna är just nu. Listan är baserad på spelet hittills den här säsongen i respektive klubblag.

Vad utmärker en riktigt bra back? Bra offensivt som defensivt, allround skulle man kalla det på hockeyspråk. Det finns extremiteter bland skalorna där vi har väldigt offensiva backar som man älskar att se. På andra sidan finns rejäla, defensivt starka backar som ger allt för sitt lag. Inte lika iögonfallande, men ack så viktigt för ett lag.

10. Linus Hultström, Djurgården
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Att Hultström tar plats tio på listan förklaras genom att han med begränsad istid trots allt gör det fantastiskt bra från sin position. 13 poäng på 20 matcher med enbart 13:42 i istid per match talar sitt tydliga språk. Tar en större roll för varje dag som går och enligt Djurgårdens plan ska han vara som bäst framåt våren, därav den lugna och försiktiga starten.

9. Craig Schira, Rögle
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Spelar näst mest av alla i SHL och gör det otroligt bra i det sämsta laget i ligan. Blockar skott, tacklar mycket, gör mycket poäng och är utan tvekan Rögles viktigaste spelare. Han behöver dock hjälp för att lyfta laget. 15 poäng på 26 matcher och 23:42 i istid säger en hel del. Trots att han spelar i sämsta laget så har han ”bara” minus fem vilket är bland det bättre i Rögles laguppställning.

8. Kristian Näkyvä, Linköping
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

En riktig profilvärvning för Linköping då han gick från Luleå till LHC. Kom inte riktigt upp i samma siffror förra året som i Luleå, men iår ser han ut att trivas bättre. Med 18 poäng hittills så ligger hans poängbästa notering i riskzonen, något som Linköping såklart är väldigt glada för. Tar inte många utvisningar och hans skridskoskicklighet skördar många framgångar både offensivt som defensivt.

7. Jonathan Pudas, Skellefteå
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

I Skellefteå är det utan tvekan Jonathan Pudas det mesta handlar om i försvaret. Inte nog med att han varit bra defensivt och offrat sig för sina lagkamrater, nu har även det offensiva spelet höjts rejält. 25 poäng är bästa noteringen ifrån tiden i Karlskrona. Redan nu har Pudas 20 poäng och är tvåa i ligan med det. Spelar i alla spelformer och gör det med den äran, en stöttepelare för Skellefteå helt enkelt.

6. Lawrence Pilut, HV71
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

21-åringen tar mer ansvar i spelet för varje år som går. Var HV71s bästa back i slutspelet på vägen mot guldet och har fortsatt på samma inslagna väg iår. Gör det bra offensivt med 14 poäng, vilket redan nu är personbästa, och ligger alltid rätt i det defensiva spelet där han vinner närkamper med smart spel.

Backar som överraskat rejält bland nyförvärven

5. Jesse Virtanen, Färjestad
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Virtanen skulle försöka axla rollen efter Magnys Nygren i Färjestad. Frågetecknen var många inför säsongen, men han har rätat ut dom till utropstecken allihop. Ett riktigt bra försvarsspel med snabba och genomtänkta förstapass vilket gör att man kan vända spelet snabbt. Välplacerade skott i framförallt powerplay där han styr och ställer från blålinjen. Vann poängligan för backar i finska ligan förra säsongen och är på god väg att återupprepa bedriften även i Sverige då han är delad tvåa med 20 poäng.

4. Joel Persson, Växjö
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Att Persson hamnar fyra på den här listan är inget annat än en dunderöverraskning. Hur många kan ärligt säga att man hade koll på Joel inför säsongen? Från division ett till att leda hela SHLs poängliga för backar på 22 poäng efter halva serien är inget annat är helt otroligt. Nog för att han gjorde 40 poäng för Kristianstad förra säsongen, men jag menar, herregud! Imponerande minst sagt, och frågan är om han kan hålla uppe detta spelet hela säsongen?

Topp tre är riktiga kanoner

3. Ryan Gunderson, Brynäs
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Säsonger 13/14 blev det 41 poäng på 54 matcher. Är den noteringen i fara nu? Gunderson har levererat fint hela säsongen i ett Brynäs som började katastrofalt dåligt. Nu har laget börjat gå bra och då kommer förmodligen Gunderson att frodas än mer. Står på 18 poäng på 26 matcher och spelar väldigt mycket. Anmärkningsvärt är att han inte använder sig av tacklingar i sitt försvarsspel, där förlitar han sig på spelförståelsen och smartnessen vilket han gör framgångsrikt. En tackling hittills iår säger det mesta. Kan mycket väl hamna etta på denna listan i slutet av säsongen.

2. Mikael Wikstrand, Färjestad
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Han har alltid varit väldigt lovande men alltid legat lite i skymundan och aldrig fått det där definitiva genombrottet. Men som han spelat den här säsongen så är Wikstrand en klassback av rang. OS-plats hägrar och trots att det ”bara” blivit 11 poäng hittills så har spelet över hela banan imponerat något fruktansvärt. Mycket strul med kontrakt kring Ottawa när hans bror fick diagnosen leukemi och det störde såklart. Nu verkar Wikstrand trivas som fisken i vattnet och det syns på isen då han just nu är en av SHLs allra bästa backar.

1. Marcus Högström, Djurgården
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Nummer ett på listan hittar vi i Djurgårdens backrese Högström. Vilken säsong han har hittills! Spelar överlägset mest i SHL med 25:59 där han flera gånger varit över 30 minuter. Knappt ett misstag ser man från Högström som spelar ett fantastiskt fint backspel varje match. 15 poäng än så länge och bäst plus/minus i hela ligan med +16 visar vilken inverkan Högström har på sitt Djurgården som ligger i toppen av serien. Bör ta en OS-plats där han har chans att visa för den bredare hockeypubliken vilken kapacitet han besitter. Just nu SHLs bästa back.

Håller ni med om listan? Vilka vill ni se istället?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN