LISTA: Fem tränarprofiler för SHL-klubbarna

Varje år kommer tränarkarusellen till SHL och gamla tränare avgår eller sparkas, och nya kommer in. Hockeybladet listar fem heta tränarprofiler för SHL till nästa säsong.

Slutspelet i SHL är i full gång och flera lag har bara ett fåtal matcher kvar innan säsongen är över. För sportcheferna påbörjas redan nu det hårda arbetet inför säsongen 2017/2018. Trupperna ska fyllas, värvningar ska ros i hamn och nya tränare ska hittas. Hockeybladet listar fem tränarprofiler till SHL-klubbarna.

Fem tränarprofiler för SHL

5. Ulf Dahlén, klubblös.
Säsongen 2013/2014 gjorde den mångåriga NHL-spelaren sin sista säsong som tränare. Hans dåvarande klubb HV71 hade en tung start på säsongen och i mitten av december fick Ulf Dahlén sparken. Sen den tuffa säsongen har 50-åringen inte tränat något lag alls, men har enligt uppgifter blivit erbjuden olika tränarjobb. Bland annat ska Djurgården ha visat intresse förut, men då tackade han nej av sociala skäl. Återstår att se om en comeback i SHL kan vara aktuellt inom en snar framtid.

4. Bengt-Åke Gustafsson, EHC Olten (NLB)
I slutet av januari fick den gamla legendaren, Bengt-Åke Gustafsson ett nytt tränarjobb efter att inte varit aktiv alls under säsongen 2015/2016. Bengan har inte varit tränare i SHL sedan han lämnade Färjestad under säsongen 2004/2005 för att bli ny förbundskapten i Tre Kronor. Som landslagets tränare fick han vara med och vinna både VM och OS-guld under sina fem säsonger på svenska ishockeyförbundet. Gustafsson har dock kontrakt klart med EHC Olten även nästa säsong. En återkomst till Sverige och SHL känns därför i nuläget avlägsen, men det vore kul att se honom i de svenska rinkarna igen.

3. Niklas Czarnecki, klubblös.
I dagarna blev det klart att Niklas Czarnecki lämnar uppdraget som sportchef i Vita Hästen efter att klubben kallat till möte den 18 mars. Czarnecki gjorde tre år i Vita Hästen, varav det första som tränare under säsongen 2014-2015. Men i SHL har tränaren inte satt sin fot sedan han totalt floppade i Färjestad och fick sparken under sin första säsong i klubben. Innan misslyckandet i Karlstad var han under flera år i Brynäs, och kanske har han nu SHL åter i sikte. Det har inte ryktats om några konkreta destinationer, men kanske kan Niklas vänta sig ett bud på vårkanten.

2. Charles Berglund, klubblös.
Det sista Charles Berglund gjorde som aktiv spostchef var att föra tillbaka klassiska Djurgården till SHL. Det var säsongen 2013/2014 och sedan dess har han huserat utanför hockeyyrket och istället jobbat i näringslivet och på Sveriges Radio. Berglund själv, har dock inte givit klartecken för att återuppta karriären. Men 52-åringen har en gedigen meritlista, som få kan mäta sig med och flera klubbar skulle nog gärna se honom stå i båset.

1. Jonas Rönnqvist, klubblös.
Jonas Rönnqvist har fyra säsonger som SHL-tränare i ryggen med Luleå Hockey som han tränade fram till säsongen 2013/2014. Sedan dess har han lagt tränaryrket på hyllan trots ett mycket bra resultat i Luleå under de fyra säsongerna. 2012 vann de European Trophy och spelade en final i SHL. Rönnqvist har dock enligt uppgifter fått flera bud sedan 2014 att ta ställning till, men tackat nej till samtliga. Nu säger han dock att suget börjar komma tillbaka och en Jonas Rönnqvist på tränarmarknaden, lär intressera många. Inte minst Luleå, vars nuvarande sportchef Lars ”Osten” Bergström, gör sin sista säsong som sportsligt ansvarig. Kanske är han deras naturliga ersättare.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN