LISTA: Fem bästa spelarna i SHL, del 2:3

Mångder av spelare i SHL har under seriens gång utmärkt sig med strålande prestationer. I en artikelserie i tre delar, listar Hockeybladet de fem bästa på varje position.

Förra söndagen listade Hockeybladet.nu de fem bästa målvakterna i SHL. Idag är det backarnas tur att få sin dom. Vilka backar tycker du borde varit med på listan? Häng med i diskussionen och gör din röst hörd.

Hockeybladets fem bästa i SHL del 2:3, backar

5. Ryan Gunderson, Brynäs IF
Amerikanen återvände inför den här säsongen tillbaka till Brynäs efter två säsonger i KHL. Förväntningarna på Ryan Gunderson var skyhöga i Gävle och resten av hockeysverige. Inledningsvis var dock inte hans spel på topp och den Gunderson som en gång lämnade Brynäs, lyste med sin frånvaro. När grundserien summeras kan vi dock konstatera att 31-åringen blivit den spelare som alla förväntade sig inför seriestarten i september. Match efter match bjuder han på ett gediget tvåvägsspel och hans spelsinne tillhör toppen i hela ligan.

4. Niclas Burström, Skellefteå AIK
Den spelskickliga Niclas Burström har haft en skadefylld säsong och missat en rad matcher. En normal och skadefrisäsong är han en av ligans mest självskrivna landslagsbackar. Besitter ett lysande spelsinne och kan axla rollen som lagets quarterback i powerplay. Det visade han prov på innan skadan var framme och höll honom borta ur spel ett par veckor. Vid det skedet låg han tvåa i Skellefteås interna poängliga efter två mål och nio assist på 19 spelade matcher från sin backposition.

3. Andreas Borgman, HV71
Från Hockeyallsvenskan och Västerås IK till succé med HV71 redan under första säsongen. Andreas Borgmans utvecklingskurva under säsongen har tagit honom hela vägen in i Tre Kronor. På en säsong har han etablerat sig som en toppback i SHL och visar upp ett rejält spel, då han väldigt sällan gör misstag och går bort sig. Lägg till ett sylvasst passningsspel på det och man förstår genast varför Borgman är en av de viktigaste spelarna i HV71. Lär få erbjudande från NHL i sommar att ta ställning till eftersom han inte är draftad av någon NHL-klubb.

2. Magnus Nygren, Färjestad BK
Färjestads lagkapten och stora publikfavorit gör en strålande säsong i Karlstad och går lite under radarn. På 49 matcher har värmlänningen gjort starka 31 poäng under säsongen och leder sitt Färjestad med starkt ledarskap och karisma som få i ligan besitter. Backen, vars skott är livsfarligt, har även utvecklat flera områden i sitt spel och är inte lika endimensionell som tidigare. Magnus Nygren är klockren från offensiva blå i powerplay och har ett okej spelsinne, men hans viktiagste egenskap är viljan och inställningen till Färjestad BK och ishockey.

1. Henrik Tömmernes, Frölunda HC
Ligans bästa back, Henrik Tömmernes sitter relativt tryggt på den tronen. 39 poäng på 49 matcher är den överlägset bästa poängnoteringen från en back i SHL. Den enda backen i SHL som bör vara ett namn inför hockey-VM senare i vår och dessutom vara en nyckelspelare hos Rikard Grönborg. Dansar grasiöst på offensiva blålinjen med smidiga puckrörelser som öppnar upp luckor hos motståndarna i power-play. Besitter inte något extraordinärt skott, men det lyckas alltid komma fram till mål och skapa oreda framför motståndarens målvakt. Hans spelsinne gör honom också väldigt användbar i defensiva situationer.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN