LISTA: Årets genombrott i SHL – Framtida stjärnor

En ny säsong är i antågande. Många nya spelare kommer in varje säsong i SHL. Nu är det snart dags att snöra på sig skridskorna på allvar och visa vad man går för i SHL.

Den 16 september släpps pucken på fem arenor vilket blir startskott för säsongen 17/18. Undertecknad har här försökt att lista tio unga spelare som kan komma att få sitt definitiva genombrott i vinter.

Nya stjärnspelare in the making

Jag har rankat spelarna i form av vad jag tror att man kommer prestera den kommande säsongen. Vissa har spelat i SHL tidigare, andra är debutanter på nivån. Vissa har funnits med i några år på denna nivån utan att få det där definitiva genombrottet. Här går jag igenom spelare för spelare och en projicering av hur många poäng jag tror spelaren gör i grundserien. Vi börjar från plats tio och hittar således nummer ett längst ner i artikeln, scrolla inte!

(Klubb-Ålder-Längd-Vikt-Draftad)
10. Rodrigo Abols Örebro HK – 1996-01-05 – 193cm – 85kg – 184:a totalt av Vancouver Canucks
LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

En lettisk spelare hör inte till vanligheterna i SHL. Abols föregångare är bara 13 stycken, där Alexander Beliavski gjorde störst avtryck. Nu ska Rodrigo Abols alltså visa vad han kan på den här nivån. Draftad av Vancouver Canucks 2016 och har trots sin ålder spelat i både MHL, KHL, WHL och nu senast QMJHL i nordamerika. Gjorde där 61 poäng på 63 matcher. Har spelat två VM för Lettland redan och ska bli oerhört spännande att följa i SHL. Gör Abols 20-30 poäng är det bra.

9. Max Görtz Malmö Redhawks – 1993-01-28 – 189cm – 91kg – 172:a totalt av Nashville Predators

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Har redan hunnit bli 24 år och avverkat två klubbar i SHL tidigare. I Färjestad kom han aldrig riktigt rätt men i Frölunda blev det bättre även om det inte blev så lyckat som man hade hoppats. Draftades 2012 av Nashville men har aldrig fått chansen i världens bästa liga. Två år i AHL med helt okej poängutdelning dom senaste två åren innan han nu är tillbaka i laget han spelade i mellan 2008-2011. Kan det stora genombrottet komma i Malmös tröja? När han nu är ”himma” så kanske det lossnar poängmässigt för Görtz. Gjorde 28 poäng på 53 matcher med Frölunda senast han var i SHL, kan han öka det till 35-40 så kan man lugnt prata om genombrott.

8. Nick Sörensen Linköpings HC – 1994-10-23 – 189cm – 90kg – 45:e totalt av Anaheim Ducks

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

22-åringen draftades 2013 av Anaheim och har varit utlånad till både Skellefteå och Linköping i SHL. För två år sedan stod Sörensen för 23 poäng på 37 matcher i LHC, och efter det åkte han över Atlanten för att slå sig in i Ducks lag. Det blev mestadels spel i AHL för San Diego Gulls där han snittade lite under en halv poäng per match. Fick göra debut i Anaheim i oktober och gjorde fem matcher med klubben. Mot Philadelphia gjorde han sin första poäng med en assist, men efter det blev det inga fler matcher och nu har han vänt hem för att börja om på ny kula. Kan svenskdansken göra mellan 30-40 poäng så är han på god väg mot NHL igen.

7. Victor Ejdsell HV71 – 1995-06-06 – 195cm – 97kg – Ej draftad – Skrev kontrakt med Nashville Predators

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Victor Ejdsell var namnet i fokus under våren och sommaren. Efter en fantastisk säsong med BIK Karlskoga där han vann hela hockeyallsvenskans poängliga så suktade SHL-klubbarna efter hans underskrift. Inte nog med det, även NHL-lagen fick upp ögonen för värmlänningen och han besökte ett flertal klubbar efter säsongen. Han draftades aldrig och därför kunde vilken som helst av NHLs 31 klubbar signa honom. Valet föll på Nashville där han skrev på ett entry level-kontrakt på två år. Kommer förmodligen vara utlånad till HV71 om han inte gör det så bra på träningslägret med Nashville att han får stanna. Spelar han i SHL i vinter blir han svårstoppad. Även här räknar jag mellan 30-40 poäng som ett genombrott på nivån.

6. Isac Lundeström Luleå HF – 1999-11-06 – 184cm – 84kg – Rankad som nummer 25 totalt

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Luleås publik kommer att få se början på en väldigt fin karriär på nära håll när Lundeström nu ska ta nästa steg i utvecklingen. I en större roll i vinter lär Lundeström göra många backar förvirrade på isen. Fyller år i november vilket gör att han inte kunde bli draftad i somras. Men inför nästa års draft rankas han att gå i förstarundan av dom flesta experter. Stod för 6 poäng i grundserien förra säsongen, en siffra som kommer förbättras avsevärt om jag får spekulera fritt. Med tanke på åldern så ser jag det som ett genombrott om Lundeström kommer upp på mellan 20-30 poäng den här säsongen.

5. Erik Brännström HV71 – 1999-09-02 – 179cm – 82kg – 15:e totalt av Vegas Golden Knights

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Brännström har en lysande framtid att vänta. Draftades som nummer 15 totalt av det nystartade laget Vegas Golden Knights. Dom får en rå guldklimp att förvalta i sin organisation. Offensiven är det som sticker ut när man ser Brännström spela, har ett riktigt fint spelsinne och har redan fått spela med HV71 där det förra säsongen blev 35 matcher och 6 poäng. I J20 har han öst in poäng från sin backposition och lyckas han slå sig in i det regerande mästarlaget där konkurrensen är hård så har han gjort det bra redan där. Får han kontinuerlig speltid och kanske testas i powerplay så kommer nog många få upp ögonen för 18-åringen i vinter. 15-25 poäng är ingen omöjlighet vid rätt förutsättningar.

4. Timothy Liljegren Rögle BK – 1999-04-30 – 183cm – 87kg – 17:e totalt av Toronto Maple Leafs

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Toronto gjorde en riktig steal i årets draft när man valde Liljegren som nummer 17 totalt. Fjolåret kantades av motgångar för den skicklige backen. Körtelfeber spolierade två månader och hämmade honom i en månad efter att han gjorde comeback. Han fick dåligt med speltid i A-laget i Rögle, gjorde några matcher i allsvenskan med Timrå innan det blev spel med Rögles J20-lag där han avslutade säsongen.

Var rankad som topp tre förrförra sommaren men dalade alltså till 17:e plats pga detta. Spelar han i Rögle i vinter kommer vi få se en blivande storback på isen. Det är dock osäkert var han spelar då Toronto äger hans rättigheter. Tar han inte plats i NHL kan det bli AHL eller Rögle. Spelar han i Sverige så räknar jag med att han kommer vara Rögles bästa back i konkurrens med Fairchild. 15-25 poäng är ingen omöjlighet trots att han missar matcher i början.

3. Rasmus Asplund Färjestad BK – 1997-12-03 – 180cm – 83kg – 33:a totalt av Buffalo Sabres

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Rasmus Asplund har varit med länge känns det som vid första tanken på Filipstadskillen. Sen kollar man hur gammal han är och ser att han bara är 19 år. Med tre säsonger under bältet i Färjestad så vet han vad det innebär numera. En mogen spelare för sin ålder som tagit kliv varje säsong sen debuten i A-laget. Förra säsongen blev det 19 poäng på 39 matcher i skymundan av Joel Eriksson-Ek. I år kommer Asplund få ett större ansvar och tanken är att han ska ta nästa steg inför flytten till Buffalo nästa säsong. Kan bli en stor attraktion i vinter om allt stämmer, och det förvånar inte undertecknad om han landar in på mellan 35-45 poäng.

2. Elias Pettersson Växjö Lakers – 1998-11-12 – 188cm – 75kg – 5:a totalt av Vancouver Canucks

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Man kan säga att Växjö fick jackpot när man fick lägga vantarna på Elias Pettersson efter hans succésäsong med Timrå i allsvenskan. Att som 18-åring göra 41 poäng på 43 matcher är imponerande. Han valdes redan som femte spelare i sommarens draft av Vancouver som kommer låta honom spela hela säsongen i Växjö där han ska utvecklas i sin egen takt. Det är ingen tvekan om att storlöftet kommer att få en bra roll i laget och få växa in i kostymen den här säsongen. En plats i en av dom två förstakedjorna lär göra att Pettersson kommer fortsätta sin poängproduktion även den här vintern. Steget från allsvenskan till SHL är dock rejält, men undertecknad tror att Pettersson kommer anpassa sig väl till ligan. Blir inte förvånad om han hamnar på mellan 30-40 poäng.

1. Rasmus Dahlin Frölunda HC – 2000-04-13 – 189cm – 82kg – Rankad som nummer 1 totalt

LISTA: Årets genombrott i SHL - Framtida stjärnor
Foto: Bildbyrån

Det har skrivits spaltmeter om Dahlin redan, det kommer fortsätta skrivas spaltmeter framöver också. Det är inte vilken talang som helst som Frölunda hittat i den här skicklige backen. Kommer med största sannolikhet bli vald som nummer ett i nästa sommars draft och kommer i så fall bli förste svensk som nummer ett sedan Mats Sundin valdes av Quebec Nordiques 1989. Det säger en hel del om vilken kaliber han redan besitter.

Förra säsongen fick vi se prov på en hel del från Dahlins repertoar där han visade bländande teknik och spelsinne som 16-åring. Nu kommer han att spela från start och rubrikerna lär avlösa varandra ju mer vi får se honom spela. Det lag som får välja först i draften nästa säsong kommer att ha en back att bygga hela laget kring. Frölunda kommer den här säsongen att ha en oerhörd nytta av Dahlin, som kommer vara värd biljettpriset varenda gång han äntrar isen. Kan han komma upp i runt 25-30 poäng redan i år? Det är ingen omöjlighet säger jag.

Det var inget lätt uppdrag, men till slut kom jag fram till ett resultat. Kommer alla spelarna på den här listan få sina definitiva genombrott iår? Ramlar någon ur? Vem tar hans plats i så fall? Är jag helt ute och cyklar? Vem har jag glömt? Eller är jag helt rätt ute? Kommentera gärna vad ni själva tror!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN