LISTA: 2000-talets största profiler

Vi plockar idag fram tio namn som utmärkt sig i SHL under 2000-talet. Svenska spelare som satt avtryck i SHL och Tre Kronor.

Stefan Liv, HV71
Den karismatiske HV-målvakten avled tyvärr för ett par år sedan i en tragisk flygolycka som drabbade KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl. Stefan gjorde tio SHL-säsonger i HV-tröjan där tre slutade med SM-guld. Han vann åtskilliga slutspelsmatcher åt laget och älskades av fansen hemma i Jönköping. Stefan var med och vann både OS- och VM-guld 2006. Fick både Guldpucken och Honken Trophy för sina insatser under karriären.

Henrik Lundqvist, Frölunda HC
NHL-stjärnan Henrik Lundqvist har 12 NHL-säsonger på meritlistan och är en av världens bästa målvakter. Under sina fyra hela A-lagssäsonger i Frölunda vann han två SM-guld, fick Honken Trophy tre gånger, Guldpucken och Guldhjälmen en gång. På meritlistan finns i övrigt OS-guldet från 2006, två VM-silver, ett OS-silver och utmärkelsen Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt.

Jonas Frögren, Färjestad BK
Frögren spelade i SHL med Färjestad mellan år 2000 och 2008 innan det blev två år i Nordamerika, sedan dess har det blivit två ytterligare år i Karlstad, ett i KHL och tre hemma i Sverige innan han avslutade elitkarriären. Under sina år i Färjestad gjorde han sig känd som en defensivt skicklig back och det blev tre SM-guld i Färjestads-tröjan.

Magnus Johansson, Linköpings HC
”Mange” har under åren gjort sig känd som en back med en hög europeisk nivå på sitt spel och främst tack var det offensiva spelet. Efter några seniorsäsonger med LHC så inleddes SHL-karriären i Frölunda innan det blev ett år i Schweiz. Han återvände till LHC inför säsongen 04/05 och utsågs till lagkapten. Utöver ett år i KHL och ett i NHL så gjorde han sedan nio säsonger i LHC-tröjan och alla som kapten. Ett VM-guld, ett silver, tre brons, många landskamper och flest poäng i Tre Kronor har det blivit för SHL:s poängbäste back någonsin. Fick tröjan hissad Cloetta center i höstas.

Johan Davidsson, HV71
HV71’s nummer 76 har gjort 776 SHL-matcher för klubben över 20 års tid. Han gjorde ett år i Nordamerika och två Finland innan han återvände hem för 12 raka säsonger i HV, ett som assisterande kapten och de resterande elva som lagkapten. Davidsson har flest poäng, assist och matcher i Jönköpingsklubbens historia och näst flest poäng i SHL:s historia. Davidsson hann vinna fyra SM-guld, två VM-silver, ett VM-brons, Guldhjälmen och Guldpucken under karriären.

Mikael Johansson, Djurgårdens IF
Kom fram redan på 80- och 90-talet då det blev tre SM-guld i Djurgårdströjan, några VM och en OS-turnering redan då. Sedan blev det en utflykt till Schweiz innan Johansson återvände till Stockholm 1997 och blev utsedd till assisterande lagkapten -99. Mikael Johansson hann ta ett SM-guld, bli lagkapten och få Guldpucken innan karriären avslutades 2005 som 38-åring och med näst flest poäng i klubbens historia. Efter en spelarkarriär med VM-guld och VM-silver så har han synts som expert i CMore och som ledare i Djurgården.

Tony Mårtensson, Linköpings HC
SHL-karriären inleddes i Brynäs innan det blev två år i Nordamerika. 2004-2008 så spelade Mårtensson i Linköpings HC och var en av seriens bästa spelare. Han var ständigt ett hot med sina fina passningar och spelare som Mattias Weinhandl och Mikael ”Musse” Håkanson vid sin sida. Säsongen 07/08 blev det ett SM-silver, vinst i poängligan och utmärkelsen Guldhjälmen. I Tre Kronor så har det blivit ett VM-guld, två VM-brons och över 100 landskamper. Efter fem fina säsonger i KHL så håller Mårtensson nu till i Schweiziska NLA.

Fredrik Bremberg, Djurgårdens IF
773 matcher i SHL varav 639 för Djurgården. Fredrik ”Linkan” Bremberg gjorde 518 av sina 581 SHL-poäng i Djurgårdströjan och är klubbens främste poängplockare. Det blev under karriären kortare utflykter till Malmö, HV71, Timrå, Schweiz, Finland och Nordamerika. Med Djurgården har han ett SM-guld och två SM-silver samt utmärkelserna Guldhjälmen, Rinkens Riddare och en vinst i poängligan.

Jörgen Jönsson, Färjestad BK
En av Tre Kronors främsta genom tiderna. Rekordet på 285 landskamper är bara en liten del av Jörgen Jönssons långa meritlista. 13 säsonger för Färjestad i SHL, fem SM-guld, fyra SM-silver, två OS-guld, två VM-guld, tre VM-silver och fyra VM-brons. Rinkens Riddare en gång, Guldpucken en gång och flertalet SM-slutspel med en hel del poäng blev det som aktiv. Som ledare efter karriären var han kvar i FBK fram till den här säsongen.

Rickard Wallin, Färjestad BK
Han kallades ”seriens mest överskattade” men fick ändå lyfta Le Mat fyra gånger under karriären. Det blev elva säsonger, varav fyra som kapten, i SHL och Färjestad under 2000-talet för Wallin utöver spel i Nordamerika och Schweiz. Utöver SM-gulden så blev det två SM-silver, ett VM-silver och två VM-brons för Wallin som nu för tiden syns i Viasat’s NHL-sändningar.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN