Linköping vände och vann – behövde knappt skjuta

Det var vinna eller försvinna för Linköping när man tog emot Brynäs i den femte kvartsfinalen. Trots väldigt få skott i slutet lyckades man vinna efter att ha vänt 0–2 till 3–2 efter förlängning och ta serien vidare till Gävle.

Det hettade till redan på uppvärmningen när Linköpings Emil Sylvegård försökte krypa under skinner på brynäsduon Jacob Blomqvist och Marc Zanetti. Någon större hetta syntes dock inte till efter att matchen startat. Den första perioden var ett ställningskrig där inget av lagen tog några större risker. Brynäs sköt mest men LHC och målvakten Marcus Högberg hade god kontroll på händelserna. Det försiktiga spelet från båda lagen ledde till en mållös förstaperioden.

Händelserikt

I den andra perioden skulle det hända desto mer. LHC gick ut hårt från start, men det var Brynäs som skulle få in den första pucken. Jonathan Granström fick dock se sitt mål dömmas bort, men skulle strax därefter få se Daniel Paille stänka in två puckar på kort tid. Efter de två käftsmällarna var Linköping illa tvungna att satsa allt framåt för att inte säsongen skulle ta slut – och i slutet av perioden kom reduceringen i spel fem mot tre, när Andrew Gordon stänkte in pucken från blålinjen.

Brynäsdominans, men…

Den tredje perioden dominerades av Brynäs jakt på utökad ledning snarare än Linköpings jakt på kvittering. Bortalaget öste puckar på Högberg men han stod pall för trycket. Istället kom kvitteringen med drygt åtta minuter kvar – på ett av hemmalagets totalt tre (!) skott i perioden. Det var Emil Kristensen som hittade nätet bakom en skymd David Rautio.

Ovan matchhjälte

För andra matchen i rad fick en förlängning skilja lagen åt. Även där var det Brynäs som var hetare och Daniel Paille var millimeter från att avgöra med sitt tredje mål för matchen, men Högberg slängde sig och stod för en fantomräddning. När Brynäs ledde skotten med 8–0 i förlängningsperioden efter sex minuter valde Henrik Törnqvist att slänga en slumppuck på mål – och pucken hittade in i mål.

LHC tog därmed sin andra seger i kvartsfinalserien och reducerade till 2–3 i matcher.

Linköping HC – Brynäs IF 3–2 OT (0–0, 1–2, 1–0, 1–0)
0–1 (31.13) Daniel Paille (Juuso Ikonen, Jonathan Granström)
0–2 (35.32) Daniel Paille (Juuso Ikonen, Simon Bertilsson)
1–2 (38.36) Andrew Gordon (Mathis Olimb, Anssi Salmela), spel fem mot tre
2–2 (51.52) Emil Kristensen (Anssi Salmela)
3–2 (66.07) Henrik Törnqvist (Eddie Larsson)
Skott: 22–38
Utvisningar LHC: 2×1 BIF: 2×3