Linköping pallade trycket – håller liv i kvartsfinalen efter dramatiskt slut

Linköping med underläge 0-2 i matcher mot Brynäs var piskade att vinna i kvällens match. Efter en tät tillställning lyckades hemmalaget att med kniven mot strupen fixa första vinsten i kvartsfinalserien.

Den första perioden i den tredje kvartsfinalen mellan Linköping och Brynäs inleddes avvaktande från båda lägren. Ju äldre perioden blev, desto fler lägen skrapades fram och så även känslorna på isen. Flera av spelarna bråkade stundtals på isen efter avblåsningarna och irritationen var påtaglig i en period som slutade 0-0.

-Vi har lite lägen och är bättre än senast på att komma in framför kassen. Rautio spelar lite lågt ibland så vi måste in där och skymma, analyserar Jacob Lilja till CMore i pausen.

”Lite slarvigt av oss”

I den andra perioden får hemmalaget en riktig smakstart i inledningen. Det sena tillskottet Marcel Müller stod ensam framför mål och fick pucken av Emil Sylvegård. Tysken kunde enkelt lägga upp pucken snyggt i nättaket bakom David Rautio.

Hemmalaget fortsatte skapa chanser, men med fyra minuter kvar att spela kom kvitteringen. Unga Linus Ölund hittade krysset powerplay bakom Marcus Högberg efter förarbete från bröderna Westerholm.

-Vi kan några snäpp till, lite slarvigt av oss, säger Brynäs Linus Ölund till C More.

Brynäs började bäst – Linköping drog längsta strået

Brynäs kommer ut strakt till den tredje perioden och sätter bra press på Linköping. Bortalaget får dock inte in pucken i mål och Linköping avancerar sig in i perioden genom några möjligheter, bland annat från Broc Little. Med sex minuter kvar är det också hemmalaget som tar ledningen i powerplay genom norrmannen Ken Andre Olimb.

I slutminuterna pressade Brynäs hänsynslöst och plockade målvakten för en extra chans till kvittering. Men Linköping höll undan starkt och reducerade kvartsfinalserien till 1-2 i matcher.

Linköpings HC – Brynäs IF 2 – 1 (0-0, 1-1, 1-0)
1-0 (21.48) Marcel Müller (Emil Sylvegård, Niklas Persson)
1-1 (35.42) Linus Ölund (Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm), spel fem mot fyra
2-1 (54.03) Ken Andre Olimb (Andrew Gordon, Kristian Näkyvä), spel fem mot fyra
Skott: 28 – 20
Skott utanför: 13 – 11
Tekningar: 37 – 24
Tacklingar: 12 – 9
Utvisningsminuter LHC: 10 BIF: 14
Domare: Mikael Sjöqvist, Wolmer Edqvist
Linjemän: Jimmy Dahmén, Simon Hillborg