LENNARTSSON: Så slutar SHL 2017/2018

Tiden är kommen, premiärveckan är inledd. Spelare, ledare och fans är redo för säsongen. Vilka får fira i slutet av april och titulera sig som svenska mästare? Så slutar SHL-säsongen 2017/2018.

14. Örebro HK

Platt och identitetslöst på alla positioner. Örebro HK har inte hittat rätt sen poängkungen, Derek Ryan, lämnade laget. Ingen spelare i laget sticker ut som någon matchvinnare och det är svårt att se någon röd tråd i lagbygget. Krävs ett större mirakel om tränaren Niklas Sundblad ska lyckas undvika kval med sitt Örebro.

13. Mora IK

Första säsongen i högsta serien för Mora IK på tio år. Tyvärr får de finna sig i att kämpa i botten av SHL och klubbens främsta mål bör vara att undvika kval. Laget har lyckats värva och spetsa laget, men avsaknaden av SHL-rutin kommer märkas när serielunken inleds och vintern är som mörkast.

12. Karlskrona HK

Karlskrona skyndar långsamt, vilket också kommer att gynna dem i längden. Klubbens primära mål är att etablera sig i SHL och allt annat än kval är en stor bonus. Johannes Jönsson är en bra målvakt och laget har fått behålla offensiva nyckelspelare som Mattias Guter och Marcus Paulsson. Joel Kellman tror jag, står på tröskeln till sitt stora genombrott och vad kan Carl Persson hitta på efter sin succésäsong i BIK Karlskoga? En spännande tredje säsong väntar i Blekinge.

11. Luleå HF

Inget har gått som det tänkt sig, sen Luleå inledde sin storsatsning med miljonsatsningen från Minecraft. Nu tar klubben nya tag med hemvändande Thomas ”Bulan” Berglund i båset. Berglund gjorde succé och tog Brynäs till final mot HV71 ifjol. Till sitt förfogande har han inte samma stjärnfyllda lag som förra säsongen. Känslan är dock att ”Bulan”, med sitt ledarskap, kan få ut ganska mycket av ett detta spelarmatrial ändå.

10. Djurgårdens IF

Många intressanta namn har anslutit till Djurgården och laget ser starkare och bredare ut än förra säsongen. Tom Nilsson och Marcus Högström kommer få ta ett stort jobb i defensiven, och frågan är om de är redo att käka 24-27 minuter per match. Resten av backbesättningen känns oprövad och en rutinerad och äldre pjäs skulle göra gott. Bland forwards finns det mängder av verktyg i alla tre zoner.

9. Rögle BK

Rögle BK har värvat in ett par ordentligt intressanta lirare. Juhamatti Aaltonen är en riktig stjärna när han är på rätt humör. Men kan också vara totalt osynlig i flera matcher. Rögle behöver ha den första versionen av finländaren, då är han värd hela entrépengen. Laget känns spännande på pappret och får de även saker att stämma på isen, så kan året bli riktigt kul i Ängelholm. Bra med talang i alla lagdelar.

8. Färjestad BK

Färjestad fick behålla sin toppkedja i Johan Ryno, Joakim Nygård och nya kaptenen Alexander Johansson. Hade någon av de lämnat så hade jag nog placerat laget utanför topp tio. Laget känns tunt och frågan är hur bra de klarar sig om lagets toppspelare går sönder? Rasmus Asplunds utvecklingskurva kan bli avgörande för om det blir fiasko eller succé för värmlänningarna.

7. Växjö Lakers

Den tyngsta säsongen på flera år väntar Växjö Lakers. Och då tror jag ändå att laget slutar som sjua och tar sig till kvartsfinal. Men någon topplacering blir det inte i år efter tunga tapp i Dennis Everberg, Emil Pettersson och Olli Palola. Elias Pettersson är en stor talang, men är fortfarande ung och gör sin första säsong i SHL. Lite väl magstarkt att kräva att han ska ersätta någon av de tre förlorade stjärnorna.

6. Linköpings HC

Nej, inte i år heller är det Linköpings tur att ro hem SHL. Derek Roy, Tony Mårtensson och Jonas Gustavsson är tunga namn, men långt ifrån en given framgång. ”Monstret” hade ett par riktigt tuffa sista år i NHL och jag är förvånad över hur många chanser han faktiskt fick i NHL. Det finns dock kvalité i laget och en semifinal är ingen omöjlighet för detta laget, men längre än så blir det inte.

5. Malmö Redhawks

Här går det mesta åt rätt håll. Lagets semifinaläventyr förra säsongen är ett gott kvitto på det. Den här sommaren har laget dessutom förstärkts ytterligare med flera riktigt intressanta namn. Max Görtz, Daniel Zaar och amerikanen Andy Miele har potential att göra bra med poäng tillsammans med Rhett Rakhshani. Längst bak hittar vi dessutom hela ligans bästa målvaktspar. Final känns inte helt otänkbart i Malmö den här säsongen.

4. Skellefteå AIK

Skellefteå fortsätter att ligga uppe i toppen och ska inte annat göra heller. Med spelare av Joakim Lindström, Oscar Möller och Bud Holloways kaliber finns alla verktyg. Lagets ynglingar som fick chansen förra året är dessutom ett år äldre och backbesättningen känns starkare än på flera år. Joni Ortio visade förra säsongen att han blir att räkna med. Luktar SM-guld om Skellefteå på allvar igen.

3. HV71

Laget har tappat tongivande spelare efter SM-guldet i vår. Men de har också fyllt på med spännande namn som kan visa sig bli riktigt vassa i form av Victor Ejdsell, Pierre Engvall och Sebastian Wännström. Kvar i truppen är också Linus Söderström som bara blir bättre och bättre. Den största utmaningen för HV71 blir att bevisa att det går att vinna två år på rad, och det kan vara tufft nog.

2. Frölunda HC

Roger Rönnberg och hans Frölunda fortsätter tugga på och blir en riktigt het kandidat även i år. Laget är tungt offensivt och det finns flera stjärnor som kan leverera, oavsett om det är grundserie eller slutspel. Joel Lundqvist är hjärtat och Ryan Lasch blir den stora fixstjärnan i bygget. Max Friberg, Carl Grundström och Victor Olofsson är spelare som vet var nätet finns. Håll ögat på Rasmus Dahlin, supersuccén som är ett år äldre.

1. Brynäs IF

Fjolårets finallag, Brynäs IF, vinner SM-guld säsongen 2017/2018. Laget tappade stjärnan Oskar Lindblom till NHL och bröderna Westerholm till Frölunda. Kvar i laget är dock den kanadensiska stjärnan, Kevin Clark, som ska leda lagets offensiv tillsammans med spännande Aaron Palushaj. I mål finns också den stabila David Rautio och unga Felix Sandström som har framtiden för sig. Roger Melin är en duktig tränare som har både erfarenheten och kunnandet för att vara den sista pusselbiten som krävs för ett SM-guld.

Läs också:

Så tippar Tomas Hedlund säsongen 2017/2018>>>

Hur ser din tabell ut? Diskutera gärna.

Hockeybladet söker skribenter

Vill du bli Hockeybladets nya skribent? Läs mer här>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN