Leksand tog säsongens viktigaste seger – lämnade jumboplatsen

Leksand tog under söndagen emot Rögle BK hemma i Tegera Arena. Tre viktiga poäng stod på spel när Leksand vann och lämnade över jumboplatsen till Rögle BK.

Leksands IF har varit placerat på den sista tabellpositionen under hela säsongen. Vid seger på hemmaplan under söndagen skulle laget gå om Rögle som förlorat de fyra senaste matcherna.

Det var dock bortalaget Rögle som redan efter en minut spräckte nollan för finske målvakten Atte Engren, genom unge Filip Karlsson, med sitt andra mål för säsongen. Resten av perioden präglades hårt av två lag med sargat självförtroende som inte vågade ta ut svängarna för att riskera misstag.

Vändningen påbörjades

I den andra perioden kom dock hemmalaget ut med en ny energi och vändningen i matchen påbörjades. Tempot ökade direkt tack vare att båda lagen drog på sig en utvisning under den första minuten i mittakten. Efter fyra minuter prickade den assisterande lagkaptenen Martin Karlsson in kvitteringen och matchen gick till sista perioden med ett oavgjort läge.

Bra utdelning i power-play

I den tredje perioden tog bortalagets slovakiske back Dominik Granak på sig en kostsam utvisning. Vändningen fullbordades då när kanadensaren Eric Castonguay kunde sätta 2-1 till sitt Leksand. Perra Johnssons mannar fick kort efter det en ny chans i power-play, som man under kvällen hade bra utdelning i. Denna gången var det backen Alexander Ytterells tur att leverera i den spelformen.

Med fem minuter kvar att spela ordnade Ludvig Rensfeldt in en reduceringspuck. Målet gjordes dock förgäves och Rögle fick se sig besegrade för femte matchen i rad och är ny tabelljumbo. Leksand lämnade sistaplatsen för första gången denna säsongen.

Leksands IF – Rögle BK 3-2 (0-1, 1-0, 2-1)
0-1 (01.35) Filip Karlsson (David Åslin, Bryan Lerg)
1-1 (24.41) Martin Karlsson (Alexander Ytterell, Joseph Piskula)
2-1 (47.30) Eric Castonguay (Jesper Ollas, Jon Knuts), spel fem mot fyra
3-1 (52.53) Alexander Ytterell (Janos Hari, Eric Castonguay), spel fem mot fyra
3-2 (55.58) Ludvig Rensfeldt (Jack Connolly)
Skott: 40 – 26 (14-11, 13-6, 13-9)
Skott utanför: 18 – 8