Leksand kryper närmare – tog andra raka segern

En till början mållös och mindre rolig match öppnade upp sig rejält i den andra perioden då både Leksand och Växjö lyckades göra varsitt mål. I tredje perioden tog Leksand tillbaka ledningen igen, och med mindre än en minut kvar fastställdes slutresultatet till 3-1 och Leksand tog därmed sin andra raka seger.
– Betydligt bättre i försvarsspelet, sade Leksands Perra Johnsson till C More efter matchen.

En tisdagsmatch i slutet av november började, trots sin ganska tråkiga karaktär, med ett okej tempo från båda lagen. Ett ställningskrig pågick under de första tio minuterna fram till periodens powerbreak, utan större målchanser. Tiden precis efter det tog Växjö över ett snäpp och hade även de bättre lägena för att få in en ledningspuck. Perioden slutade dock mållös trots ett powerplay-läge för Leksand som mycket väl kunde renderat i ett mål för hemmalaget.

– Det känns som det är mycket fram och tillbaks, men det känns ändå som att vi lyckas spela ut när de får ner puckarna djupt på oss. Det gäller att få lite mer tryck i vår anfallszon, sade Växjös back Philip Holm till C More.

I den andra perioden öppnades spelet upp och det blev aldrig någon riktig ordning då båda lagen fick chans på chans att ta ledningen. Målet kom till slut i hemmalagets favör då Eric Castonguay förvaltade ett friläge på bästa sätt. Leksand fick inte behålla ledningen speciellt länge då Linus Fröberg kvitterade en knapp minut senare efter en slarvpass i egen zon från Leksands Ben Youds.

Växjö tog sedan över matchen helt, och man hade flera chanser att göra 1-2, bland annat i powerplay två gånger om. Perioden slutade 1-1 trots massiv press från bortalaget, ett resultat som Leksand var nöjda med.

– Efter målet där så slarvar vi lite i egen zon och de får tryck på oss, så vi måste upp till det vi hade tidigare, förklarade Oskar Lang för C More.

En minut in i den tredje perioden drog Leksand på sig ytterligare en utvisning, men inte heller då fick Växjö hål på Atte Engren. Hemmalaget hade inte större lycka i sitt powerplay direkt efter, och det skedde inte mycket efter det förrän den nionde minuten då Leksand fick ett 5 mot 4-spel igen. Femton sekunder in i övertaget sköt Ben Youds in sitt andra mål för säsongen (Edit: Jon Knuts tilldelades målet efter matchens slut), och ledningen var därmed tillbaka i hemmalagets ägo.

Leksand fortsatte att köra på efter 2-1-målet, men bortalaget kröp närmare och gjorde allt man kunde för att få in en kvitteringspuck. Med drygt två minuter kvar plockade Sam Hallam målvakten för att öka trycket ännu mer, och med 1:20 kvar kom även en timeout från Växjös sida. Målet kom till slut, men det för Leksand i tom kasse genom Martin Grönberg. Seger igen för dalalaget och man kryper nu närmare lagen ovanför.

– Vi fick slut på det där med puckarna i egen zon i tredje och kunde flytta upp. Mål i powerplay igen, det är ju saker och ting som stärker. Ett insläppt, betydligt bättre i försvarsspelet, sade Per-Erik Johnsson till C More efter vinsten.

Leksands IF – Växjö Lakers 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)
1-0 (28:07) Eric Castonguay (Oskar Lang)
1-1 (28:56) Linus Fröberg
2-1 (49:15) Jon Knuts (Ben Youds, Eric Castonguay), spel fem mot fyra
3-1 (59:32) Martin Grönberg, spel fem mot sex
Skott: 26-36 (10-15, 10-15, 6-6)
Utvisningar: LIF: 3×2 VLH: 3×2
Domare: Morgan Johansson, Patrik Sjöberg