KRÖNIKA: Passa på att njuta Leksingar och Oskarshamnare
Foto: Bildbyrån
Det är bara att gratulera alla nykomlingsfans i SHL, samtidigt slänger jag in en varning. Passa på att njuta Leksingar och Oskarshamnare – snart kommer verkligheten ikapp. Det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

Uppmaningen är enkel, mycket enkel, passa på att njuta Leksingar och Oskarshamnare. Snart är ni inne i vardagen, även om ni inte tänker så just nu. Nu finns det bara laget från bygden som ligger etta i SHL. Båda lagen har tio poäng efter fyra respektive fem spelade omgångar. Oskarshamn är det enda laget som tagit poäng i samtliga matcher. Hockeylivet leker för fansen, för klubbarna och för spelarna. Det är lätt att spela när det går bra, det är lätt att stötta när det går sämre. Det är därför jag ger uppmingen att passa på.

Det är bara att gratulera både Leksand och Oskarshamn för den fina starten, ni har redan tagit en fjärde- till femtedel av de poäng som bottenlagen i SHL brukar skrapa ihop. Ta Leksand som exempel, säsongen 16/17 mäktade masarna med att ta 43 poäng. Jämför man med Karlskronas 31 poängsäsongen 15/16 är de ju nästan klara för spel i SHL nästa år, redan nu – eller?

Verkligheten kommer

Det är ingen underskattning av vare sig Leksand eller Oskarshamn, däremot är det ruskigt lätt att haussa upp sig på en bra start. Precis som många Växjö- och Linköpingssupportrar säkert sitter som på nålar och bara väntar på att tränarna ska få gå. Hur länge finns tålamodet i klubbarna när det går dåligt?

Det är nu kring femte omgången som agnarna ska skiljas från vetet. Oskarshamn går in i en mardrömsperiod, eller är det en drömperiod? De slog ju tippade topplaget Djurgården senast. Det är också den matchen som jag höjer ett varningens finger för när det gäller Oskarshamn. Djurgården hittade nyckeln till Håkan Åhlunds kassaskåp, manualen för att få hål på Oskarshamn är nu open source. De kommande fem omgångarna ställs nykomlingarna mot i tur och ordning Växjö, Luleå, HV71, Färjestad och Frölunda. Omöjligt? Nej! Tufft? JA! Här kan raset komma.

Leksand går på vatten

Leksand har haft en liten annorlunda resa upp i toppen om man jämför med Oskarshamn. De vinner varannan match och de vinner hemma. Två storsegrar hemma, nu senast mot ärkerivalen Brynäs. Snacka om att det är stolt blåvita tuppar som gärna tar en fika på byn i Leksand idag. Ungefär lika många som det är Brynässpelare som ligger och gömmer sig under täcket idag. De går inte ut på stan idag.

Även Leksand har ett tufft spelschema de kommande fem omgångarna, låt vara att tre av dem är på hemmaplan. I Tegera Arena är Leksand inte oslagbara, men just nu nästintill. De nästkommande hemmamatcherna kommer att vara bli himmel eller helvete för supportrarna i Leksand. Först ska de ta sig an svåra Rögle på bortaplan, sedan är det två raka hemmamatcher mot Frölunda och Växjö. Har Växjö börjat vinna matcher? Frölunda som startade med två raka förluster har nu två raka vinster och kan komma med ett stort självförtroende till Leksand. Därefter är det Färjestad borta innan Linköping kommer på besök. Som sagt, riktigt svårt. Fortsätter laget gå på vatten eller hamnar de i en vak? Det vet vi snart.

Bevisa mig gärna fel

Jag tror att tabelläget kommer att se helt annorlunda ut om fem-sex omgångar. Speciellt då båda lagen har en tuff period framför sig. Det är inte så att jag missunnar vare sig Leksand eller Oskarshamn att vara i toppen av tabellen. Det är snarare en frisk fläkt och det är bara bra för svensk hockey om någon kommer och rör om i grytan.

Det är nu tabellen brukar sätta sig och det rejält och om 16 dagar har vi svaret. Jag har gärna fel, men passa på att njuta nu Leksingar och Oskarshamnare – i nästa vecka kan det vara för sent.

Kommentarer

Kommentarer